Besluit van de Waalse Regering tot bepaling van de voorwaarden waaronder een natuurlijke persoon belast kan worden met de afgifte of de weigering van stedenbouwkundige conformiteitsattesten en tot vaststelling van de vorm van die attesten (VERTALING)., de 17 juillet 2003

Artikel 1. In titel I van boek IV van het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Patrimonium wordt een hoofdstuk XXV ingevoegd, luidend als volgt :

" Hoofdstuk XXV. - Voorwaarden waaronder een natuurlijke persoon belast kan worden met de afgifte of de weigering van stedenbouwkundige conformiteitsattesten en tot vaststelling van de vorm van die attesten.

Art. 452/43. Voor elke buitendienst van het Directoraat-generaal Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Patrimonium erkent de Minister één of meerdere ambtenaren of personeelsleden als gewestelijk certificeerder. De aldus erkende ambtenaar of het aldus erkende personeelslid kunnen de overtredingen van dit Wetboek noch vaststellen noch vervolgen, noch deelnemen aan de behandeling van de regularisatievergunningsaanvragen die op grond van een door hem afgeleverd conformiteitsattest worden ingediend.

Art. 452/44. Als gemeentelijk certificeerder worden erkend de ambtenaren en personeelsleden die houder zijn van het diploma of de titel van :

  1. burgerlijk ingenieur-architect;

  2. architect;

  3. burgerlijk ingenieur bouw;

  4. industrieel ingenieur bouw;

  5. ingenieur technicus bouw;

  6. landmeter-vastgoedexpert;

  7. vastgoedexpert.

    Elke ambtenaar en elk personeelslid zijn bevoegd over het gehele grondgebied waarop ze hun ambt uitoefenen.

    De gemeentelijke ambtenaren en personeelsleden die als certificeerder erkend zijn kunnen niet aangewezen worden overeenkomstig artikel 451. Zij kunnen niet deelnemen aan de behandeling van de regularisatievergunningsaanvragen die ingevoerd zijn overeenkomstig artikel 139, § 6, op grond van het stedenbouwkundig conformiteitsattest dat ze zelf hebben afgeleverd.

    Art. 452/45. De natuurlijke personen die houder zijn van het diploma of de titel als volgt, zijn gemachtigd om privé-certificeerder te zijn :

  8. burgerlijk ingenieur-architect;

  9. architect;

  10. burgerlijk ingenieur bouw;

  11. industrieel ingenieur bouw;

  12. ingenieur technicus bouw;

  13. landmeter-vastgoedexpert;

  14. vastgoedexpert.

    Art. 452/46. De ambtenaren of personeelsleden of de natuurlijke personen bedoeld in de artikelen 452/43, 452/44, 452/45 die daarnaast een opleiding of een nuttige ervaring aantonen ten opzichte van de doelstellingen inzake ruimtelijke ordening of stedenbouw zoals vermeld in artikel 1, § 1, worden erkend in de hoedanigheid van gewestelijk, gemeentelijk of privé-certificeerder door de Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Patrimonium na advies van de erkenningscommissie bedoeld in artikel 281.

    De erkenning wordt verleend voor een hernieuwbare periode van vier jaar die ingaat op de datum van de kennisgeving ervan.

    De erkenning wordt uitsluitend in het kader van de in artikel 139, § 5, van het Wetboek omschreven opdracht aan de gewestelijke ambtenaren of personeelsleden verleend.

    Art. 452/47. De certificeerder mag zijn opdracht niet uitoefenen indien hij ofwel persoonlijk ofwel door toedoen van een persoon enig belang heeft dat zijn opdracht zou kunnen beïnvloeden.

    Het bestaan van een dergelijk belang wordt vermoed :

  15. zodra er bloed- of aanverwantschap tot in de vierde graad bestaat tussen de certificeerder en de vergunningsgerechtigde, de overdrager of hun echtgenoot;

  16. wanneer de certificeerder in ondergeschikt verband staat ten opzichte van of contractueel verbonden is aan de vergunningsgerechtigde, de overdrager of hun echtgenoot.

    De certificeerder is gehouden tot de naleving van een discretieplicht zowel ten opzichte van de partijen als van de derden.

    Zijn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT