19 APRIL 2002. - Besluit van de Vlaamse regering betreffende interlandelijke adoptie

De Vlaamse regering,

Gelet op het decreet van 29 april 1997 inzake de kwaliteitszorg in de welzijnsvoorzieningen, inzonderheid op de artikelen 7 § 1, 8 en 10, § 1;

Gelet op het decreet van 15 juli 1997 inzake interlandelijke adoptie;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 20 oktober 1998 inzake interlandelijke adoptie;

Gelet op het overleg binnen de sectorale overleggroep adoptie;

Gelet op het advies van de raad van bestuur van Kind en Gezin, gegeven op 13 december 2000;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 3 juli 2001;

Gelet op de beslissing van de Vlaamse regering over het verzoek aan de Raad van State om advies te geven binnen een termijn van één maand;

Gelet op advies 32.421/3 van de Raad van State, gegeven op 15 januari 2002;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen;

Na beraadslaging,

Besluit :

HOOFDSTUK I. - Definities

Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder :

  1. minister : de Vlaamse minister, bevoegd voor de Bijstand aan personen;

  2. Centrum Algemeen Welzijnswerk : een centrum voor algemeen welzijnswerk als bedoeld in artikel 2, 2°, van het decreet van 19 december 1997 betreffende het algemeen welzijnswerk;

  3. decreet : het decreet van 15 juli 1997 inzake interlandelijke adoptie;

  4. administratie : de administratie Gezin en Maatschappelijk Welzijn van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

    HOOFDSTUK II. - Aanwijzing van de Vlaamse Centrale Autoriteit

    Art. 2. De Vlaamse regering wijst de openbare instelling Kind en Gezin aan als Vlaamse Centrale Autoriteit inzake de interlandelijke adoptiebemiddeling.

    Art. 3. De Vlaamse Centrale Autoriteit wordt belast met de volgende opdrachten :

  5. alle taken, vermeld in het decreet en in dit besluit;

  6. elke taak, opgedragen door de artikelen 20 en 21 van het verdrag inzake de rechten van het kind, aangenomen in New York op 20 november 1989, door het verdrag inzake de internationale samenwerking en de bescherming van kinderen op het gebied van interlandelijke adoptie, ondertekend in Den Haag op 29 mei 1993 of door elke andere internationale conventie of elk ander akkoord dat betrekking heeft op interlandelijke adoptie, die de Belgische staat of de Vlaamse Gemeenschap heeft geratificeerd;

  7. het bewerkstelligen van een internationale samenwerking met de bevoegde buitenlandse overheden zodat bij interlandelijke adopties het belang van het kind en zijn fundamentele rechten worden gewaarborgd en rechtsregels van de gemeenschappen, federale en internationale overheden worden uitgevoerd;

  8. het verstrekken aan buitenlandse overheden van alle informatie over de regelgeving inzake adoptie alsook van andere relevante gegevens zoals statistieken en typeformulieren;

  9. de informatie-uitwisseling met de bevoegde buitenlandse overheden inzake de uitvoering van het in 2° bedoelde verdrag inzake de internationale samenwerking en de bescherming van kinderen op het gebied van interlandelijke adoptie, alsook het opheffen van bestaande hinderpalen;

  10. het begeleiden van de erkende adoptiediensten bij het tot stand brengen van een samenwerkingsverband in het buitenland, bij het ontwikkelen van correcte bemiddelingsprocedures, bij het evalueren en verbeteren van de concrete adoptiebemiddeling;

  11. het bemiddelen tussen de bevoegde buitenlandse overheden en de erkende Vlaamse diensten.

    HOOFDSTUK III. - Melding en registratie bij de Vlaamse Centrale Autoriteit

    Art. 4. De Vlaamse Centrale Autoriteit registreert de melding van het adoptievoornemen van de kandidaat-adoptanten en volgt het verdere verloop van de adoptieprocedure. De Vlaamse Centrale Autoriteit kan daarvoor administratieve richtlijnen vastleggen.

    HOOFDSTUK IV. - Verplichte voorbereiding op interlandelijke adoptie

    Afdeling 1. - Het voorbereidingsprogramma

    Art. 5. § 1. De Vlaamse Centrale Autoriteit verwijst de kandidaat-adoptanten door naar een door haar aangewezen vormingscentrum, met het oog op het volgen van het voorbereidingsprogramma Interlandelijke Adoptie.

    § 2. De Vlaamse Centrale Autoriteit legt het voorbereidingsprogramma vast, benaderd vanuit de adoptiedriehoek afstandsouders, adoptiekinderen en adoptieouders.

    § 3. Het voorbereidingsprogramma wordt gevolgd door beide adopterende echtgenoten, of bij adoptie door één persoon door de kandidaat-adoptant en, in voorkomend geval, zijn echtgenoot of samenwonende partner.

    Het voorbereidingsprogramma duurt ten minste 20 uur en wordt volledig door de kandidaat-adoptanten gevolgd. De Vlaamse Centrale Autoriteit kan daarvoor nadere inhoudelijke en administratieve richtlijnen vastleggen.

    § 4. De kostprijs van de voorbereiding op adoptie bedraagt 25 euro te betalen door de kandidaat-adoptant aan de Vlaamse Centrale Autoriteit. Dat bedrag wordt op 1 januari van elk jaar aangepast aan de gezondheidsindex van december 1997. De Vlaamse Centrale Autoriteit stuurt de aanvraag pas door naar het vormingscentrum na ontvangst van de betaling.

    § 5. Het voorbereidingsprogramma wordt opgeschort als :

  12. de kandidaat-adoptant of zijn eventueel samenwonende partner zwanger is of een kind heeft dat jonger dan zes maanden is;

  13. een pleeg- of adoptiekind bij de kandidaat-adoptant wordt geplaatst;

  14. de kandidaat-adoptant of zijn eventueel samenwonende partner een medische behandeling ondergaat die gericht is op zwangerschap.

    De procedure kan op zijn vroegst hervat worden zes maanden na de geboorte of plaatsing van een kind of bij stopzetting van de medische behandeling.

    Art. 6. § 1. De Vlaamse Centrale Autoriteit kan een of meer vormingscentra erkennen. Om door de Vlaamse Centrale Autoriteit erkend te worden, overeenkomstig artikel 4, § 2, van het decreet, moet een vormingscentrum beschikken over een voorbereidingsteam dat voldoet aan de voorwaarden, opgenomen onder afdeling 2 van dit hoofdstuk.

    § 2. Het vormingscentrum richt zijn aanvraag tot aanwijzing per aangetekende brief aan de Vlaamse Centrale Autoriteit, vergezeld van alle nodige stukken waaruit blijkt dat het aan de gestelde voorwaarden voldoet.

    § 3. De Vlaamse Centrale Autoriteit onderzoekt de aanvraag, eventueel na opvraging van extra stukken of inlichtingen of na inspectie ter plaatse. Ze neemt binnen zes maanden na ontvangst een gemotiveerde beslissing, en brengt de minister daarvan op de hoogte.

    Art. 7. § 1. Het vormingscentrum dat door de Vlaamse Centrale Autoriteit is aangewezen wordt gesubsidieerd voor de personeelskosten en werkingskosten als de Vlaamse Centrale Autoriteit de begroting van het vormingscentrum heeft goedgekeurd en de besteding kan worden verantwoord.

    § 2. Het vormingscentrum ontvangt voor personeels- en werkingskosten een basissubsidiëring van 74.368,06 euro per jaar. Daarnaast wordt aan dat vormingscentrum, in verhouding tot het aantal gerealiseerde voorbereidingsgroepen en binnen de vastgelegde kredieten, een extra subsidie toegekend.

    § 3. De subsidiëring wordt bepaald en uitbetaald door de Vlaamse Centrale Autoriteit.

    De Vlaamse Centrale Autoriteit ziet toe op de naleving van de bepalingen van dit besluit en controleert de correcte besteding van de uitbetaalde bedragen.

    Afdeling 2. - Het voorbereidingsteam

    Art. 8. § 1. Het voorbereidingsteam bestaat uit een coördinator en teamleden die voldoende competent en professioneel zijn voor de opdrachten die zij moeten vervullen overeenkomstig artikel 14, § 1, van dit besluit en die beantwoorden aan de door het voorbereidingsteam opgestelde profielomschrijving.

    § 2. De coördinator geeft sturing aan de dagelijkse werking en aan de kwaliteitszorg. Hij biedt voldoende informatie, begeleiding, sturing en inspraak aan alle teamleden.

    § 3. Met het oog op participatie in het adoptiebeleid neemt de coördinator op geregelde tijdstippen deel aan een door de Vlaamse Centrale Autoriteit gecreëerde overlegstructuur.

    Art. 9. Alle teamleden hebben een duidelijke taakomschrijving. Die vormt het uitgangspunt voor systematische en geregelde evaluatie- en functioneringsgesprekken.

    Art. 10. Het voorbereidingsteam heeft een vormingsbeleid dat in samenspraak met alle teamleden is opgesteld. Het volgt de vorming, aangeboden door de Vlaamse Centrale Autoriteit.

    Art. 11. In het personeelsbeleid worden de voorwaarden gecreëerd voor een goed samenwerkingsklimaat.

    Art. 12. Het voorbereidingsteam beschikt over een aangepaste accommodatie voor teamleden en kandidaat-adoptanten.

    Art. 13. Het voorbereidingsteam voert binnen de beschikbare middelen een gezond financieel beleid.

    Art. 14. § 1. Het voorbereidingsteam heeft een duidelijk afgebakend dienstverleningsaanbod dat bestaat uit een kwalitatieve voorbereiding van de kandidaat-adoptanten. Die voorbereiding moet bijdragen tot een verantwoorde en bewuste keuze van de deelnemers zelf om al dan niet een kind te willen adopteren.

    Het voorbereidingsprogramma moet worden goedgekeurd door de Vlaamse Centrale Autoriteit.

    § 2. Het voorbereidingsteam draagt de visie op adoptie uit zoals die is vastgelegd in de kwaliteitsvisietekst die de Vlaamse Centrale Autoriteit in samenspraak met de sector opstelt.

    Art. 15. Het voorbereidingsteam geeft de deelnemers aan het voorbereidingsprogramma tijdig correcte, volledige en duidelijke informatie zowel voor als tijdens het voorbereidingsprogramma.

    Het garandeert dat binnen een duidelijk in tijd omschreven procedure de voorbereiding wordt doorlopen.

    Art. 16. § 1. Het voorbereidingsteam treft maatregelen die respect voor de basisrechten en de gebruikersrechten waarborgen en die conform zijn aan de internationale, federale en gemeenschapsreglementeringen.

    § 2. De teamleden geven, zonder toestemming van de kandidaat-adoptanten, op geen enkele wijze informatie over de kandidaat-adoptant door aan derden. Daarvan kan enkel worden afgeweken als de fysieke of psychische integriteit van te plaatsen minderjarigen wordt bedreigd.

    § 3. De teamleden zijn gehouden aan het beroepsgeheim en de naleving van de fundamentele rechten van het kind.

    Art. 17. Het voorbereidingsteam beschikt over een klachtenprocedure die aan de gebruiker kenbaar wordt gemaakt en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT