Algemene Voorwaarden die gelden voor de postrekeningen., de 30 avril 2007

HOOFDSTUK I. - Inleiding.

Artikel 1. Doelstellingen van de algemene voorwaarden.

Zonder afbreuk te doen aan de toepasselijke wettelijke en reglementaire bepalingen vormen deze algemene voorwaarden het geheel van regels die het houden van de postrekeningen-courant en het uitvoeren van de verrichtingen op die rekeningen beheersen.

Deze algemene voorwaarden zijn conform de van kracht zijnde wettelijke en reglementaire bepalingen.

Ze bepalen de grenzen aan en de voorwaarden van de diensten en werkmiddelen verbonden aan de postrekening-courant die De Post aanbiedt aan de klanten zoals vermeld in artikel 3. Zij leggen de wederzijdse rechten en plichten vast die voortvloeien uit de verhouding tussen De Post en voornoemde cliÎnten.

Art. 2. Voorstelling van de financiÎle post.

De Post is een publiekrechtelijke naamloze vennootschap, met maatschappelijke zetel in het Muntcentrum te 1000 Brussel (BelgiÎ). Zij is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en geregistreerd bij de BTW met nummer RPR (BE) 0214.596.464 (Brussel).

De activiteiten van De Post worden geregeld door de van kracht zijnde wet en reglementering.

Een van de activiteiten van haar maatschappelijk doel betreft het houden en het beheren van de postrekeningen-courant.

Wanneer De Post dergelijke financiÎle diensten verleent handelt ze voornamelijk door bemiddeling en tussenkomst van een gespecialiseerde Dienst, met de naam " FinanciÎle Post ".

Art. 3. Identificatie van de cliÎnten.

ß 1. Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden, worden onder " cliÎnten " verstaan :

* de natuurlijke personen, die voor beroeps- of privÈdoeleinden handelen;

* de rechtspersonen met uitzondering van de federale Staat en haar onderafdelingen of de instellingen en andere eenheden van publiek of privaat recht, bedoeld in het Koninklijk Besluit van 15 juli 1997 houdende maatregelen tot consolidatie van de financiÎle activa van de overheid;

* de feitelijke verenigingen;

* de trusts of andere structuren naar buitenlands recht;

die houder zijn van een bij De Post geopende postrekening-courant.

Worden bovendien, en voor zover als nodig, voor de toepassing van deze algemene voorwaarden verstaan onder " cliÎnten " : de natuurlijke personen en de rechtspersonen die zich tot De Post richten om een postrekening-courant te openen.

ß 2. Behoudens andersluidend voorschrift in de betreffende bepaling, gelden deze algemene voorwaarden voor alle cliÎnten zoals in paragraaf 1 omschreven. Indien een bepaling van deze algemene voorwaarden, die in algemene termen is geformuleerd, in strijd zou zijn met een wettelijke of dwingende bepaling, of van openbare orde, die tot doel heeft de consumenten te beschermen, dient deze bepaling beschouwd te worden als zijnde niet van toepassing op die personen.

Art. 4. Rangorde van de normen.

ß 1. De verhoudingen tussen De Post en haar cliÎnten worden beheerst door de volgende voorschriften, hierna gerangschikt volgens de voorrang van de toepassing ervan :

* de toepasselijke bepalingen met directe werking van internationaal en Europees recht,

* de toepasselijke dwingende wetten en reglementeringen,

* de bijzondere overeenkomsten,

* de bijzondere bepalingen betreffende specifieke diensten of werkmiddelen,

* deze algemene voorwaarden,

* de bestaande gebruiken.

ß 2. De Post en haar cliÎnten kunnen een einde stellen aan de bijzondere overeenkomsten die vÛÛr het van toepassing worden van deze algemene voorwaarden werden gesloten en kunnen, zo nodig, indien ze van deze algemene voorwaarden willen afwijken, nieuwe bijzondere overeenkomsten sluiten in overeenstemming met de geldende wetten en reglementeringen.

Art. 5. Bindende kracht van de algemene voorwaarden.

Zonder afbreuk te doen aan hun reglementaire waarde hebben deze algemene voorwaarden bindende kracht en zijn ze van rechtswege van toepassing op de verhouding tussen De Post en haar cliÎnten enkel en alleen door het enkel sluiten van de overeenkomst tot opening van een postrekening-courant.

Ten opzichte van bestaande cliÎnten hebben deze algemene voorwaarden bindende kracht en zijn ze van rechtswege van kracht van zodra zij in werking zijn getreden. Deze cliÎnten worden op voorhand schriftelijk gewaarschuwd van de inwerkintreding van deze algemene voorwaarden.

Vanaf het ogenblik dat ze bindende kracht hebben gekregen, worden deze algemene voorwaarden onmiddellijk en onverkort toegepast op de verhouding tussen De Post en haar cliÎnten. Ze zijn van toepassing op alle toekomstige gevolgen van de bestaande relaties.

Art. 6. Terbeschikkingstelling van de algemene voorwaarden.

ß 1. Deze algemene voorwaarden worden ter beschikking gehouden van en stelselmatig meegedeeld aan de bestaande cliÎnten.

Ze worden tevens op ieder ogenblik meegedeeld, na uitdrukkelijk verzoek van de cliÎnt aan de Dienst Postrekeningen-courant van De Post.

De Post mag zelf bepalen met welke drager of langs welke elektronische weg zij deze algemene voorwaarden meedeelt of ter beschikking stelt.

ß 2. De cliÎnten en hun lasthebbers moeten kennis nemen van deze algemene voorwaarden vooraleer het openen van een postrekening-courant te vragen een opdracht te geven of een verrichting uit te voeren op deze rekening.

Art. 7. Wijziging van de algemene voorwaarden.

Deze algemene voorwaarden kunnen worden gewijzigd of aangevuld.

Deze wijzigingen worden meegedeeld aan de cliÎnten bij schrijven gericht aan de rekeninghouders of op iedere andere wijze die De Post geschikt oordeelt, bijvoorbeeld door een bericht in de rekeninguittreksels te voegen.

De wijzigingen hebben bindende kracht en zijn van rechtswege van toepassing in de verhouding tussen De Post en haar cliÎnten vanaf de datum van inwerkingtreding die De Post op de in de vorige paragraaf beschreven wijze meedeelt aan de cliÎnt.

Vanaf hun inwerkingtreding gelden deze wijzigingen onverkort voor bestaande situaties en overeenkomsten.

Art. 8. Toepasselijk recht.

Alleen het Belgische recht is van toepassing op de verhoudingen m.b.t. de postrekening-courant en op de verrichtingen op de rekening die door deze algemene voorwaarden worden beheerst.

De geschillen worden geregeld conform de geldende wetten en reglementeringen en met toepassing van de bijzondere overeenkomsten, de bijzondere bepalingen en de algemene voorwaarden die bestonden op het ogenblik waarop het feit dat aanleiding geeft tot het geschil zich heeft voorgedaan.

Art. 9. Geschillen. De klachten over de postrekening en de verrichtingen op de rekening worden geadresseerd aan de CliÎntendienst van De Post (telefonisch op het nummer 022-01 23 45 of per e-mail naar postinfo@post.be).

Onverminderd hun gebeurlijke recht een beroep te doen op de bemiddeling voor elk geschil dat vatbaar is om met een dading te worden beslecht, zoeken De Post en haar cliÎnten bij voorrang naar een minnelijke oplossing voor elk geschil nopens de postrekening-courant en/of de diensten en instrumenten die er verband mee houden.

Behoudens andersluidende wetsbepalingen, zijn enkel de hoven en rechtbanken van het rechtsgebied waarin de maatschappelijke zetel van De Post is gevestigd, bevoegd voor geschillen tussen De Post en een cliÎnt. De Post behoudt zich echter het recht voor om de cliÎnt krachtens het gemene recht te dagvaarden voor een andere bevoegde rechtbank.

Art. 10. Keuze van woonplaats.

Voor de uitvoering van deze algemene voorwaarden, wordt woonplaats gekozen :

- door De Post : in haar maatschappelijke zetel, gevestigd te 1000 Brussel, Muntcentrum;

- door de cliÎnt en zijn lasthebbers : op het laatste adres dat aan De Post werd meegedeeld.

De Post mag echter verwijzen naar de woonplaats of de werkelijke zetel van de cliÎnt.

Art. 11. Postadres. Behoudens andersluidende bepaling of bijzondere overeenkomst moeten de cliÎnten en hun lasthebbers zich voor alles wat de met deze algemene voorwaarden geregelde diensten aangaat, uitsluitend richten tot de Dienst Postrekeningen-courant van De Post, waarvan de gegevens de volgende zijn :

FinanciÎle Post.

Dienst Postrekeningen-courant.

1100 BRUSSEL

Op verzoek van de cliÎnt of van de lasthebbers worden de gegevens van deze dienst meegedeeld door de CliÎntendienst van De Post, de postkantoren en/of andere door De Post bepaalde communicatiemiddelen.

HOOFDSTUK II. - Algemene bepalingen.

Art. 12. _ Briefwisseling.

ß 1. De briefwisseling wordt gericht aan de woonplaats van de cliÎnt of aan het adres dat hij heeft meegedeeld bij de aanvraag tot het openen van de rekening of aan elk ander adres dat hij later zou hebben meegedeeld.

ß 2. De klanten en hun lasthebbers moeten kennis nemen van de briefwisseling die aan hen gericht wordt.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT