Wet tot wijziging van de wet van 8 maart 2007 tot oprichting van een Federale Adviesraad voor Ouderen, de 16 avril 2023

HOOFDSTUK 1. - Voorafgaande bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van de wet van 8 maart 2007 tot oprichting van een Federale Adviesraad voor Ouderen

Art. 2. In artikel 3, § 3, van de wet van 8 maart 2007 tot oprichting van een Federale Adviesraad voor Ouderen, vervangen bij de wet van 18 december 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. het tweede lid wordt vervangen als volgt:

    "Elke permanente commissie kiest onder haar leden een voorzitter en een ondervoorzitter voor een periode van twee jaar.";

  2. het derde lid wordt vervangen als volgt:

    "Het voorzitterschap wordt bij beurtrol uitgeoefend door leden waarvan de maatschappelijke zetel in verschillende taalgebieden is gevestigd. De leden die het voorzitterschap en het ondervoorzitterschap uitoefenen, moeten hun maatschappelijke zetel in verschillende taalgebieden hebben.".

    Art. 3. Artikel 4 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 18 december 2009, wordt vervangen als volgt:

    " § 1. De Adviesraad is samengesteld uit vijfentwintig leden. De leden zijn organisaties met deskundigheid op het vlak van het oude-renbeleid.

    De Koning bepaalt, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de samenstelling van de Adviesraad.

    De leden worden door de Koning benoemd bij koninklijk besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, op voorstel van de ministers die respectievelijk bevoegd zijn voor Pensioenen en Sociale Zaken.

    Bij de benoeming waakt de Koning over de diversiteit, het pluralisme en de representativiteit in de samenstelling van de Adviesraad.

    § 2. Het mandaat van de leden duurt vier jaar en is hernieuwbaar.

    Wanneer een lid ontslag neemt voor het einde van zijn vierjarig mandaat, benoemt de Koning, overeenkomstig § 1, vierde en vijfde lid, een nieuw lid dat het mandaat voleindigt van het lid dat ontslag genomen heeft.

    § 3. De in § 1, eerste lid, bedoelde organisaties die kandidaat zijn om lid te worden van de Adviesraad, moeten in hun kandidaturen de namen vermelden van de personen die worden voorgedragen om hen in de Adviesraad te vertegenwoordigen.

    Een lid mag, voor het verstrijken van zijn mandaat van vier jaar, vragen om zijn vertegenwoordiger in de Adviesraad tijdelijk of definitief te vervangen. Desgevallend deelt het lid de naam van de vervanger mee aan de Adviesraad die de ministers die respectievelijk bevoegd zijn voor Pensioenen en Sociale Zaken, hiervan binnen vijftien...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT