23 NOVEMBER 2010. - Ministerieel besluit houdende de organisatie van een oproep voor het indienen van voorstellen voor energieconsulentenprojecten

De Vlaamse minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie,

Gelet op het decreet van 2 april 2004 tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in het Vlaamse Gewest door het bevorderen van het rationeel energiegebruik, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de toepassing van flexibiliteitsmechanismen uit het Protocol van Kyoto, artikel 9, 12,13 en 15;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2009 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009, 4 december 2009, 6 juli 2010 en 7 juli 2010;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 29 oktober 2010 tot toekenning van steun aan energieconsulentenprojecten, artikel 4;

Gelet op het verzoek tot spoedbehandeling, gemotiveerd door de omstandigheid dat aan het besluit van de Vlaamse Regering van 29 oktober 2010 nog in 2010 uitvoering dient te worden gegeven door het lanceren van een projectoproep, indien men wil vermijden dat aan de ondersteuning van energieconsulentenprojecten een einde komt;

Gelet op het advies nr. 48.917/3 van de Raad van State, gegeven op 18 november 2010 met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973,

Besluit :

Artikel 1. De oproep tot het indienen van voorstellen voor energieconsulentenprojecten voor de doelgroep van huishoudens gaat als bijlage 1.

Art. 2. De oproep tot het indienen van voorstellen voor energieconsulentenprojecten voor de doelgroep van bouwprofessionals gaat als bijlage 2.

Art. 3. De oproep tot het indienen van voorstellen voor energieconsulentenprojecten voor de doelgroep van bedrijven gaat als bijlage 3.

Art. 4. Dit besluit treedt in werking op de dag van de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

Brussel, 23 november 2010.

De Vlaamse minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie,

Mevr. F. VAN DEN BOSSCHE

Bijlage 1

Oproep tot het indienen van voorstellen voor energieconsulentenprojecten voor de doelgroep van huishoudens

Op initiatief van de Vlaamse minister bevoegd voor het energiebeleid, Freya Van den Bossche, en ter uitvoering van artikel 4 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 29 oktober 2010 tot toekenning van steun aan energieconsulentenprojecten bevat deze bijlage een oproep tot het indienen van projectsubsidieaanvragen voor het uitvoeren van een energieconsulentenproject.

De tekst van het vermelde besluit van de Vlaamse Regering kan u terugvinden op de website van het Vlaams Energieagentschap www.energiesparen.be/energieconsulenten

Algemeen kader

De Vlaamse overheid wil de huishoudens stimuleren om in hun woning de prioritaire energiebesparende investeringen van het Energierenovatieprogramma 2020 (dak- en zoldervloerisolatie, vervangen van enkele beglazing, vervangen van oude verwarmingsketel door een condensatieketel) uit te voeren.

Dit kan op verschillende manieren gebeuren :

-door reglementering (bijv. door minimale energieprestatie-eisen op te leggen voor nieuwe constructiedelen of installaties bij verbouwingen);

- door aanmoediging (bijv. door premies of interessante financieringsmogelijkheden aan te bieden);

- door sensibilisering en informatieverstrekking (bijv. door vulgariserende artikelen).

Vooral in de gezinswoningen zijn de reductiepotentiëlen voor het energieverbruik zeer groot. Het Vlaamse woningpark is gemiddeld gezien oud en slecht geïsoleerd. De Vlaamse overheid heeft zich tot doel gesteld om tegen 2020 ervoor te zorgen dat elke woning beschikt over een minimum aan isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie. Huishoudens zijn echter een moeilijk te benaderen doelgroep. Ze zijn zeer divers, waardoor ze niet allen even gevoelig zijn voor één bepaalde beleidsmaatregel. Bovendien zijn ze veel minder gestructureerd dan de bedrijven en architecten. Dit alles maakt het moeilijker om een grootschalige gedragsverandering bij gezinnen te bewerkstelligen.

Onderzoek van het Vlaams Energieagentschap (VEA) in het kader van het Energierenovatieprogramma leert dat vooral financiële redenen en de beschouwing van energetische renovatie als minder prioritaire behoefte, de Vlamingen ervan weerhouden om in energierenovatie te investeren. Ook hogere leeftijd blijkt een belemmering te zijn. Ouderen en gezinnen met een lagere socio-economische status, wonen over het algemeen in de minst energiezuinige woningen en hebben, globaal gesproken, de laagste bereidheid of mogelijkheden om investeringen in woningrenovatie te doen. Ook het segment huurwoningen (zowat 600.000) kenmerkt zich door een merkelijk lagere renovatiegraad en zwakkere energetische prestaties.

Hoewel de communicatieacties die door het VEA ondernomen worden (brochures, website,...) gericht zijn op de hele Vlaamse bevolking, blijkt dat de doelgroep van ouderen toch minder goed bereikt en/of overtuigd wordt tot het uitvoeren van energiebesparende investeringen. Sommige mensen vinden zich te oud om te investeren : ze zien het nut er niet meer van in, menen dat de woning te oud is om nog te investeren, zien op tegen de werkzaamheden of maken verhuisplannen. Communicatie en sensibilisering via specifieke kanalen gericht op ouderen, met op de doelgroep aangepast materiaal en goede financieel-organisatorische ondersteuning, kunnen bijdragen tot een betere informatieoverdracht en het stimuleren van energiebesparende investeringen.

Om de financiële drempel te verlagen, werden de voorbije jaren heel wat financiële ondersteuningsmaatregelen uitgewerkt. Het gegeven dat die onderling cumuleerbaar zijn maakt hen enerzijds substantieel en aantrekkelijk, maar vergt anderzijds heel wat administratieve inspanningen en vaardigheden om er gebruik van te maken. Vooral gezinnen met een lagere socio-economische status hebben baat bij neutraal en correct advies op maat over de ondersteuningsmaatregelen waarop ze beroep kunnen doen.

De doelgroep van de huishoudens wordt door het VEA al op verschillende manieren benaderd om hen adequaat te informeren over het regelgevend kader voor de Vlaamse energieprestatieregelgeving en de doelstellingen van het Energierenovatieprogramma 2020 (mediacampagnes, brochures, website, ...). Uit onderzoek blijkt evenwel dat een grote groep van de huishoudens nog niet voldoende op de hoogte is van de prioritaire energiebesparende investeringen, de ondersteuningsmaatregelen, de beschikbare technische informatie en de regelgeving. Er is langs andere kanalen dan via overheidsinformatie zeker nog behoefte aan bijkomende acties gericht op een diepgaander bereik en activering van de huishoudens met specifieke aandacht voor de ouderen en de gezinnen met een lagere socio-economische status.

De Vlaamse overheid wenst niet-commerciële organisaties te ondersteunen die vertrouwd zijn met de doelgroep van huishoudens en in staat zijn de doelgroep te motiveren om gedrag te wijzigen en te investeren. Sensibiliseringsacties op zich volstaan hiervoor niet. Er is nood aan begeleiding en concrete acties die ertoe leiden dat huishoudens effectief energiebesparende werken uitvoeren. Op basis van deze oproep kunnen kandidaat-promotoren een voorstel indienen dat hen toelaat een energieconsulentenproject op te zetten ten bate van de doelgroep van huishoudens.

Een energieconsulentenproject realiseert een samenhangend geheel van activiteiten voor een specifieke doelgroep die gericht zijn op de bevordering van rationeel energiegebruik en -beheer via het voeren van campagnes en acties of informatieverzameling en -verstrekking of de organisatie van vorming inzake rationeel energiegebruik.

Algemene voorwaarden

Enkel niet-commerciële instellingen kunnen als promotor een subsidieaanvraag indienen. Ook samenwerkingsverbanden van verschillende niet-commerciële instellingen komen in aanmerking voor steun. De promotor dient het projectvoorstel in, coördineert het project en draagt er de eindverantwoordelijk voor.

De steun voor een energieconsulentenproject wordt toegekend in de vorm van een subsidie. De subsidie bedraagt per project maximaal 175.000 euro op jaarbasis.

Alleen personeels-, werkings- en investeringskosten die direct en uitsluitend verbonden zijn aan het project, komen in aanmerking voor subsidiëring.

Personeelskosten kunnen worden aanvaard voor maximaal 2 VTE op jaarbasis. De aanvaarde personeelskosten worden gesubsidieerd voor 100 %. De subsidie voor de werkings- en investeringskosten bedraagt forfaitair 15 % van de subsidie voor de aanvaarde personeelskosten.

Een energieconsulentenproject heeft een duur van maximaal drie jaar.

De te bereiken doelgroep

In het kader van deze oproep worden voorstellen ingewacht voor energieconsulentenprojecten voor de doelgroep van de huishoudens. Onder het begrip huishouden worden in deze context verstaan : gezinnen, kansarmen en ouderen.

Een project moet zich niet noodzakelijkerwijze op deze 3 deelgroepen richten maar kan ook de focus leggen op één of twee van deze deelgroepen.

Budgettaire enveloppe

De globale subsidie-enveloppe voor deze oproep bedraagt 1.325.000 euro voor een werkingsperiode van drie jaar (2011 - 2013).

Beleidsaccenten

De oproep is gericht op het indienen van projectvoorstellen die bijdragen tot het bereiken van volgende prioritaire beleidsdoelstellingen :

- De realisatie van de doelstellingen van het Energierenovatieprogramma 2020 : het wegwerken van alle energieverslindende woningen tegen 2020 door het plaatsen van dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en condensatieketels veronderstelt goed gesensibiliseerde en geïnformeerde huishoudens.

De energieconsulenten zullen zich dus voornamelijk concentreren op informatieverlening, motivatie en begeleiden van huishoudens om mee uitvoering te geven aan het Energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse overheid. Zij zullen de bestaande subsidie- en steunmaatregelen bestuderen, technische informatie inwinnen en hun kennis uitdragen naar de huishoudens. Bovendien zetten de energieconsulenten concrete acties op die de doelgroep rechtstreeks...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT