Akkoord gesloten door wisseling van brieven gedagtekend te Brussel op 23 december 1998 en 19 februari 1999 tussen het Koninkrijk België en het Koninkrijk der Nederlanden inzake de voorrechten en immuniteiten van de Belgische naar Europol afgevaardigde officieren., de 23 décembre 1998

Artikel M. (Om technische redenen, wordt dit akkoord onderverdeeld in fictieve artikelen : M1 - M2).

Art. M1. Wisseling van brief gedagtekend te Brussel op 23 december 1998 tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk BelgiÎ.

Brussel, 23 december 1998

Mijnheer de Minister,

Onder verwijzing naar het tweede lid van artikel 41 van de Overeenkomst tot oprichting van een Europese Politiedienst (Europol-Overeenkomst), ondertekend te Brussel, op 26 juli 1995, heb ik de eer u mede te delen dat de voorrechten en immuniteiten die nodig zijn voor een taakvervulling van de verbindingsofficieren bij Europol, het voorwerp uitmaken van een overeenkomst, als vervat in de bijlage.

Indien het voorstel voor u aanvaardbaar is, stel ik voor dat deze brief samen met uw antwoord een overeenkomst vormt tussen het Koninklijk der Nederlanden en het Koninkrijk BelgiÎ, die voorlopig wordt toegepast vanaf de vijftiende dag volgend op de datum van ontvangst van uw antwoord en die in werking treedt op de eerste dag van de maand volgend op de datum waarop beide partijen elkaar schriftelijk ervan in kennis hebben gesteld dat een de wettelijke procedures voor de inwerkingtreding is voldaan.

Met zeer bijzondere hoogachting.

Eduard Rˆell,

Ambassadeur van Nederland.

Zijne Excellentie de heer Erik Derycke, Minister van Buitenlandse Zaken, Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel.

BIJLAGEN.

  1. Begripsomschrijvingen

    Voor de toepassing van deze overeenkomst, wordt verstaan onder :

    1. " verbindingsofficier " : elke naar Europol afgevaardigde ambtenaar, als bepaald in artikel 5 van de Europol-Overeenkomst;

    2. " regering ", de regering van het Koninkrijk der Nederlanden;

    3. " de autoriteiten van de ontvangende Staat " : de regerings-, gemeentelijke of andere autoriteiten van het Koninkrijk der Nederlanden naar gelang van de context en krachtens de wetten en gebruiken die op het Koninkrijk der Nederlanden van toepassing zijn;

    4. " Lidstaat " : het Koninkrijk BelgiÎ;

    5. " archief van de verbindingsofficier " : alle dossiers, briefwisseling, documenten, manuscripten, gegevens op informatiedragers of andere, foto's, films, video- en klankopnames die aan de verbindingsofficier toebehoren dan wel in zijn bezit zijn en alle soortgelijk materiaal dat door de Lidstaat en de regering eenparig wordt beschouwd als deel uitmakend van het archief van de verbindingsofficier.

  2. Voorrechten en immuniteiten

  3. Onder voorbehoud van het bepaalde in deze notawisseling, genieten de verbindingsofficier en de inwonende gezinsleden die niet de Nederlandse nationaliteit hebben in en ten aanzien van het Koninkrijk der Nederlanden dezelfde voorrechten en immuniteiten als die welke aan de leden van het diplomatieke personeel worden verleend op grond van het Verdrag inzake diplomatiek verkeer dat op 18 april 1961 te Wenen werd ondertekend.

  4. De immuniteit die wordt verleend aan de in lid 1 van dit artikel bedoelde personen strekt zich niet uit tot burgerlijke rechtsvorderingen ingesteld door een derde in geval van lichamelijk letsel of andere schade dan wel doding die verband houden met een verkeersongeval dat door bedoelde personen werd veroorzaakt, onverminderd artikel 32 van de Europol-Overeenkomst.

    De immuniteit ten aanzien van de strafrechtelijke en burgerrechtelijke rechtsmacht geldt niet de handelingen die geen ambtshandelingen zijn.

  5. De verplichtingen voor de zendstaten en hun personeel, die het Verdrag van Wenen voorschrijft voor het diplomatiek personeel, zijn van toepassing op de personen vermeld onder 1.

  6. Binnenkomst, verblijf en vertrek

  7. De regering vergemakkelijkt zo nodig de binnenkomst, het verblijf en het vertrek van de verbindingsofficier en de inwonende gezinsleden.

  8. De personen die aanspraak maken op de behandeling waarin dit artikel voorziet, kan worden gevraagd het bewijs te leveren dat ze wel degelijk tot de in lid 1 van dit artikel omschreven categorieÎn behoren.

  9. De visa die de in dit artikel bedoelde personen nodig kunnen hebben, worden zo spoedig mogelijk en kosteloos afgegeven.

  10. Tewerkstelling

    De inwonende gezinsleden van de verbindingsofficier die niet de nationaliteit hebben van een EU-Lidstaat worden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT