19 JULI 2006. - Decreet tot wijziging van Boek II van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt, wat betreft de 'Société wallonne des eaux' (Waalse watermaatschappij)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Wijzigingen in Boek II van het Milieuwetboek

Artikel 1. In artikel D.346, eerste lid, van Boek II van het Milieuwetboek, worden de woorden "Waalse Maatschappij voor Watervoorzieningen (W.M.W.V.)" vervangen door de woorden "Société wallonne des eaux" (Waalse watermaatschappij).

Art. 2. 1° In artikel D.347, eerste lid, van hetzelfde Boek, worden de woorden "of privaatrechtelijke" geschrapt.

  1. Artikel D.347 van hetzelfde Boek wordt aangevuld met een tweede lid, luidend als volgt :

    De toetreding van een gemeente tot de maatschappij brengt van rechtswege een exclusieve onttrekking jegens de maatschappij van de bevoegdheid van deze gemeente inzake openbare dienstverlening de waterproductie en/of -distributie op betrokken geografisch grondgebied.

    Art. 3. 1° In artikel D.349, tweede lid, van hetzelfde Boek worden na de woorden "de statuten" de woorden "en de wijzigingen erin" toegevoegd.

  2. Artikel D.349, derde lid, van hetzelfde Boek wordt opgeheven.

    Art. 4. In artikel D.351 van hetzelfde Boek wordt het woord "publiekrechtelijke" geschrapt.

    Art 5. Artikel D.353 van hetzelfde Boek wordt vervangen als volgt :

    Art. D.353. § 1. De openbare opdrachten die de maatschappij uitsluitend op het grondgebied van het Waalse Gewest uitoefent, zijn :

    1° de waterproductie;

    2° de watervoorziening via leidingen;

    3° de bescherming van het voor menselijke consumptie bestemde water in het kader van de opdrachten die bij artikel 332, § 2, 2°, aan de "S.P.G.E." worden toevertrouwd;

    4° het nakomen van alle verplichtingen voortvloeiend uit wettelijke en reglementaire voorschriften betreffende de waterkringloop;

    5° het vervullen van elke opdracht die aan de verdelers toevertrouwd wordt in het kader van de reglementaire bepalingen betreffende de berekening, de heffing, de inning, de vrijstelling en de terugbetaling van de belasting op het lozen van industrieel en huishoudelijk afvalwater.

    Om haar opdrachten te vervullen mag de maatschappij de nodige infrastructuur kopen, bouwen, onderhouden, beheren en uitbaten.

    Onder infrastructuur wordt o.a. verstaan het geheel van de voorzieningen voor de winning, de aanvoer, de opslag (watertoren, reservoirs,...), de stuwing, het oppompen, de behandeling, de verdeling, de telling en de desbetreffende toebehoren, alsmede de terreinen waarop ze gelegen zijn, met inbegrip van de innemingen van de ondergrond en de erfdienstbaarheden waarvan de maatschappij eigenaar is.

    § 2. De openbare opdrachten die de maatschappij ook buiten het grondgebied van het Waalse Gewest mag vervullen in samenwerking met de bevoegde gewestelijke instellingen, met name het Awex (Waals Exportagentschap) en het Directoraat-generaal Buitenlandse Betrekkingen, zijn :

    1° de valorisering van de Waalse knowhow in de sector van de waterproductie en -distributie, zonder industriële, commerciële of financiële risico's te nemen;

    2°de dienstverleningen van humanitaire aard of i.v.m. ontwikkelingshulp inzake voorziening en toegang tot drinkwater in het kader van samenwerkingsprogramma's.

    § 3. De maatschappij mag haar openbare opdrachten niet uitvoeren ten nadele van de in het Waalse Gewest gevestigde operatoren die een gelijkaardige activiteit uitoefenen.

    Art. 6. Het opschrift "Onderafdeling I - Definitie en inhoud" van afdeling 3 - Beheerscontract, van hoofdstuk II, titel III, deel III, van hetzelfde Boek wordt geschrapt.

    Art 7. Artikel D.354 van hetzelfde Boek wordt vervangen als volgt :

    Art. D. 354. - De voorschriften, modaliteiten en doelstellingen volgens dewelke de maatschappij de haar toevertrouwde openbare opdrachten vervult, liggen vast in het beheerscontract dat ze voor vijf jaar met het Waalse Gewest gesloten heeft.

    Art. 8. Het opschrift "Onderafdeling 2 - Sluiting, goedkeuring, einde en hernieuwing" van afdeling 3 - Beheerscontract, van hoofdstuk II, titel III, deel III, van hetzelfde Boek wordt geschrapt.

    Art. 9. Artikel D.355 van hetzelfde Boek wordt opgeheven.

    Art. 10. Artikel D.356 van hetzelfde Boek wordt opgeheven.

    Art. 11. Artikel D.358 van hetzelfde Boek wordt opgeheven.

    Art 12. Artikel D.361 van hetzelfde Boek wordt vervangen als volgt :

    Art. D.361. Na beslissing van de algemene vergadering genomen met tweederdemeerderheid van de uitgebrachte stemmen en voorzover het totaal van de positieve stemmen uitgebracht door de gemeentelijke vennoten de volstrekte meerderheid van de stemmen vertegenwoordigt, kan de maatschappij, onder...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT