30 OKTOBER 2007. - Ministeriële omzendbrief nr. ESO/1/2007 voor alle exploitanten van winningen van tot drinkwater verwerkbaar water (houders van een milieuvergunning voor waterwinningen van categorie B) en voor alle exploitanten van belangrijke winningen van water dat niet tot drinkwater verwerkbaar is (houders van een milieuvergunning voor winningen van categorie B van water dat niet tot drinkwater verwerkbaar is en van categorie C met een gemiddelde productie boven 1 000 m3/dag), gelegen in het Waalse Gewest

Deze omzendbrief gaat voortaan als bijlage bij elke nieuwe milieuvergunning die voor bovenbedoelde waterwinningen wordt afgegeven.

DOEL : Overmaking van milieugegevens betreffende het grondwater, het tot drinkwater verwerkbare oppervlaktewater en de zones waar de waterwinningen beschermd zijn.

Belangrijke inleidende opmerkingen :

  1. Deze omzendbrief is van toepassing zodra de waterwinning in bedrijf is, zelfs als de desbetreffende milieuvergunning om welke reden ook nog niet is afgegeven.

  2. De milieuvergunning kan voorzien in strengere voorschriften dan die waarin deze omzendbrief voorziet.

  3. Elk volume vermeld in dit document is het jaarlijkse volume dat werkelijk wordt geproduceerd door de waterwinning en niet het toegelaten maximumvolume.

AFDELING 1 : "SURVEY NITRATE"

Deze afdeling heft de omzendbrief ESO/1/2003 op en vervangt hem met het oog op een in overeenstemmingbrenging met de wijzigingen aangebracht in de bepalingen van het Waterwetboek betreffende de bescherming van water tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen. (Besluit van de Waalse Regering van 15 februari 2007 betreffende het duurzame beheer van stikstof in de landbouw, overeenkomstig de Europese richtlijn 91/676/EEG).

De exploitanten worden erop gewezen dat ze moeten voldoen aan de bepalingen van artikel R.226. § 1, van het Waterwetboek, dat het volgende bepaalt :

Art. R. 226. § 1. Om de kwetsbare gebieden aan te wijzen, de vastgelegde lijst ervan te herzien en de doeltreffendheid van de algemene maatregelen van de daarop betrekking hebbende programma's te evalueren, wordt door het Directoraat-generaal Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu een algemene bewaking van het nitraatgehalte van het water, "survey nitrate" genoemd, georganiseerd op volgende wijze :

  1. het Directoraat-generaal Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu legt een netwerk aan voor de monitoring van nitraat in het oppervlaktewater en in het grondwater, dat wordt aangevuld met de door de waterproducenten verstrekte gegevens;

  2. onverminderd de bepalingen van afdeling 2) van deel II van bijlage IV bij het Waterwetboek, met als opschrift "Bewaking van de chemische toestand van het grondwater", verrichten de exploitanten van winningen van tot drinkwater verwerkbaar grondwater met de frequentie bedoeld in de tabel in bijlage XXVIII de analyse van representatieve monsternemingen van ruwwater die betrekking hebben op volgende parameters : ammoniumstikstof, nitriet en nitraat (resultaten uitgedrukt in respectievelijk mg NH4, mg NO2, mg NO3 per liter); zij bezorgen het Directoraat-generaal Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu, Afdeling Water, de resultaten van de analyses over één jaar uiterlijk 31 maart van het daaropvolgende jaar volgens de door de Minister voorgeschreven modaliteiten;

  3. de exploitanten van winningen van tot drinkwater verwerkbaar oppervlaktewater verrichten met de frequentie bedoeld in afdeling 5) van deel I van bijlage IV bij het Waterwetboek de analyse van de representatieve monsternemingen van ruwwater die betrekking hebben op volgende parameters : ammoniumstikstof, nitriet en nitraat (resultaten uitgedrukt in respectievelijk mg NH4, mg NO2, mg NO3 per liter); zij bezorgen het Directoraat-generaal Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu, Afdeling Water, de resultaten van de analyses over één jaar uiterlijk 31 maart van het daaropvolgende jaar volgens de door de Minister voorgeschreven modaliteiten.

  1. Bedoelde waterwinningen

    Bedoeld worden de winningen van tot drinkwater verwerkbaar water (water voor menselijk verbruik via het openbare distributienet, gebottled water, water voor de fabricage van dranken) gelegen in een kwetsbare zone, of niet gelegen in een kwetsbare zone als de milieuvergunning een bepaling bevat die betrekking heeft op de "survey nitrate".

  2. Bemonsteringspunt

    Voor elke waterwinning worden representatieve monsters van ruwwater genomen.

    De monsters van verwerkt of bottled water kunnen beschouwd worden als representatief van ruwwater als het gaat om verwerkingen zonder noemenswaardig effect op de concentraties nitraat, nitriet en ammoniumstikstof en onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het water van één enkele waterwinning afkomstig is.

    Met één enkele waterwinning kunnen evenwel gelijksgesteld worden :

    • een binnen een straal van minder dan 1 kilometer gelegen reeks putten die dezelfde waterhoudende laag solliciteren en die een exploitatiesite vormen waarvoor het geproduceerde globale volume op één enkel convergentiepunt uitkomt en gemeten wordt;

    • een geheel van kleine aangrenzende bronnen bijeengebracht op één enkel convergentiepunt waar het gewonnen totaalvolume kleiner is dan 100 m3/dag.

    Deze reeksen putten en gehelen van kleine naburige bronnen kunnen bovendien met één enkele waterwinning gelijkgesteld worden als de volgende voorwaarden vervuld zijn :

    • de nitraatconcentratie in elke put of bron, gemeten gedurende 4 opeenvolgende kwartalen, is lager dan 25 mg/liter;

    • er kan daadwerkelijk een representatief monster van het mengsel genomen worden.

    De Administratie kan, met inachtneming van de voorschriften waarin de geldende regelgevingen voorzien, een monster vragen of aannemen dat aangepast is aan bepaalde specifieke situaties inzake het bijzondere karakter van sommige waterhoudende lagen, de dichtheid van het monitoringsnetwerk of de omgeving van de waterwinningen (namelijk wanneer de aanwezigheid van een nieuwe factor die het nitraatgehalte zou kunnen wijzigen is vastgesteld).

  3. Frequentie en periodiciteit van de analyses

    Rekening houdend met een individueel verbruik van 100 liter per dag, is de frequentie van de analyses bedoeld in bijlage XXVIII bij het Waterwetboek minstens de volgende :

    Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

    De monsters worden op regelmatige tussentijden genomen; bijvoorbeeld, de frequentie van 4 monsternemingen per jaar stemt overeen met de uitvoering van één analyse elk kwartaal.

    Op grond van de waargenomen resultaten kan de Administratie een vermindering van de jaarlijkse frequentie van de monsternemingen toestaan, met inachtneming van de voorschriften waarin de geldende regelgevingen voorzien. De Administratie kan bovendien buiten de kwetsbare zones een continu opvolging opleggen indien een nieuwe factor die het nitraatgehalte zou kunnen verhogen is vastgesteld.

    Voor de sites die meer dan een jaar niet zijn bemonsterd wordt systematisch een reden opgegeven (einde van de waterwinning...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT