22 OKTOBER 2012. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de procedure voor de erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op het koninklijk besluit nr 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, artikel 35sexies, eerste lid, ingevoegd bij de wet van 19 december 1990;

Gelet op het koninklijk besluit van 11 juni 2003 tot vaststelling van de procedure betreffende de erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker;

Gelet op het advies van de inspecteur van Financiën, gegeven op 30 juli 2012;

Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Begroting, d.d. 27 augustus 2012;

Gelet op advies nr. 51.988/2 van de Raad van State, gegeven op 26 september 2012 met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Gelet op het voorafgaand onderzoek met betrekking tot de noodzaak om een effectenbeoordeling uit te voeren, waarin besloten wordt dat een effectenbeoordeling niet vereist is;

Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. kandidaat : de kandidaat voor de voorlopige of volledige erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker;

  2. de minister : de minister tot wiens bevoegdheid de Volksgezondheid behoort;

  3. de Erkenningscommissie : de Erkenningscommissie voor ziekenhuisapothekers.

    Art. 2. Dit besluit stelt de procedure vast voor :

  4. de voorlopige en volledige erkenning evenals de verlenging van erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker;

  5. de erkenning van de stagediensten en stagemeesters die de kandidaat begeleiden met het oog op een erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker;

  6. de goedkeuring van een voortgezette opleiding om in aanmerking te komen voor de verlenging van erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker.

    Art. 3. De minister kan de praktische modaliteiten bepalen voor de elektronische afhandeling van de procedures zoals voorzien in onderhavig besluit. In het bijzonder stelt de minister daarbij de lijst vast van de te bezorgen documenten evenals de wijze waarop deze elektronisch worden bezorgd.

    HOOFDSTUK 2. - Procedure voor de erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker

    Afdeling 1. - De voorlopige erkenning

    Art. 4. Met het oog op een voorlopige erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker dient de kandidaat ter goedkeuring ten laatste zes maanden na de start van de academische opleiding bij de minister een stageplan in voor de drie jaar durende opleiding zoals bedoeld in het ministerieel besluit van 22 oktober 2012 tot vaststelling van de erkenningscriteria voor de erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker.

    Het in het eerste lid bedoelde stageplan wordt ingediend aan de hand van een door de minister opgesteld model.

    Samen met bedoeld stageplan wordt de stage-overeenkomst die de kandidaat afsloot met de stagedienst en stagemeester die hem bij het volbrengen van zijn stageplan zullen begeleiden, voorgelegd.

    Art. 5. De minister legt het stageplan voor advies voor aan de Erkenningscommissie.

    Art. 6. Na advies van de Erkenningscommissie verleent de minister al dan niet zijn goedkeuring aan het stageplan. Bij goedkeuring van het stageplan wordt de kandidaat voorlopig erkend.

    Art. 7. De voorlopige erkenning vangt aan op de datum van de aanvraag van de goedkeuring van het stageplan aan de minister. De poststempel geldt als bewijs.

    De voorlopige erkenning geldt voor een duur van drie jaar en kan maximum één maal met drie jaar worden verlengd. De verlenging wordt toegestaan door de minister na advies van de Erkenningscommissie.

    Art. 8. Bij goedkeuring van het stageplan schrijft de Erkenningscommissie de kandidaat in op de lijst van voorlopig erkende kandidaten.

    Art. 9. De secretaris van de Erkenningscommissie stelt de kandidaat in kennis van de aanvang van zijn voorlopige erkenning evenals van de inschrijving op de in artikel 8 bedoelde lijst. De kandidaat ontvangt daartoe een attest waarop is aangeduid dat hij beschikt over een voorlopige erkenning met opgave van de datum waarop de erkenning een aanvang nam.

    Afdeling 2. - De stage

    Art. 10. De kandidaat legt elke wijziging van zijn stageplan vooraf ter goedkeuring voor aan de minister, aan de hand van een door de minister opgesteld formulier. De minister neemt terzake een beslissing na advies van de Erkenningscommissie.

    Art. 11. Noch de kandidaat, noch de stagemeester mogen eenzijdig wijzigingen aanbrengen aan de stage-overeenkomst.

    Art. 12. § 1. De stage wordt in principe ononderbroken gevolgd.

    § 2. In afwijking op paragraaf 1 kan de minister, na advies van de Erkenningscommissie, een onderbreking toestaan. De kandidaat meldt daartoe onmiddellijk elke onderbreking van de stage aan de minister, met opgave van de redenen van de onderbreking.

    § 3. Tijdens de effectieve opleidingsduur heeft de kandidaat bovendien recht op een onderbreking van in totaal maximum vijftien weken, wegens zwangerschapsverlof, zoals bepaald in de Arbeidswet van 16 maart 1971, wegens palliatief verlof zoals bepaald in de Herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en om medische redenen, en dit zonder verlenging van de stage.

    § 4. Voor elke onderbreking bedoeld in de paragrafen 2 en 3 van meer dan vijftien weken, wordt de stage verlengd naar rato van het deel van de onderbreking dat de vijftien weken overschrijdt.

    Voor de in het eerste lid bedoelde bijkomende stageperiode stelt de kandidaat samen met de stagemeester een voorstel van stageverlenging voor het deel van de onderbreking dat de vijftien weken overschrijdt op en legt het voor goedkeuring voor aan de minister. De minister neemt een beslissing na advies van de Erkenningscommissie.

    Art. 13. De...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT