Cultuur, Jeugd, Sport en Media Voorlopige opname van een verzameling roerende goederen in de lijst van het cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap Bij besluit van de Vlaamse mini

Voorlopige opname van een verzameling roerende goederen in de lijst van het cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap

Bij besluit van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, van 7 april 2011, betreffende de voorlopige opname van een verzameling roerende goederen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap wordt bepaald :

Enig artikel. De volgende verzameling van roerende goederen wordt als voorlopige maatregel opgenomen in de Lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap in hoofdafdeling 2, verzamelingen; afdeling 3, cultuurhistorisch erfgoed :

  1. a) korte beschrijving :atelier van Michiel Nouts (?), 63 papkommen, laatste kwart 16e eeuw, majolica, H 6 cm x 24 cm (gemiddeld), inventaris 46, 1 - 63.

    De samenstelling van de verzameling is opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd;

    1. motivatie : de papkommen zijn een unieke collectie van 63 gebruiksvoorwerpen die een Zuid-Nederlandse instellingstraditie (weeshuis) vertegenwoordigen. Elders in de wereld zijn slechts individuele exemplaren bewaard.

      Deze papkommen in Antwerpse majolica zijn belangrijke getuigen van de Renaissance tussen de majolica vervaardigd in Italië en de faience van het Noorden (Nederland en Engeland). Dezelfde vormen werden later vervaardigd in Noord-Nederland (schakelfunctie).

      De papkommen zijn afkomstig uit een Antwerps atelier, de artistieke kwaliteit is van een hoog niveau. De kleuren met metaaloxides en een glanzend witte tinglazuur zijn getuigen van een fijne techniek en goede kennis van vervaardiging;

    2. bewaarplaats : Antwerpen, Maagdenhuismuseum;

    3. eigendomssituatie : overheidsbezit.

      Bijlage. Lijst met goederen die behoren tot de verzameling papkommen.

      De volgende goederen behoren tot de verzameling papkommen uit het laatste kwart van de 16e eeuw, majolica, hoogte 6 cm, doorsnee 24 cm (gemiddeld), inventaris 46, 1 - 63 van het Maagdenhuis te Antwerpen :

  2. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer 46/1);

  3. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer 46/2);

  4. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer 46/3);

  5. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer 46/4);

  6. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer 46/5);

  7. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer 46/6);

  8. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer 46/7);

  9. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer 46/8);

  10. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer 46/9);

  11. papkom met Madonna met Kind (inventarisnummer...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT