22 JANUARI 2009. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 november 2007, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge, betreffende de oprichting van een 'Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge' en vaststelling van zijn statuten (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, inzonderheid op artikel 2;

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 9 november 2007, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge- Brugge, betreffende de oprichting van een "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge" en vaststelling van zijn statuten.

Art. 2. De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 22 januari 2009.

ALBERT

Van Koningswege :

De Vice-Eerste Minister

en Minister van Werk en Gelijke Kansen,

Mevr. J. MILQUET

_______

Nota

(1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 7 januari 1958, Belgisch Staatsblad van 7 februari 1958.

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge

Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 november 2007

Oprichting van een "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge" en vaststelling van zijn statuten (Overeenkomst geregistreerd op 11 februari 2008 onder het nummer 86820/CO/301.05)

Oprichting

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge.

Art. 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als voorwerp de oprichting van een "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge", in toepassing van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, waarvan de statuten hierna zijn vastgesteld.

Art. 3. Dit fonds neemt de rechten en plichten over, alsmede het actief en het passief van het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge", opgericht bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 mei 1991, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en tot vaststelling van zijn statuten, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 10 januari 1992.

Art. 4. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 14 november 2006.

Elk van de contracterende partijen kan ze opzeggen mits een opzeggingstermijn van één maand die bij een ter post aangetekende brief wordt betekend aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge.

Art. 5. Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 november 2006 betreffende de oprichting van een "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge", geregistreerd onder nr. 81283/CO/301.05.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 22 januari 2009.

De Vice-Eerste Minister

en Minister van Werk en Gelijke Kansen,

Mevr. J. MILQUET

Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 november 2007, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge, tot oprichting van een "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge" en vaststelling van zijn statuten

Statuten

HOOFDSTUK I. - Benaming, zetel, doel

Artikel 1. Vanaf 14 november 2006 wordt een fonds voor bestaanszekerheid opgericht, genaamd "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge". Het fonds heeft rechtspersoonlijkheid.

Art. 2. De zetel van het fonds is gevestigd te 8380 Zeebrugge (Brugge), Evendijk-Oost 244.

Art. 3. Het fonds heeft tot doel :

  1. aan de werklieden en werksters, die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge voordelen toe te kennen zoals bepaald onder hoofdstuk VI van deze statuten; de voordelen die worden toegekend zijn verschillend al naar gelang de categorie waartoe de betrokken werklieden behoren. Deze werklieden worden ingedeeld in volgende categorieën :

    - algemeen contingent;

    - logistiek contingent;

    - vaklui;

  2. het innen van bijdragen ten laste van de werkgevers die havenarbeid laten verrichten in de haven van Zeebrugge-Brugge, zoals bepaald in de wet op de havenarbeid van 8 juni 1972 (Belgisch Staatsblad van 10 augustus 1972) en haar uitvoeringsbesluiten en eventuele aanvullingen en/of wijzigingen.

    HOOFDSTUK II. - Beheer

    Samenstelling van de raad van beheer

    Art. 4. Het fonds wordt beheerd door een raad van beheer, samengesteld uit minstens vier leden, waarvan de helft aangeduid wordt door de werkgeversvertegenwoordigers en de andere helft door de werknemersvertegenwoordigers in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge.

    Deze leden worden door het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge onder de effectieve of plaatsvervangende leden ervan aangesteld.

    De beheerders oefenen hun mandaat kosteloos uit, tenzij het paritair subcomité anders zou bepalen.

    Hun mandaat eindigt van rechtswege wanneer hun functie van lid van het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge eindigt.

    Nochtans, ingeval hun mandaat in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge eindigt, blijven de leden van de raad van beheer in functie tot het nieuw aangesteld Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge overgaat tot hun vervanging.

    Het paritair subcomité kan de leden van de raad van beheer eveneens te allen tijde afzetten.

    Bij overlijden of ontslagname van een beheerder, voorziet het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge in de vervanging door de aanduiding van een lid van het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge behorende tot dezelfde vertegenwoordiging als de overleden of uitgetreden beheerder.

    Voorzitter- en ondervoorzitterschap, secretariaat

    Art. 5. Ieder jaar duidt de raad van beheer in zijn midden een voorzitter en een ondervoorzitter aan. Hij duidt de persoon aan die belast wordt met het secretariaat. De secretaris moet geen lid zijn van de raad van beheer.

    Het voorzitterschap dient om het jaar waargenomen door een lid van de werkgevers- en een lid van de werknemersvertegenwoordiging. De categorie waartoe de voorzitter behoort, wordt voor het eerste jaar bij loting aangeduid.

    De ondervoorzitter wordt altijd aangeduid in de andere vertegenwoordiging dan deze waartoe de voorzitter behoort.

    Vergaderingen van de raad van beheer

    Art. 6. De raad van beheer vergadert op bijeenroeping van de voorzitter.

    De voorzitter is ertoe gehouden minstens ieder kwartaal en telkens tenminste twee leden van de raad van beheer erom verzoeken de raad bijeen te roepen.

    De oproepingen vermelden de beknopte agenda.

    De leden van de raad van beheer mogen zich, ingeval zij verhinderd zijn om de raad van beheer bij te wonen, laten vertegenwoordigen door een ander lid van de raad van beheer door middel van een schriftelijke volmacht.

    De verslagen van de vergaderingen worden opgemaakt door de secretaris en ondertekend door degene die de vergadering heeft voorgezeten. Uittreksels van deze verslagen worden ondertekend door de voorzitter of door twee beheerders.

    De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van uitgebrachte stemmen der aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden (id est de helft plus één, onthoudingen worden niet meegeteld).

    Over punten die niet duidelijk vermeld worden op de agenda van de bijeenroeping tot de vergadering kan slechts worden gestemd indien alle beheerders aanwezig zijn.

    De beheerders mogen niet deelnemen aan de beraadslaging of stemming betreffende aangelegenheden waarbij zij persoonlijk betrokken zijn.

    Hun onthouding wordt in de verslagen opgetekend.

    Opdrachten van de raad van beheer

    Art. 7. De raad van beheer heeft als opdracht het fonds te beheren en alle maatregelen te treffen die nodig blijken voor zijn goede werking.

    Hij heeft de meest uitgebreide machten voor het beheer en het besturen van het fonds en voor de verwezenlijking van zijn doel. Hij mag namelijk hiervoor onder andere alle contracten sluiten en ondernemingen aannemen; alle roerende en onroerende goederen, die nodig zijn voor de verwezenlijking van het maatschappelijk doel, kopen, verkopen, ruilen, huren en verhuren, alle leningen op korte of lange termijn aangaan; toestemmen in de hypotheken op de onroerende goederen van het fonds; alsook alle voorrechten, alle private of officiële subsidies, tegemoetkomingen en legaten aanvaarden; alle subrogaties en borgstellingen toestaan of aanvaarden; van alle zakelijke of uit verbintenissen voortspruitende rechten, evenals van alle zakelijke of persoonlijke borgstellingen afstand doen; handlichting geven, voor of na betaling; van alle bevoorrechte of hypothecaire inschrijvingen, overschrijvingen, beslagen of andere beletsels; de dadelijke uitwinning toestaan; laten pleiten, als eiser of als verweerder voor alle rechtbanken; alle vonnissen uitvoeren of doen uitvoeren; dadingen aangaan; compromissen aangaan.

    De rechtsvorderingen, zowel als eiser en als verweerder, worden ingeleid of verdedigd in naam van het fonds voor de raad van beheer, op vervolging en benaarstiging van de voorzitter of van één van de beheerders, die daartoe afgevaardigd wordt.

    De raad van beheer brengt immers jaarlijks schriftelijk verslag uit aan het paritair subcomité over het vervullen van haar opdracht.

    De raad van beheer kan bijzondere bevoegdheden aan één of meerdere van haar leden of zelfs derden overdragen.

    Voor al de andere handelingen dan die waarvoor door de raad bijzondere opdracht werd gegeven, volstaan, opdat het fonds geldig tegenover derden zou vertegenwoordigd zijn, de gezamenlijke handtekeningen van twee beheerders, één van elke vertegenwoordiging, zonder...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT