Koninklijk besluit tot uitvoering van sommige bepalingen van de wet van 3 januari 1933 op de vervaardiging van, de handel in en het dragen van wapens en op de handel in munitie en van de wet van 8 juni 2006 houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens., de 29 décembre 2006

HOOFDSTUK I. - Erkenning met het oog op de uitoefening van de activiteiten bedoeld in artikel 6 van de Wapenwet.

Artikel 1. § 1. De aanvrager van een erkenning bedoeld in artikel 6, § 1, van de Wapenwet moet op het moment van de indiening van de aanvraag :

  1. bewijzen reeds 10 behoorlijk vergunde vuurwapens voorhanden te hebben;

  2. een thema opgeven dat de uitbreiding van het museum of de verzameling rechtvaardigt en tevens beperkt.

    Als dit thema wapens vervaardigd na 1945 behelst, is het niet toegelaten meerdere exemplaren van wapens met een zelfde model, kaliber en benaming te verwerven. De gouverneur kan het totale aantal toegelaten wapens beperken in functie van de omstandigheden waarin de wapens zullen worden opgeslagen. Munitie voor die wapens mag slechts worden verzameld a rato van tien patronen per type wapen, tenzij de betrokkene ook is erkend voor het verzamelen van munitie.

    Ongeacht het gekozen thema kan de gouverneur dit in het belang van de openbare veiligheid beperken als het te ruim of onverantwoord voorkomt. Bovendien moet de aanvrager na de erkenning de 10 wapens bedoeld in het eerste lid inschrijven in een register overeenkomstig artikel 23 van het koninklijk besluit van 20 september 1991 tot uitvoering van de wet van 3 januari 1933 op de vervaardiging van, de handel in en het dragen van wapens en op de handel in munitie, en de vergunningen tot het voorhanden hebben ervan aan de gouverneur terugsturen. Het is bovendien verboden met de verzamelde wapens te schieten, behalve voor hun noodzakelijke onderhoud en testen.

    § 2. De aanvrager van een bijzondere erkenning bedoeld in artikel 6, § 2, van de Wapenwet moet de afstemming van de bijzondere erkenning op de uitgeoefende activiteit aantonen. Hij moet zijn beroepsbekwaamheid bewijzen op de wijze die door de gouverneur wordt bepaald en de wettige oorsprong van de voor zijn activiteit aangewende financiële middelen schriftelijk bewijzen.

    De gouverneur kan de erkenning weigeren wanneer hij oordeelt dat ze een risico voor de openbare orde, veiligheid of rust kan inhouden. Hij kan ze onderwerpen aan bijzondere voorwaarden of de aanvrager verplichten een andere vorm van erkenning aan te vragen als hij oordeelt dat deze meer aangewezen is.

    HOOFDSTUK II. - Vergunningen tot het voorhanden hebben van vuurwapens (artikel 11 van de Wapenwet).

    Art. 2. De voorwaarden waaronder de in artikel 11, § 3, 9°, van de Wapenwet opgesomde redenen, waarvan er een of meerdere moeten ingeroepen worden als wettige redenen voor het voorhanden hebben van een vergunningsplichtig vuurwapen, kunnen worden aangenomen, zijn :

  3. voor reden a), het voorleggen van een geldig jachtverlof of een officiële aanstelling als bijzondere wachter, en het wapen uitsluitend voor deze reden of voor het kleischieten gebruiken;

  4. voor reden b), het voorleggen van een geldige sportschutterslicentie of schriftelijke bewijzen van vroegere deelname aan dergelijke activiteiten, en het wapen uitsluitend voor deze reden of reden f) gebruiken;

  5. voor reden c), het aantonen van het bijzonder risico dat de aanvrager persoonlijk loopt naar aanleiding van zijn beroepsactiviteit en van de noodzaak een vuurwapen voorhanden te hebben, en het wapen uitsluitend voor deze reden gebruiken;

  6. voor reden d), het aantonen dat de aanvrager voor zijn persoonlijke veiligheid reeds alle andere haalbare maatregelen heeft genomen, en het wapen uitsluitend voor deze reden gebruiken;

  7. voor reden e), in afwachting van de aanvraag van een erkenning overeenkomstig artikel 6, § 1, van de Wapenwet, deze wapens louter te bezitten, met de bijhorende munitie a rato van een patroon per type wapen, zonder ze te gebruiken;

  8. voor reden f), de historische, folkloristische, culturele of wetenschappelijke aard van de beoefende activiteit aantonen, en het wapen uitsluitend voor dit doel gebruiken.

    HOOFDSTUK III. - Verwerven en voorhanden hebben van wapens overeenkomstig artikel 12 van de Wapenwet.

    Art. 3. De personen bedoeld in artikel 12, 3°, van de Wapenwet mogen alleen munitie verwerven en voorhanden hebben voor de wapens die zijn vermeld op hun Europese vuurwapenpas. Ze mogen op grond van dit document geen wapens verwerven.

    HOOFDSTUK IV. - Het vernietigen van wapens (artikel 35, 5° van de Wapenwet)

    Art. 4. Het vernietigen van wapens bestaat uit het definitief onbruikbaar maken ervan. Van vuurwapens moeten alle aan de proef onderworpen onderdelen worden vernietigd.

    Zeldzame en didactisch interessante exemplaren kunnen evenwel door de directeur van de proefbank voor vuurwapens worden geselecteerd en bezorgd aan politiescholen en openbare musea die hierom verzoeken.

    Dit gebeurt door de proefbank voor vuurwapens die, indien bepaalde handelingen voor haar materieel onmogelijk zijn, hiertoe opdracht kan geven aan derden mits toezicht te houden op de uitvoering. Alleen de proefbank voor vuurwapens kan certificaten van vernietiging opmaken waarin de betrokken wapens worden vermeld, evenals de opdrachtgever.

    De vernietiging van wapens krachtens artikel 45, § 1, van de Wapenwet en van wapens waarvan vrijwillig afstand is gedaan, kan evenwel ook toevertrouwd worden aan bedrijven die daartoe door de gouverneur worden aangewezen nadat ze voldoende kwaliteits- en veiligheidsgaranties hebben geboden. In dat geval ziet de politie toe op de vernietiging.

    HOOFDSTUK V. - Wijzigingsbepalingen.

    Art. 5. In het opschrift van het koninklijk besluit van 20 september 1991 betreffende de wapens voor wapenrekken worden de woorden " wapens voor wapenrekken " vervangen door de woorden " vuurwapens met historische, folkloristische of decoratieve waarde en de vuurwapens die voor het schieten onbruikbaar zijn gemaakt ".

    In artikel 1 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 19 januari 1995 en van 26 september 1995, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  9. in het eerste lid worden de woorden " wapens voor wapenrekken in de zin van artikel 3, vierde lid, van de wet van 3 januari 1933 op de vervaardiging van, de handel in en het dragen van wapens en op de handel in munitie " vervangen door de woorden " vrij verkrijgbare wapens in de zin van artikel 3, § 2, 2°, van de Wapenwet ";

  10. er wordt een 5° ingevoegd, luidende : " 5° die zijn vervaardigd voor 1897 of waarvoor geen aangepaste munitie meer wordt vervaardigd. "

    In artikel 2 van hetzelfde besluit worden de woorden " wapens voor wapenrekken in de zin van artikel 3, vierde lid, van de wet van 3 januari 1933 " vervangen door de woorden " vrij verkrijgbare wapens in de zin van artikel 3, § 2, 3°, van de Wapenwet ".

    In artikel 3 van hetzelfde besluit worden de woorden " wapens voor wapenrekken " vervangen door de woorden " vrij verkrijgbare wapens ".

    Artikel 3bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 30 maart 1995, wordt opgeheven.

    Artikel 4 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 maart 1995, wordt vervangen als volgt :

    " Artikel 4. De overdracht van de in dit besluit bedoelde wapens aan particulieren kan slechts geschieden op vertoon van hun identiteitskaart of reispas. ".

    Art. 6. Het opschrift van het koninklijk besluit van 20 september 1991 tot uitvoering van de wet van 3 januari 1933 op de vervaardiging van, de handel in en het dragen van wapens en op de handel in munitie wordt aangevuld als volgt : " en van de Wapenwet ".

    Artikel 1 van hetzelfde besluit wordt aangevuld als volgt : ", in zoverre zij nog van toepassing is, en voor het overige de Wapenwet van 8 juni 2006. ".

    In artikel 3 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  11. in het 2de lid wordt het woord " burgemeester " vervangen door de woorden " lokale politie ";

  12. in het 4de lid worden de woorden " verweer- of oorlogswapens " vervangen door de woorden " vergunningsplichtige vuurwapens ".

    In artikel 5, 3de lid, van hetzelfde besluit wordt het woord " burgemeester " vervangen door de woorden " lokale politie ".

    In artikel 6 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  13. in het 3de lid wordt het woord " gemeentepolitie " vervangen door de woorden " lokale politie ";

  14. in het 5de lid wordt het woord " burgemeester " vervangen door de woorden " lokale politie ".

    Het opschrift van hoofdstuk III van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

    " Hoofdstuk III. - Vergunningen tot het voorhanden hebben van vergunningsplichtige vuurwapens (artikel 11 van de Wapenwet) ".

    In artikel 9 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  15. § 1 wordt opgeheven;

  16. § 2 wordt opgeheven;

  17. in § 3 worden de woorden " verweer- of oorlogsvuurwapen " vervangen door de woorden " vergunningsplichtig vuurwapen ";

  18. § 3 wordt aangevuld als volgt :

    " 6° het medisch attest bedoeld in artikel 11, § 3, 6°, van de Wapenwet. ".

    In artikel 9bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 4 augustus 1996, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  19. § 1, 2de lid, wordt vervangen als volgt : " Indien de aanvrager meent dat hij nog niet over voldoende ervaring beschikt om te slagen voor de praktische proef of indien hij er niet voor is geslaagd, wordt de procedure opgeschort voor een periode van een jaar, tenzij de aanvrager binnen die termijn slaagt voor de praktische proef. Als hij van de vergunningverlenende overheid een gedateerd attest ontvangt, dat hij voldoet aan alle andere wettelijke voorwaarden voor het bekomen van de vergunning, dan mag hij zich gedurende deze periode voorbereiden op de praktische proef in een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT