Wet tot wijziging van het Consulair Wetboek, de 9 mai 2018

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. In artikel 1 van het Consulair Wetboek wordt de bepaling onder 15° vervangen als volgt:

"15° Consulaire bevolkingsregisters: de bevolkingsregisters die in een consulaire post worden gehouden, inbegrepen in elektronische vorm;"

Art. 3. Artikel 1 van hetzelfde Wetboek wordt aangevuld met de bepaling onder 16°, luidende:

"16° de consulaire bijstand: de in artikel 5, e) van het Verdrag van Wenen van 24 april 1963 inzake consulair verkeer bedoelde consulaire werkzaamheden voor wat betreft de natuurlijke personen."

Art. 4. Artikel 1 van hetzelfde Wetboek wordt aangevuld met een lid, luidende:

"Het gebruik van het woord "Belg" in deze wet is gemeenslachtig."

Art. 5. In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 4/1 ingevoegd, luidende:

"Art. 4/1. De diplomatieke zendingen, uitgezonderd de permanente vertegenwoordigingen, en de consulaire beroepsposten zijn bevoegd voor de toepassing van de coördinatie en samenwerking voorzien in de richtlijn (EU) 2015/637 van de Raad van 20 april 2015 betreffende de coördinatie- en samenwerkingsmaatregelen ter vergemakkelijking van de consulaire bescherming van niet-vertegenwoordigde burgers van de Unie in derde landen en tot intrekking van Besluit 95/553/EG."

Art. 6. In hetzelfde Wetboek, wordt een hoofdstuk 13 ingevoegd, luidende "De consulaire bijstand aan de Belgen en aan de niet-vertegenwoordigde burgers van de Europese Unie".

Art. 7. In hoofdstuk 13, ingevoegd bij artikel 6, wordt een artikel 75 ingevoegd, luidende:

"Art. 75. De consulaire bijstand is uitsluitend voorbehouden voor Belgen en voor de niet-vertegenwoordigde burgers van de Unie in derde landen die worden gelijkgesteld met de Belgen voor wat betreft het verlenen van bijstand. Het is in die zin dat, op artikel 92 na, in de volgende artikels "Belg" hierna moet worden gelezen."

Art. 8. In hetzelfde hoofdstuk 13 wordt een artikel 76 ingevoegd, luidende:

"Art. 76. De consulaire bijstand wordt gegeven door de diplomatieke zendingen, uitgezonderd de permanente vertegenwoordigingen, en de consulaire beroepsposten binnen hun ambtsgebied respectievelijk consulair ressort.

Zij kan binnen hun consulair ressort gegeven worden door de ereconsulaire posten onder de verantwoordelijkheid van de territoriaal bevoegde post.

In dit hoofdstuk wordt onder post verstaan: een diplomatieke zending, uitgezonderd permanente vertegenwoordigingen, of een consulaire beroepspost."

Art. 9. In hetzelfde hoofdstuk 13 wordt een artikel 77 ingevoegd, luidende:

"Art. 77. De posthoofden houden rekening met de persoonlijke veiligheid van de leden van hun personeel bij de organisatie en de uitvoering van de consulaire bijstand."

Art. 10. In hetzelfde hoofdstuk 13 wordt een artikel 78 ingevoegd, luidende:

"Art. 78. De consulaire bijstand heeft betrekking op de volgende omstandigheden:

  1. / een overlijden van een Belg;

  2. / een ernstig ongeval overkomen aan een Belg;

  3. / een ernstig misdrijf waarvan een Belg slachtoffer is;

  4. / een onrustwekkende verdwijning van een Belg

  5. / een aanhouding of hechtenis van een Belg;

  6. / een extreme noodtoestand waarin een Belg zich bevindt;

  7. / een zware consulaire...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT