6 DECEMBER 2013. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 september 1997 betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water en van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement

De Vlaamse Regering,

Gelet op het decreet van 20 december 1996 tot regeling van de rol van de lokale adviescommissie in het kader van het recht op minimumlevering van elektriciteit, gas en water, artikel 7, § 1, vervangen bij het decreet van 25 mei 2007, en § 2, ingevoegd bij het decreet van 25 mei 2007 en vervangen bij het decreet van 8 mei 2009;

Gelet op het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending, artikel 3, gewijzigd bij de decreten van 23 december 2005 en 21 december 2007, artikel 4, 5, § 1 en § 3, artikel 6, § 1 en § 2, artikel 8 en artikel 16, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2010

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 16 september 1997 betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement;

Gelet op de consultatie van de exploitanten van het openbaar waterdistributienetwerk, verenigd in Aquaflanders VZW op 5 augustus 2012, 22 november 2012 en 30 augustus 2013;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 28 mei 2013;

Gelet op het advies van de SERV, gegeven op 10 juli 2013;

Gelet op het advies van de Reguleringsinstantie, gegeven op 17 juli 2013;

Gelet op het advies van de exploitanten van het openbaar waterdistributienetwerk, verenigd in Aquaflanders VZW, gegeven op het overleg van 30 augustus 2013;

Gelet op advies 54.339/1 van de Raad van State, gegeven op 21 november 2013, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op voorstel van de de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur;

Na beraadslaging,

Besluit :

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 september 1997 betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water

Artikel 1. In artikel 1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 september 1997 betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. punt 2° wordt vervangen door wat volgt :

    "2° huishoudelijke abonnee : een abonnee als vermeld in artikel 2, 28°, van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending;".

  2. punt 3° wordt vervangen door wat volgt :

    "3° exploitant : de exploitant van een openbaar waterdistributienetwerk, vermeld in artikel 2, 3°, van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending;".

    Art. 2. In artikel 2 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in punt 2° en 4° wordt het woord "abonnee" vervangen door de woorden "huishoudelijke abonnee";

  4. in punt 3° wordt het woord "distributeur" vervangen door het woord "exploitant".

    Art. 3. In artikel 3 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009 en gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010, wordt punt 2° vervangen door wat volgt :

    "2° in geval van water :

    1. op verzoek van de exploitant tot afsluiting van de toevoer van de minimale levering van water, in de gevallen, vermeld in artikel 5, § 5, 7° en 8°, van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending;

    2. op verzoek van de huishoudelijke abonnee tot heraansluiting van de toevoer van water, na beëindiging van de toestand, vermeld in artikel 5, § 5, 7° en 8°, van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending.".

    Art. 4. In hoofdstuk III van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009, het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010, worden in het opschrift van afdeling II de woorden "vanwege de distributeur" opgeheven.

    Art. 5. In artikel 4 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009, wordt het tweede lid vervangen door wat volgt :

    "Wat betreft water wordt het verzoek van de exploitant, vermeld in artikel 3, 2°, a), met een gewone brief gericht aan de voorzitter van de commissie. Er wordt een verantwoordingsnota bijgevoegd, met elementen die de reden voor de afsluiting van de huishoudelijke abonnee aantonen. Als dat van toepassing is, blijkt uit de bijgevoegde verantwoordingsnota ook dat de procedure bij wanbetaling volledig doorlopen is.".

    Art. 6. In artikel 5 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  5. in het eerste lid wordt het woord "distributeur" vervangen door het woord "exploitant";

  6. in het tweede lid wordt het woord "abonnee" telkens vervangen door de woorden "huishoudelijke abonnee".

    Art. 7. In artikel 6 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  7. in het eerste en het derde lid wordt het woord "distributeur" vervangen door het woord "exploitant";

  8. in het derde lid wordt het woord "abonnee" vervangen door de woorden "huishoudelijke abonnee".

    Art. 8. In hoofdstuk III van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009 en het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010, worden in het opschrift van afdeling III de woorden "vanwege de abonnee" opgeheven.

    Art. 9. In artikel 7 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009 en gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010, wordt paragraaf 2 vervangen door wat volgt :

    " § 2. Wat betreft water richt de huishoudelijke abonnee die van mening is dat zijn afsluiting niet langer noodzakelijk is omdat er een einde gekomen is aan de toestand, vermeld in artikel 5, § 5, 7° en 8°, van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending, een schriftelijk verzoek aan de exploitant tot heraansluiting.

    Als de exploitant binnen vijf dagen na de verzending van het verzoek niet is overgegaan tot heraansluiting, heeft de huishoudelijke abonnee het recht een verzoek tot heraansluiting in te dienen bij de lokale adviescommissie als vermeld in artikel 3, 2°, b).

    Het verzoek tot heraansluiting van de huishoudelijke abonnee wordt met een gewone brief gericht aan de voorzitter van de commissie.".

    Art. 10. In artikel 8 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009 en gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010, wordt paragraaf 2 vervangen door wat volgt :

    " § 2. Wat betreft water stuurt de voorzitter van de commissie het verzoek van de huishoudelijke abonnee onmiddellijk naar de leden van de commissie. Hij stelt ook de datum en het uur vast waarop de commissie zal vergaderen.

    De voorzitter verzoekt de exploitant om binnen vijf dagen na de ontvangst van het verzoek van de huishoudelijke abonnee gemotiveerd mee te delen of de toestand, vermeld in artikel 5, § 5, 7° of 8°, van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending, als beëindigd kan worden beschouwd en of tot heraansluiting kan worden overgegaan, als het een verzoek betreft als vermeld in artikel 3, 2°, b), van dit besluit.".

    Art. 11. In artikel 9 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009, wordt het woord "abonnee" telkens vervangen door de woorden "huishoudelijke abonnee".

    Art. 12. In artikel 10 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  9. in het eerste en het derde lid wordt het woord "abonnee" vervangen door de woorden "huishoudelijke abonnee";

  10. in het derde en het vijfde lid wordt het woord "distributeur" vervangen door het woord "exploitant".

    HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT