Wet betreffende de toekenning van de eretekens van de arbeid, de huldepenningen en de bijzondere Beroepsvereningseretekens, de 18 décembre 2023

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. Voor de toepassing van deze wet wordt verstaan onder:

  1. eretekens van de arbeid: eretekens van de arbeid tweede en eerste klasse;

  2. huldepenningen: huldepenningen voor beroepsactiviteit en huldepenningen voor sociale toewijding;

  3. bijzondere Beroepsverening seretekens: bijzondere beroepsverenigingseretekens tweede en eerste klasse;

  4. ambachtslieden: personen zoals omschreven in de wet van 19 maart 2014 houdende wettelijke definitie van de ambachtsman.

Art. 3. De eretekens van de arbeid hebben als doel de werknemers te eren en te belonen omwille van hun kennis, talent, toewijding en vaardigheden bij de uitoefening van hun werk. Ze worden toegekend aan werknemers uit de privésector en aan contractueel overheidspersoneel. Het ereteken van de arbeid eerste klasse wordt ook toegekend aan zelfstandige ambachtslieden.

Art. 4. Het ereteken van de arbeid tweede klasse wordt toegekend aan werknemers die 25 jaar arbeidsprestaties kunnen bewijzen. Met arbeidsprestaties worden gelijkgesteld: de arbeidsonderbrekingen wegens ziekte, de periodes van werkloosheid en werkloosheid met bedrijfstoeslag voor een samengevoegde duur van ten hoogste vijf jaar, en de militaire dienstplicht.

Art. 5. Het ereteken van de arbeid eerste klasse kan worden verleend aan werknemers, voor zover zij arbeidsprestaties over een periode van 30 jaar kunnen bewijzen. Met arbeidsprestaties worden gelijkgesteld: de arbeidsonderbrekingen wegens ziekte, de periodes van werkloosheid en werkloosheid met bedrijfstoeslag voor een samengevoegde duur van ten hoogste vijf jaar, en de militaire dienstplicht. Ambachtslieden komen in aanmerking voor een ereteken eerste klasse na 20 jaar als zelfstandige in België.

Art. 6. Het ereteken van de arbeid eerste klasse kan postuum worden verleend aan alle categorieën werknemers (uit de privésector en de openbare sector - zowel vast benoemd als contractueel personeel) die het slachtoffer werden van arbeidsongevallen met dodelijke afloop, ongeacht hun leeftijd en nationaliteit. Tot het verlenen van het ereteken geven evenwel geen aanleiding, de dodelijke arbeidsongevallen op de weg van en naar het werk, noch deze, welke opzettelijk door het slachtoffer veroorzaakt werden.

Art. 7. De huldepenningen voor beroepsactiviteit hebben als doel de werknemers te eren en te belonen omwille van hun kennis, talent, toewijding en vaardigheden bij de uitoefening van hun...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT