Wet tot omvorming van het Wetboek der met het zegel gelijkgestelde taken tot het Wetboek diverse rechten en taksen, tot opheffing van het Wetboek der zegelrechten en houdende verscheidene andere wetswijzigingen., de 19 décembre 2006

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling.

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de grondwet.

HOOFDSTUK II. - Wijzigingen van het Wetboek der met het zegel gelijkgestelde taksen.

Art. 2. Het opschrift van het Wetboek der met het zegel gelijkgestelde taksen wordt vervangen als volgt :

" Wetboek diverse rechten en taksen ".

Art. 3. Voor artikel 1 van hetzelfde Wetboek, hersteld bij artikel 4 van deze wet, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

" Boek I. - Rechten op geschriften

Titel I. Vestiging van het recht op geschriften ".

Art. 4. Artikel 1 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

" Art. 1. - Er wordt een recht gevestigd op de akten en geschriften die in de artikelen 3 tot 10 van dit Wetboek worden beschreven en conform de voorwaarden hierna bepaald.

De bij dit boek bepaalde rechten zijn slechts van toepassing op de in België opgemaakte akten en geschriften. "

Art. 5. Artikel 2 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

" Art. 2. - De betaling van de rechten gebeurt in speciën, via overschrijving of elektronische betaalmiddelen.

Het gebruik en de modaliteiten van die verschillende wijzen van betaling, alsook de mogelijkheid tot het indienen van een periodieke aangifte, worden bij koninklijk besluit geregeld, zo dit Wetboek daaromtrent niet beschikt. "

Art. 6. Voor artikel 3 van hetzelfde Wetboek, hersteld bij artikel 7 van deze wet, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

" Titel II. - Vaststelling van de rechten op geschriften

Hoofdstuk I. - Akten van notarissen ".

Art. 7. Artikel 3 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

" Art. 3. - Behoudens in de gevallen bepaald bij de artikelen 4 en 5 zijn de akten van notarissen onderworpen aan een recht van 50 euro. "

Art. 8. Artikel 4 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

" Art. 4. - De akten van notarissen verleden voor vennootschappen met rechtspersoonlijkheid, zoals omschreven in het Wetboek van vennootschappen, zijn onderworpen aan een recht van 95 euro. "

Art. 9. Artikel 5 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

" Art. 5. - De akten van notarissen betreffende het huwelijksvermogensstelsel, vermogensstelsel bij wettelijke samenwoning, erfrecht, akten van overlijden, schenkingen onder levenden, testamenten en giften, echtscheiding, afstamming en erkenning, zijn onderworpen aan een recht van 7,5 euro. "

Art. 10. Voor artikel 6 van hetzelfde Wetboek, hersteld bij artikel 11 van deze wet, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

" Hoofdstuk II. - Akten van gerechtsdeurwaarders ".

Art. 11. Artikel 6 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

" Art. 6. - Behoudens in het geval bepaald bij artikel 7, zijn de door gerechtsdeurwaarders opgemaakte processen-verbaal van openbare verkoping van lichamelijke roerende voorwerpen onderworpen aan een recht van 50 euro. "

Art. 12. Artikel 7 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

" Art. 7. - De processen-verbaal van openbare verkoping van lichamelijke roerende goederen die voortvloeien uit de gedwongen aflossing van schulden, zijn onderworpen aan een recht van 7,5 euro. "

Art. 13. Voor artikel 8 van hetzelfde Wetboek, hersteld bij artikel 14 van deze wet, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

" Hoofdstuk III. - Bankgeschriften ".

Art. 14. Artikel 8 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

" Art. 8. - Worden onderworpen aan een recht van 0,15 euro :

  1. de akten van geldlening of van kredietopening toegestaan door bankiers en de akten houdende schuldverbintenis of schuldbekentenis van geldsommen of pandgeving ten bate van bankiers, wanneer zij niet anders getarifeerd zijn;

  2. de al dan niet ondertekende ontvangstbewijzen of andere geschriften welke de bankiers, de wisselagenten en de wisselagent-correspondenten aan particulieren afleveren als bewijs van een afgifte of een neerlegging van effecten of stukken; de ontvangstbewijzen van effecten of stukken welke hun door particulieren worden afgeleverd;

  3. de al dan niet ondertekende afsluitingen en uittreksels uit rekening opgemaakt door de bankiers en bestemd voor particulieren, met uitsluiting van de opgaven van toestand welke aan de titularis van een rekening ten titel van een eenvoudige inlichting en zonder melding van interesten worden afgeleverd, tussen de data vastgesteld voor de periodieke verzending van rekeninguittreksels;

  4. de al dan niet ondertekende ontvangstbewijzen of getuigschriften, tot vaststelling van het neerleggen van effecten om een vergadering van aandeel- of obligatiehouders te kunnen bijwonen evenals de ontlastingen verstrekt bij het terugnemen van die effecten;

    Worden met bankiers gelijkgesteld, alle natuurlijke of rechtspersonen die gewoonlijk geld in deposito ontvangen. "

    Art. 15. Voor artikel 9 van hetzelfde Wetboek, hersteld bij artikel 16 van deze wet, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

    " Hoofdstuk IV. - Andere geschriften ".

    Art. 16. Artikel 9 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

    " Art. 9. - Worden onderworpen aan een recht van 5 euro :

  5. de dwangschriften strekkend tot invordering van sommen waarvan de betaling door de openbare besturen en instellingen wordt vervolgd;

  6. de processen-verbaal van openbare verkoping van lichamelijk roerende voorwerpen, andere dan die van notarissen en gerechtsdeurwaarders;

  7. de aan de deponenten verstrekte duplicaten van de akten van neerlegging van octrooiaanvragen; die van gedeponeerde beschrijvingen en tekeningen van het voorwerp der uitvindingen. "

    Art. 17. Artikel 10 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 4 mei 1999, wordt hersteld in de volgende lezing :

    " Art. 10. - Worden onderworpen aan een recht van 2 euro de akten van weigering tot overschrijving van beslaglegging zomede de getuigschriften, afschriften of uittreksels afgeleverd door de hypotheekbewaarders. "

    Art. 18. Voor artikel 11 van hetzelfde Wetboek, hersteld bij artikel 19 van deze wet, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

    " Titel III. -...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT