Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de procedure voor de Vlaamse Regulator voor de Media., de 30 juin 2006

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen.

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder

  1. Mediadecreet : decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005;

  2. persoon : natuurlijke persoon of rechtspersoon, al naar gelang van het geval;

  3. Regulator : Vlaamse Regulator voor de Media.

    Art. 2. De Regulator stelt alles in het werk om klachten en aanvragen met de nodige spoed en bekwaamheid te behandelen.

    Art. 3. Krachtens artikel 170 van het Mediadecreet kunnen klachten en aanvragen voor een erkenning of zendvergunning bij de Regulator worden ingediend met een aangetekende brief of via elektronische post of een ander telecommunicatiemiddel dat resulteert in een schriftelijk stuk aan de zijde van de geadresseerde, en waarop een (elektronische) handtekening is aangebracht die voldoet aan de vereisten van artikel 1322 van het Burgerlijk Wetboek.

    Het eerste lid is ook van toepassing op alle andere aanvragen en kennisgevingen aan de Regulator.

    Bij een aangetekende brief geldt het postmerk als indieningsdatum.

    Als een aanvraag wordt ingediend via elektronische post of een ander telecommunicatiemiddel geldt de datum van verzending als datum van indiening. Die datum wordt in de ontvangstbevestiging vermeld.

    Art. 4. § 1. De beslissingen van de Regulator waartegen beroep tot nietigverklaring bij de Raad van State kan worden aangetekend, worden aan de betrokkenen betekend met een aangetekende brief met ontvangstmelding.

    De geschriften die uitgaan van de Regulator en waarvan de kennisgeving een termijn doet lopen, worden aan de betrokkenen betekend met een aangetekende brief.

    § 2. Voor de berekening van de termijnen vermeld in § 1, tweede lid, wordt de betrokkene geacht de beslissing te hebben ontvangen de dag die volgt op de dag waarop de Regulator de brief bij de post heeft aangeboden. Is die dag een zaterdag, een zondag, een wettelijke feestdag of een sluitingsdag van de postdiensten, dan wordt de betrokkene geacht de beslissing te hebben ontvangen de eerstvolgende werkdag van de postdiensten.

    § 3. De Regulator kan de beslissingen bedoeld in § 1 ook aan de betrokkene betekenen per elektronische post of enig ander telecommunicatiemiddel dat resulteert in een schriftelijk stuk aan de zijde van de geadresseerde, en waarop een elektronische handtekening is aangebracht die voldoet aan de vereisten van artikel 1322 van het Burgerlijk Wetboek.

    Art. 5. De datum van het postmerk heeft bewijskracht voor de datum van verzending van de aangetekende brieven door de Regulator.

    Art. 6. Brieven die uitgaan van de Regulator worden gezonden naar het adres dat door de betrokkene als woonplaats of in het geval van een rechtspersoon als zetel is meegedeeld. Ook als dat adres is gewijzigd zonder dat die wijziging aan de Regulator ter kennis is gebracht, wordt de verzending geacht geldig te zijn verlopen.

    Art. 7. Als een betrokkene wordt opgeroepen om te worden gehoord, wordt de uitnodiging ten minste acht dagen voor de datum van de hoorzitting verzonden.

    Art. 8. De tot de Regulator gerichte klachten bevatten een inventaris van de stukken die ter staving worden ingeroepen en waarnaar wordt verwezen, alsook een kopie van de beschikbare stukken.

    Art. 9. Voor 30 juni worden de werkings- en financiële verslagen met betrekking tot het voorafgaande kalenderjaar, vermeld in artikel 38, 66, 73,12°, artikel 82, 86, 93, 126, § 1, 4°, en artikel 135, eerste lid, 4°, van het Mediadecreet, aan de Regulator overgelegd.

    Art. 10. Met uitzondering van de termijn vermeld in artikel 12, 1°, worden termijnen, vermeld in dit besluit opgeschort van 16 juli tot en met 31 augustus en van 25 december tot en met 2 januari.

    Art. 11. De beslissingen van de algemene kamer en van de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen zijn openbaar.

    De kamers dragen zorg voor de bekendmaking van hun beslissingen en bepalen de wijze waarop die bekendmaking verloopt.

    HOOFDSTUK II. - Procedure inzake onderzoeken na klachten, ambtshalve onderzoeken en onderzoeken op verzoek van de Vlaamse Regering.

    Afdeling I. - Gemeenschappelijke bepalingen.

    Art. 12. Om ontvankelijk te zijn, moet een bij de Regulator ingediende klacht aan de volgende voorwaarden voldoen :

  4. ingediend zijn uiterlijk de vijftiende dag na de gebeurtenis die aanleiding heeft gegeven tot de klacht;

  5. de naam, de hoedanigheid en het adres van de klager vermelden;

  6. het belang bij het indienen van de klacht aangeven, behalve als het gaat om een klacht met betrekking tot de bepalingen over reclame, telewinkelen, sponsoring en boodschappen van algemeen nut;

  7. het onderwerp van de klacht aangeven, met een uiteenzetting van de redenen waarop ze steunt en met vermelding van de persoon tegen wie de klacht is gericht. Als de klacht betrekking heeft op een radio- of televisieprogramma, moet de uitzending waartegen wordt opgekomen worden aangewezen met vermelding van de dag en het uur waarop de uitzending heeft plaatsgehad;

  8. ondertekend zijn door de klager. Als de klacht uitgaat van een rechtspersoon, wordt ze ondertekend door een persoon die volgens de wet of de statuten bevoegd is om de rechtspersoon te vertegenwoordigen.

    Klachten die kennelijk niet voldoen aan deze bepalingen kunnen onmiddellijk door de voorzitter van de bevoegde kamer in een schriftelijke en met redenen omklede beslissing onontvankelijk verklaard worden.

    Art. 13. Tenzij de klacht kennelijk niet ontvankelijk is, in welk geval de voorzitter van de bevoegde kamer met toepassing van artikel 12, laatste lid, onmiddellijk kan beslissen, wordt een procedure op tegenspraak ingezet en wordt een afschrift van de klacht met de documenten die erop betrekking hebben en met vermelding van de gronden waarop de procedure steunt, naar de aangeklaagde persoon gestuurd.

    Binnen vijftien dagen kan de aangeklaagde zijn opmerkingen schriftelijk aan de Regulator meedelen.

    Binnen dezelfde termijn bezorgt de aangeklaagde een kopie van de uitzending, als daarom is verzocht.

    Een afschrift van dat antwoord wordt naar de klager gestuurd.

    De partijen kunnen worden opgeroepen om door de kamer te worden gehoord. Indien één van de partijen hiertoe verzoekt, is de Regulator gehouden de partijen te horen.

    Art. 14. Behoudens in het geval, vermeld in artikel 15, neemt de bevoegde kamer een beslissing binnen vijfenveertig dagen.

    Die termijn gaat in vanaf de ontvangst door de Regulator van de ontvankelijke klacht. Bij ambtshalve optreden of optreden op verzoek van de Vlaamse Regering gaat die termijn in als de beslissing om over te gaan tot een procedure op tegenspraak aan de betrokkene wordt meegedeeld.

    Afdeling II. - Specifieke bepalingen met betrekking tot de procedure voor de algemene kamer.

    Art. 15. Als de algemene kamer van oordeel is dat voor de behandeling van een klacht een voorafgaand onderzoek door een andere instantie noodzakelijk is, wordt dat aan de klager meegedeeld.

    In dat geval wordt de procedure op tegenspraak ingezet onmiddellijk nadat het onderzoeksrapport van de andere instantie bij de algemene kamer is afgeleverd.

    Art. 16. § 1. Als de algemene kamer hetzij ambtshalve, hetzij na een onderzoek op verzoek van de Vlaamse Regering beslist over te gaan tot een procedure op tegenspraak, wordt die beslissing met de documenten die erop betrekking hebben naar de betrokkene gestuurd met vermelding van de gronden waarop de procedure steunt.

    § 2. Binnen vijftien dagen na ontvangst kan de betrokkene zijn opmerkingen schriftelijk aan de Regulator meedelen, dan wel via elektronische post of enig ander telecommunicatiemiddel dat resulteert in een schriftelijk stuk aan de zijde van de geadresseerde, en waarop een elektronische handtekening is aangebracht die voldoet aan de vereisten van artikel 1322 van het Burgerlijk Wetboek.

    De betrokkene kan worden opgeroepen om door de algemene kamer te worden gehoord. Indien de betrokkene hiertoe verzoekt, moet hij door de algemene kamer worden gehoord.

    Art. 17. Als de algemene kamer vaststelt dat niet conform de zendvergunning wordt uitgezonden, kan ze, in afwachting van de beslissing ten gronde en na de betrokkene te hebben gehoord, als voorlopige maatregel de zendvergunning schorsen.

    In dat geval zijn de termijnen vermeld in artikel 7, 13 en 16 niet van toepassing.

    Afdeling III. - Specifieke bepalingen met betrekking tot de procedure voor de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen.

    Art. 18. § 1.Als de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen op verzoek van de Vlaamse Regering beslist over te gaan tot een procedure op tegenspraak, wordt die beslissing met de documenten die erop betrekking hebben naar de betrokkene gestuurd met vermelding van de gronden waarop de procedure steunt.

    § 2. Binnen vijftien dagen na ontvangst kan de betrokkene zijn opmerkingen schriftelijk aan de Regulator meedelen, dan wel via elektronische post of enig ander telecommunicatiemiddel dat resulteert in een schriftelijk stuk aan de zijde van de geadresseerde, en waarop een elektronische handtekening is aangebracht die voldoet aan de vereisten van artikel 1322 van het Burgerlijk Wetboek.

    De betrokkene kan worden opgeroepen om door de kamer te worden gehoord. Indien de betrokkene hiertoe verzoekt, moet hij door de kamer worden gehoord.

    HOOFDSTUK III. - Procedure inzake erkenningen, vergunningen en kennisgevingen.

    Afdeling I. - Algemene bepalingen.

    Art. 19. Aanvragen voor erkenningen of vergunningen en kennisgevingen worden in het Nederlands ingediend en worden ondertekend door de aanvrager. Als het gaat om een rechtspersoon, worden ze ondertekend door een persoon die volgens de wet of de statuten bevoegd is om de rechtspersoon te vertegenwoordigen.

    Art. 20. § 1. Aanvragen of kennisgevingen die niet voldoen aan de ontvankelijkheidvoorwaarden, worden door de algemene kamer binnen vijfenveertig dagen na ontvangst door de Regulator, niet ontvankelijk verklaard. Vanaf de kennisgeving van die beslissing beschikt de aanvrager of kennisgever over vijftien dagen om de aanvraag...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT