21 JULI 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de bevolkingsregisters en in het vreemdelingenregister en het koninklijk besluit van 8 januari 2006 tot bepaling van de informatietypes, verbonden met de informatiegegevens bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Momenteel wordt de informatie over de akten en beslissingen betreffende de rechtsbekwaamheid van de meerderjarige alsook betreffende de rechtsonbekwaamheid van de minderjarige opgenomen in de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister. Hiertoe wordt verwezen naar artikel 1, eerste lid, 15°, van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de bevolkingsregisters en in het vreemdelingenregister.

Volgens de algemene onderrichtingen betreffende het houden van het Rijksregister worden deze informatiegegevens opgenomen onder twee verschillende informatietypes (IT), namelijk IT 111 "Statuut van de persoon die vertegenwoordigd of bijgestaan wordt" (akten en beslissingen betreffende de rechtsbekwaamheid van de meerderjarige alsook betreffende de rechtsonbekwaamheid van de minderjarige) en IT 113 "Vermelding van de persoon die een minderjarige, een onbekwaamverklaarde, een geplaatste persoon, een geïnterneerde of een persoon in staat van verlengde minderjarigheid vertegenwoordigt of bijstaat".

De verschillende mogelijke situaties kunnen worden opgenomen onder IT 111 : verlengde minderjarigheid, onbekwaamverklaring, inhuisplaatsing, internering in een instelling, voorlopig bewind, het onder gerechtelijk raadsman stellen.

Op 14 juni 2013 werd de wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid echter bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

De wet van 17 maart 2013 wijzigt de regeling inzake onbekwaamheid grondig door meer bepaald het bewind over de goederen eveneens uit te breiden naar de bescherming van de persoon, waardoor een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen beide rechterlijke beschermingsregelingen. Bovendien verdwijnen de verlengde minderjarigheid, de onbekwaamverklaring en de bijstand van een gerechtelijk raadsman.

Wanneer de Vrederechter een rechterlijke beschermingsmaatregel betreffende de persoon en/of zijn goederen zal bevelen, zal hij, krachtens deze nieuwe wet, in zijn beschikking uitdrukkelijk de handelingen of categorieën van handelingen die de beschermde persoon niet mag stellen, moeten opsommen, aangezien deze persoon bekwaam wordt geacht voor alle andere handelingen in verband met zijn persoon en/of zijn goederen. Hiervoor wordt verwezen naar artikel 492/1, van het Burgerlijk Wetboek, zoals ingevoegd bij voormelde wet van 17 maart 2013.

Gelet op het voorgaande houdt deze hervorming van de regeling inzake onbekwaamheid in dat de inhoud van de gegevens betreffende de rechtsbekwaamheid, zoals momenteel opgenomen in de bevolkingsregisters, wordt aangepast en dat de IT's 111 en 113 worden gewijzigd.

Dit is de inhoud van dit koninklijk besluit dat tot doel heeft het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de bevolkingsregisters en in het vreemdelingenregister te wijzigen om, vanaf 1 september 2014 (datum van inwerkingtreding van de wet van 17 maart 2013), enerzijds, de beslissing tot bewind over zijn goederen of zijn persoon (IT 111) en, anderzijds, de naam, de voornaam en het adres van de bewindvoerder over zijn goederen of zijn persoon (IT 113) in het dossier van de beschermde persoon te kunnen opnemen.

Deze wijziging is des te meer noodzakelijk omdat artikel 204 van de voormelde wet van 17 maart 2013 eveneens de organieke wet van 8 augustus 1983 tot regeling van het Rijksregister van de natuurlijke personen wijzigt door in artikel 3, eerste lid, bij de opsomming van de wettelijke informatie, een nieuw punt 9° /1 in te voegen betreffende "de naam, de voornaam en het adres van de bewindvoerder over de goederen of de persoon van wie melding wordt gemaakt in de in artikel 1249/1 van het Gerechtelijk Wetboek bedoelde beslissing".

Daarom wijzigt dit ontwerp van koninklijk besluit eveneens het koninklijk besluit van 8 januari 2006 tot bepaling van de informatietypes bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

Tot slot voorziet dit ontwerp van wijzigingsbesluit uitdrukkelijk in de opname, in de bevolkingsregisters, van het statuut van ontvoogde minderjarige, zoals geregeld door de artikelen 476 en volgende van het Burgerlijk Wetboek (deze informatie zal opgenomen worden in het IT 111 van het dossier van de ontvoogde minderjarige).

De opname, in voorkomend geval, van de naam, de voornaam en het adres van de voogd, evenals van de toeziende voogd van een niet-ontvoogde minderjarige, zoals aangewezen krachtens de artikelen 389 en volgende van het Burgerlijk Wetboek of van de naam, de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT