Gemeenschappelijke verzekeringskas tegen arbeidsongevallen ' Securex ' gevestigd te Gent. - Gecoördineerde tekst van de statuten verschenen in het Belgisch Staatsblad van 5 februari 1905 (opeenvolgende wijzigingen goedgekeurd door de koninklijke besluiten 15 juli 1906, 31 juli 1911, 5 november 1931, 18 februari 1961, 15..., de 30 novembre 1995

TITEL I. - Benaming, zetel, doel, duur.

Artikel 1. Benaming.

De gemeenschappelijke verzekeringskas tegen arbeidsongevallen, bij koninklijk besluit van 25 januari 1905 aangenomen, neemt de benaming van " Verzekeringskas Arbeidsongevallen - Securex ", in het Frans :

" Caisse d'Assurance Accidents du Travail - Securex ", in het Duits :

" Versicherungskasse gegen Arbeitsunf›lle - Securex - Gemeinsch›ftliche Kasse ", in het kort : Securex.

De Nederlandse, Franse, Duitse en afgekorte namen mogen samen of afzonderlijk gebruikt worden.

Art. 2. Maatschappelijke zetel.

De gemeenschappelijke kas heeft haar maatschappelijke zetel te Gent, Verenigde Natieslaan 1.

Hij kan bij beslissing van de raad van bestuur naar iedere andere plaats in BelgiÎ overgebracht worden. Er kunnen eveneens kantoren, agentschappen en bijkantoren opgericht worden.

Art. 3. Doel. De gemeenschappelijke kas heeft tot doel :

  1. De vergoeding van arbeidsongevallen overeenkomstig de wet te waarborgen.

    Op verzoek van de aangeslotene kan de waarborg uitgebreid worden tot :

    - alle personen die in het bedrijf werken en niet van de bepalingen van de wet genieten;

    - de betaling van vergoedingen die overeenstemmen met een jaarlijkse bezoldiging boven het door de wet voorziene maximum en die berekend worden op de door vermelde wet vastgestelde basissen;

    - alle andere mogelijkheden die het voorwerp van een nieuwe wettelijke beschikking zouden uitmaken.

    De aangeslotene is echter in geen enkel geval verzekerd tegen de veroordelingen van burgerlijke aansprakelijkheid, noch tegen de veroordelingen tot geldboete die, aangezien zij straffen van persoonlijke aard zijn, niet door de verzekering gedekt kunnen worden.

  2. De organisatie van de technische en psychologische preventie van ongevallen.

  3. De behandeling en hospitalisatie van de slachtoffers door de organisatie van medische, chirurgische, farmaceutische en revalidatiediensten, die voldoen aan de door de wet opgelegde voorwaarden.

  4. De dienst van de renten die bij overlijden en blijvende ongeschiktheid verschuldigd zijn, te waarborgen.

  5. De herverzekering volgens de proportionaliteitsregel door ÈÈn of meerdere andere gemachtigde verzekeraars van rechtstreeks verzekerde risico's overeenkomstig de wet.

    Deze activiteit zal slechts kunnen uitgeoefend worden na oppuntstelling van een wettelijke of reglementaire basis.

    Art. 4. Duur. De duur van de gemeenschappelijke kas is onbeperkt.

    TITEL II. - Aansluiting en verplichtingen van de aangeslotenen.

    Art. 5. Hoedanigheid van aangeslotene.

    De werkgever, natuurlijke persoon of rechtspersoon, die personeel tewerkstelt dat onder de wet valt, kan de hoedanigheid van aangeslotene verkrijgen.

    Art. 6. Aansluiting.

    De aansluiting krijgt haar beslag zodra de goedkeuringen geldig uitgewisseld zijn; ze wordt met name vastgesteld door het verzekeringscontract dat in dubbel exemplaar ondertekend is door de aangeslotene en door ÈÈn van de bestuurders van de gemeenschappelijke kas of, volgens het door de raad van bestuur opgestelde reglement, door een directielid of nog door een personeelslid dat hiertoe gemachtigd is.

    Deze aansluiting zal eerst uitwerking hebben op de aanvangsdatum van het verzekeringscontract en wordt samen met het verzekeringscontract beÎindigd.

    Art. 7. Omvang van de verplichtingen van de aangeslotenen.

    De verplichtingen van de aangeslotenen zijn beperkt tot hun verbintenissen, zoals die uit het verzekeringscontract voortvloeien.

    Toch kan elke aangeslotene, los van de bijdragen van een kalenderjaar, eventueel verplicht worden, overeenkomstig de wet, een aanvullende bijdrage te betalen, die niet hoger zal zijn dan tweemaal het bedrag van zijn bijdragen van het lopende kalenderjaar.

    Deze aanvullende bijdrage maakt het bij de wet bedoelde waarborgkapitaal uit.

    Art. 8. Bijdrage van de aangeslotene.

    Elk jaar stelt de directie het tarief van de gemeenschappelijke kas vast. Op basis van dat tarief wordt de bijdrage van elke aangeslotene berekend.

    Deze bijdrage neemt de vorm aan van een volgens de algemene en bijzondere verzekeringsvoorwaarden geÔndividualiseerde bijdrage.

    Art. 9. Verlies van de hoedanigheid van aangeslotene.

    De gemeenschappelijke kas behoudt zich het recht voor de aangeslotene uit te sluiten, waarvan het verzekeringscontract geschorst is of die na ingebrekestelling volhardt de statuten niet na te leven.

    De door de raad van beheer uitgesproken uitsluiting zal in werking treden de dertigste dag te middernacht, volgend op deze waarop de gemeenschappelijke kas, bij ter post aangetekende brief, de aangeslotene in kennis stelde van de opzegging van het verzekeringscontract.

    De uitgesloten aangeslotene wordt vervallen verklaard in al zijn rechten op teruggaven en reserves, die in dat geval ten titel van sanctie, verbeurd zijn ten gunste van de gemeenschappelijke kas en in de voorzorgsreserve gestort worden.

    TITEL III. - Schadegevallen.

    Art. 10. Geneeskundige, heelkundige, farmaceutische en verplegingsdienst.

  6. Indien de gemeenschappelijke kas geneeskundige, heelkundige, farmaceutische en verplegingsdiensten exclusief voor eigen rekening organiseert, worden de begunstigden overeenkomstig de wet door de aangeslotene in kennis gesteld van de organisatie van deze diensten.

  7. Indien de aangeslotene zelf voornoemde diensten exclusief voor zijn rekening organiseert, moet hij evenwel, op het eerste verzoek van de gemeenschappelijke kas, rechtvaardigen dat hij de plichten vervult die hem krachtens de wet opgelegd zijn.

    Wanneer de aangeslotene de voornoemde verplichtingen niet correct uitgevoerd heeft, kan hij uitgesloten worden uit de gemeenschappelijke kas.

  8. Indien noch de aangeslotene noch de gemeenschappelijke kas deze diensten voor hun eigen rekening georganiseerd hebben, betaalt de gemeenschappelijke kas - onder de voorwaarden en binnen de grenzen die bij de wet vastgesteld zijn - de geneeskundige, heelkundige, farmaceutische, verplegings- en prothesekosten aan hen die deze diensten op zich hebben genomen.

    Art. 11. Betaling van de vergoedingen.

    De vergoedingen worden overeenkomstig de voorschriften van de wet door de gemeenschappelijke kas aan de begunstigden betaald.

    Op grond van een speciale overeenkomst kunnen de vergoedingen voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid tijdens de bij de wet toegestane maximumtermijn, vanaf de dag na het begin van de arbeidsongeschiktheid, rechtstreeks door de aangeslotene aan de begunstigden betaald worden onder de dekking van de gemeenschappelijke kas.

    De vergoedingen die de aangeslotene krachtens de vorige alinea aan de begunstigden betaalt, zullen hem terugbetaald worden na voorlegging van de bewijsstukken en volgens de bij de bijzondere voorwaarden van de verzekeringscontracten bepaalde regels.

    De verwijlintresten die, overeenkomstig de wet, verschuldigd zijn op de vergoedingen die de aangeslotene niet aan de begunstigde betaald zou hebben op de datum van de opeisbaarheid ervan, komen ten laste van de aangeslotene; ofwel betaalt de aangeslotene het bedrag ervan rechtstreeks aan de betrokken personen, ofwel stort hij dit bedrag terug aan de gemeenschappelijke kas die dit aan de begunstigden betaald zou hebben.

    Art. 12. Subrogatie bij overeenkomst.

    De betalingen van vergoedingen die volgens een bijzondere overeenkomst uitgevoerd worden boven de wettelijke verplichtingen van de aangeslotene, worden door de gemeenschappelijke kas uitgevoerd tegen subrogatie van deze laatste in alle rechten en vorderingen tegen iedere voor het ongeval aansprakelijke derde.

    Binnen deze grenzen zal ieder beding van verval, uitsluiting of schorsing zowel aan de begunstigden van deze betalingen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT