Omzendbrief ZPZ 17 met betrekking tot de verdere inplaatsstelling van de lokale politie., de 6 avril 2001

Artikel M. (Om technisch redenen, word dit artikel onderverdoeld als volgt : M1 - 8M2)

Art. M1. HOOFDSTUK I : - Een overzicht van communicatie en informatie.

In het kader van deze politiehervorming heb ik reeds sterk geijverd voor een optimaal en snel verloop van de informatie en communicatie naar de diverse geledingen (burgemeesters, politiemensen ..).

De installatie van de geïntegreerde communicatiecel, de nieuwsflashes voor politie, de nieuwsbrieven burgemeesters, de informatierondes voor de burgemeesters, het vademecum politiezones, . zijn hier enkele voorbeelden van. Ik sta er nogmaals op een zo volledig mogelijk overzicht te geven van alle informatiedragers.

  1. Publicaties.

    1.1 Informatieflash Politiehervorming

    Informatieflash Politiehervorming omvat exclusieve informatie over de hervorming van de politiediensten en wordt opgesteld door de Geïntegreerde Communicatiecel van de Minister van Binnenlandse Zaken. Deze cel werd in september '99 door mij opgericht met als doel alle personeelsleden van de politiediensten snel (in real-time), nauwkeurig, objectief, correct en op dezelfde manier te informeren over de werkzaamheden rond de hervorming.

    Momenteel bestaat de cel uit ambtenaren van de Algemene Directie van de Algemene Rijkspolitie (die zorgen voor de coördinatie), de directeur van de Directie interne relaties bij de federale politie, en de verbindingsofficier voor de gemeentepolitie bij de Algemene Rijkspolitie.

    De informatieflash verschijnt periodiek, zonder vastgestelde verschijningsdatum, en wordt voor wat de lokale politie betreft, in nauwe samenwerking opgesteld met mijn kabinet, het Administratief en Technisch Secretariaat en de Directie van de relaties van de lokale politie (zie verder punt 2.8). De informatieflash wordt verspreid onder alle eenheden van de federale politie en alle korpsen van de gemeentepolitie.

    Voor de federale politie gebeurt de verspreiding via interne kanalen.

    Voor de korpsen gemeentepolitie wordt gewerkt via het Centraal Signalementenblad (informatieve berichten - gele blaadjes). Ik heb reeds 55 informatieflashes met real-time-informatie verspreid.

    1.2 DailyDoc

    DailyDoc is een elektronische waak-documentatie voor de politiediensten. Het bevat informatie over de actualiteit binnen het politielandschap, over de meest recente regelgeving, artikels verschenen in kranten, tijdschriften en (politionele) vakliteratuur, over het documentatiecentrum van de federale politie. Elke dag voor 10 u. 's morgens wordt de DailyDoc bijgewerkt door de Documentatiedienst van de federale politie, binnen de Directie van de geïntegreerde werking van de politie.

    Dailydoc kan worden geraadpleegd op het intranet van de federale politie/Documentatiedienst (adres : ).

    De site kan ook geraadpleegd worden via de website van de Vaste Commissie voor de gemeentepolitie (adres : ).

    1.3 Infonieuws

    Het betreft periodieke informatieblaadjes opgesteld door de Directie interne en syndicale Relaties van de federale politie. Reeds een tweehonderdtal infonieuwsfolders, specifiek handelend over het statuut binnen de nieuwe politiestructuur, zijn verspreid.

    " Infonieuws " wordt via de interne kanalen verspreid naar alle eenheden van de federale politie. Een aantal recente nummers van infonieuws zijn integraal gewijd aan de verschillende aspecten van het nieuwe personeelsstatuut. Deze nummers werden tevens via de Vaste Commissie voor de gemeentepolitie, verspreid naar de korpsen van gemeentepolitie.

    1.4 Nieuwsbrief Veiligheid voor burgemeesters

    De bedoeling van deze nieuwsbrief is om de burgemeesters, die meer dan ooit de spilfiguur zijn in het lokale veiligheidsbeleid, te ondersteunen in hun opdrachten. Het initiatief kadert in het driejaar durende programma " deskundigheidsbevordering voor burgemeesters " dat in 1999 door mijn voorganger werd opgesteld. De uitvoering van het programma is in handen van de NV Politeia.

    Het programma omvat o.a. de verspreiding van een maandelijkse "Nieuwsbrief Veiligheid voor de burgemeesters". De Nieuwsbrief bevat concrete en relevante informatie inzake het veiligheidsgebeuren op het lokale vlak. Daarnaast is er aandacht voor de evoluties in de wet- en regelgeving in het kader van de nieuwe politiestructuur.

    De nieuwsbrief wordt gratis per post toegestuurd aan alle burgemeesters en lokale beleidsvoerders die zich abonneren. Men kan een gratis abonnement nemen door naam, functie en gemeenten door te mailen aan, met de vermelding "nieuwsbrief".

    1.5 Veiligheidsflash

    Een veertiendaagse elektronische nieuwsbrief voor de burgemeesters en lokale bewindvoerders, met korte, actuele berichten over de politiehervorming.

    Burgemeesters en lokale bewindvoerders kunnen deze veiligheidsflash gratis ontvangen in hun electronische brievenbus. Abonneren kan door naam, functie en gemeente door te mailen naar, met de vermelding "veiligheidsflash".

    1.6 Vademecum Politiezones

    Onder redactie van het voormalig Steunteam Politiezones (dat nu deel uitmaakt van de Directie van de relaties met de lokale politie) werd een losbladig vademecum voor de politiezones samengesteld. Het bevat alle regelgeving, het algemeen werkingskader en andere cruciale gegevens betreffende de werking in de politiezones.

    Het vademecum wordt gratis verspreid naar alle burgemeesters, de korpschefs van de gemeentepolitie, de leidinggevenden binnen de federale politie, de procureurs des Konings en de procureurs-generaal, de gouverneurs en de arrondissementscommissarissen,...

    Regelmatig verschijnen bijwerkingen. Om een abonnement te krijgen volstaat het te mailen naar, met vermelding "vademecum politiezones".

    1.7 De lokale politie in de praktijk, handboek voor de burgemeesters

    De lokale politie in de praktijk, handboek voor burgemeesters', is ook een uitgave gerealiseerd in het kader van het vormingsprogramma voor burgemeesters en mandatarissen. Het handboek werd samengesteld door Jacques BOUVIER, gemeentesecretaris te Schaarbeek en biedt een concreet antwoord op de problemen en vragen rond de politiehervorming waarmee burgemeesters en plaatselijke overheden dagelijks worden geconfronteerd. Het boek is losbladig en wordt permanent geactualiseerd.

    Alle burgemeesters ontvingen een gratis exemplaar van het handboek.

    1.8 De brochure " Statuut ".

    Van zodra met de vakbonden het akkoord over het nieuw statuut van het politiepersoneel beklonken was en hieromtrent in de regering een fiat bestond, liet ik aan elke individuele politieman & -vrouw een brochure bezorgen waarin de essentiële aspecten van dit akkoord kort worden toegelicht.

  2. Informatiesessies.

    2.1 Provinciale bezoeken van de Minister van Binnenlandse Zaken

    Een eerste rondgang in alle provincies deed ik in het najaar 1999. Ik beoogde hiermee een inventaris op te stellen van de voornaamste problemen die de burgemeesters zouden ervaren bij (de voorbereiding van) een integratie van de politiediensten op lokaal niveau. In de loop van de maanden november en december 2000 bezocht ik voor de tweede maal alle burgermeesters van het land. Ter gelegenheid van deze rondgang werd een laatste stand van zaken gegeven inzake de politiehervorming en meer specifiek de in plaatsstelling van de lokale politie. Ook werd aan de lokale overheden de mogelijkheid geboden om hierover vragen te stellen.

    Na afloop van deze bezoeken stelden mijn diensten een globaal thematisch verslag op. Voor de Nederlandstalige provinciale bezoeken is telkens per sessie een verslag met vraag-antwoord van de betrokken burgemeesters opgemaakt. Op eenvoudige aanvraag kunt u deze documenten bekomen bij de Directie van de relaties met de lokale politie (zie Hoofdstuk II, punt 2.8).

    2.2 Informatiesessies inzake Keuze van het Statuut (januari maart 2001)

    Teneinde alle personeelsleden van de politiediensten toe te laten te kiezen tussen het nieuwe en huidige statuut voor 1 april 2001, heeft de directeur-generaal van de Directie Generaal van het personeel van de federale politie informatiesessies georganiseerd ten behoeve van alle personeelsleden van de federale politie en de gemeentelijke politiekorpsen. Deze informatiesessies bereikten meer dan 12 000 politieagenten

    2.3 Vormingssessies voor personeelsverantwoordelijken inzake het Statuut en het Pensioen

    De Directie-Generaal van het personeel van de federale politie organiseerde in de loop van de maand maart zes vormingsessies (telkens voor 2 provincies) voor de personeelsverantwoordelijken binnen de politiezones. Bedoeling van deze opleiding die een hele dag in beslag nam, was om binnen elke zone drie personeelsverantwoordelijken te garanderen die ter dege onderlegd zijn in de materie van het nieuwe statuut.

    Gedurende een hele dag werden de belangrijkste principes betreffende het statuut en het pensioenstelsel besproken door de experts en de personeelsverantwoordelijken kregen de gelegenheid vragen te stellen.

    Gezien de specificiteit en de complexiteit van de materie werd een bijkomende vormingssessie voorzien op 29 maart 2001 voor het onderdeel " geldelijk statuut ". In totaal kregen ongeveer 700 verantwoordelijken deze informatie.

    Ook ben ik van plan een cel uit te bouwen waarmee deze lokale personeelsverantwoordelijken contact kunnen opnemen in geval van problemen. Ook de diensten van het " toekomstig " Sociaal Secretariaat " binnen de Algemene Directie Personeelszaken kunnen hen eveneens raadgeven.

    2.4 Het Callcenter " Statuut ".

    Om meer informatie te bekomen over het personeelsstatuut en wat dit concreet inhoudt voor de individuele politieambtenaar, kan u terecht bij het callcenter. Deze dienst wordt bemand door twee leden van de gemeentepolitie en door twee leden van de federale politie. Het callcenter is telefonisch bereikbaar via een gratis nummer 0800/99 271 en is per e-mail bereikbaar op het adres infolijn.politiehervorming(/)@skynet.be. Gewone post kan eveneens verzonden worden naar het volgende adres : Fritz Toussaintstraat 47 te 1050 BRUSSEL.

    2.5 De Helpdesk " Beheer ".

    Omwille van alle zeer technische en complexe vragen omtrent het beheer (de begroting en de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT