28 FEBRUARI 2013. - Decreet houdende verschillende statutaire bepalingen betreffende het door de Franse Gemeenschap georganiseerde onderwijs (1)

Het Parlement van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen, en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Bepalingen tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 maart 1969 tot vaststelling van het statuut van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel, van het opvoedend hulppersoneel, van het paramedisch personeel der inrichtingen voor kleuter-, lager, gespecialiseerd, middelbaar, technisch onderwijs, onderwijs voor sociale promotie en kunstonderwijs van de Staat, alsmede der internaten die van deze inrichtingen afhangen en van de leden van de inspectiedienst die belast is met het toezicht op deze inrichtingen

Artikel 1. In het koninklijk besluit van 22 maart 1969 tot vaststelling van het statuut van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel, van het opvoedend hulppersoneel, van het paramedisch personeel der inrichtingen voor kleuter-, lager, gespecialiseerd, middelbaar, technisch onderwijs, onderwijs voor sociale promotie en kunstonderwijs van de Staat, alsmede der internaten die van deze inrichtingen afhangen en van de leden van de inspectiedienst die belast is met het toezicht op deze inrichtingen, wordt het opschrift van hoofdstuk II vervangen als volgt : « Hoofdstuk II. - Rechten en plichten ».

Art. 2. In hoofdstuk II van hetzelfde koninklijk besluit, wordt een afdeling 1 ingevoegd, luidend als volgt : « Afdeling 1. Rechten van het personeelslid ».

Art. 3. In afdeling 1, ingevoegd bij artikel 2, wordt een artikel 4bis ingevoegd, luidend als volgt :

Artikel 4bis.- Het personeelslid heeft het recht :

1° te werken in de voorwaarden, op de tijdstippen en plaatsen die in zijn aanstellings- of benoemingsakte overeengekomen zijn, waarbij het inzonderheid beschikt over de instrumenten en de stoffen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van het werk;

2° dat als een goed huisvader ervoor wordt gezorgd dat zijn werk wordt uitgevoerd in omstandigheden die geschikt zijn voor de veiligheid en de gezondheid, en dat de eerste hulp hem wordt toegediend als er een ongeval zich voordoet;

3° dat zijn wedden worden uitbetaald overeenkomstig de regeling;

4° de voorkomendheid en de zorg te genieten die noodzakelijk zijn voor zijn onthaal, inzonderheid als het gaat om een jong personeelslid;

5° dat als een goed huisvader ervoor wordt gezorgd dat de werkinstrumenten die hem behoren, worden bewaard. Zijn werkinstrumenten kunnen hem in geen geval worden afgehouden;

6° met waardigheid en hoffelijkheid te worden behandeld en geen slachtoffer te zijn van een verbaal of niet-verbaal gedrag dat die waardigheid zou kunnen aantasten of van elke pesterij.

Art. 4. In dezelfde afdeling 1, wordt een artikel 4ter ingevoegd, luidend als volgt :

Artikel 4ter. Wanneer zijn aanstelling eindigt, heeft het personeelslid het recht alle sociale documenten te krijgen.

Art. 5. In dezelfde afdeling 1 wordt een artikel 4quater ingevoegd, luidend als volgt :

Artikel 4quater. Heeft recht op de wedde die hem zou zijn toegekend, indien het zijn dagtaak normaal had kunnen uitoefenen, het personeelslid dat arbeidsgeschikt is op het ogenblik dat het zich naar zijn werk begeeft en dat :

1° terwijl het zich normaal naar zijn werk begeeft, pas met vertraging of helemaal niet aankomt op zijn arbeidsplek, voor zover die vertraging of die afwezigheid te wijten is aan een feit dat zich op de weg naar het werk heeft voorgedaan en dat onafhankelijk is van zijn wil;

2° behalve in geval van staking, wegens een feit buiten zijn wil, ofwel niet kan beginnen te werken, terwijl het zich normaal naar zijn werkplek had begeefd, ofwel het werk waarmee het bezig was niet kan voortzetten.

.

Art. 6. In dezelfde afdeling wordt een artikel 4quinquies ingevoegd, luidend als volgt :

Artikel 4quinquies. Overeenkomstig de specifieke regelingen hebben de personeelsleden het recht afwezig te zijn van hun werk, met behoud van hun normale bezoldiging, naar aanleiding van familiale gebeurtenissen, voor het nakomen van burgerlijke verplichtingen of de vervulling van burgerlijke opdrachten, en bij dagvaarding voor het gerecht.

.

Art. 7. In hoofdstuk II van hetzelfde koninklijk besluit, wordt een afdeling 2 ingevoegd, die de huidige tekst van de artikelen 5 tot 14 overneemt, met als opschrift « Afdeling 2. Plichten van het personeelslid ».

Art. 8. In artikel 14ter van hetzelfde koninklijk besluit, wordt paragraf 2 aangevuld met een lid, luidend als volgt :

De Commissie wordt bijgestaan door een secretaris die de Minister kiest uit de personeelsleden van de algemene directie personeel van het door de Franse Gemeenschap georganiseerde onderwijs.

Art. 9. In artikel 14quater van hetzelfde koninklijk besluit, wordt paragraaf 2 aangevuld met een lid, luidend als volgt :

De Commissie wordt bijgestaan door een personeelslid dat aangewezen is voor de cel aanstellingen van de algemene directie personeel van het door de Franse Gemeenschap georganiseerde onderwijs.

Art. 10. In artikel 14 sexies van hetzelfde koninklijk besluit, wordt paragraaf 2 aangevuld met een lid, luidend als volgt :

De Commissie wordt bijgestaan door een secretaris die de Minister kiest uit de personeelsleden van de algemene directie personeel van het door de Franse Gemeenschap georganiseerde onderwijs.

Art. 11. In artikel 14septies van hetzelfde koninklijk besluit, wordt paragraaf 2 aangevuld met een lid, luidend als volgt :

De Commissie wordt bijgestaan door een personeelslid dat aangewezen is voor de cel aanstellingen van de algemene directie personeel van het door de Franse Gemeenschap georganiseerde onderwijs.

Art. 12. In artikel 17bis van hetzelfde koninklijk besluit, zoals ingevoegd bij het besluit van de Regering van 10 juni 1993 en aangevuld bij het decreet van 3 maart 2004, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. het tweede lid wordt vervangen als volgt :

    Het eerste lid is niet van toepassing op het onderwijs voor sociale promotie

    ;

  2. artikel 17bis, waarvan het eerste lid en het tweede lid paragraaf 1 zullen uitmaken, wordt aangevuld met drie paragrafen, luidend als volgt :

    § 2. De betrekkingen die na de reaffectatieverrichtingen vacant zijn gebleven, worden binnen de eerste helft van de maand januari in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. De volledige of onvolledige vacante betrekkingen worden per zone en per ambt gerangschikt, met het oog op affectatiewijzigingen bedoeld in artikel 48, § 1.

    Op het einde van de statutaire verrichting bedoeld in het eerste lid, wordt het overschot van de betrekkingen gebruikt voor de benoemingsuitbreidingen, zoals bedoeld in artikel 45, § 2ter, en vervolgens, voor de tijdelijke aanstellingen, zoals bedoeld in de artikelen 30 en volgende.

    § 3. De Minister bepaalt de vacante betrekkingen die in het Belgisch Staatsblad worden vermeld, en die hij wenst toe te kennen via de statutaire verrichtingen bedoeld in § 2.

    § 4. De Minister bepaalt de beschikbare betrekkingen die hij wenst toe te kennen door middel van affectatiewijzigingen en aanstellingen van prioritaire tijdelijken.

    Onder beschikbare betrekking, dient te worden verstaan, een betrekking waarvan de titularis, in vast verband benoemd, gedurende het gehele vorige jaar in het betrokken ambt werd vervangen of een betrekking die werd gecreëerd overeenkomstig de regels betreffende de omkadering gedurende het vorige schooljaar.

    Art. 13. In artikel 25 van hetzelfde koninklijk besluit, zoals gewijzigd bij het besluit van de Regering van 10 juni 1993 en aangevuld bij het decreet van 3 maart 2004, wordt tussen het eerste lid en het tweede lid een lid ingevoegd, luidend als volgt :

    Onverminderd het eerste lid, voor zover de personeelsleden geen ongunstig verslag hebben gekregen, worden ze opnieuw aangesteld in de betrekking die ze in het voorafgaande jaar bekleedden, indien deze betrekking op 1 september nog altijd bestaat en niet het voorwerp heeft uitgemaakt van een reaffectatie, een benoemingsuitbreiding, een aanstelling van een prioritaire tijdelijke of de aanstelling van een beter gerangschikt personeelslid.

    .

    Art. 14. In artikel 26bis, § 1, eerste lid, van hetzelfde koninklijk besluit, worden de punten 1° tot 3° vervangen als volgt :

    1° de tijdelijken die gerangschikt zijn in de vierde groep bedoeld in artikel 2, vijfde lid van het koninklijk besluit van 22 juli 1969 tot vaststelling van de regels voor de rangschikking van de kandidaten voor een tijdelijke aanstelling in het rijksonderwijs, in omgekeerde volgorde van de rangschikking;

    1° bis de tijdelijken die gerangschikt zijn in de derde groep bedoeld in artikel 2, vierde lid van hetzelfde koninklijk besluit, in omgekeerde volgorde van de rangschikking;

    2° de tijdelijken die gerangschikt zijn in de tweede groep bedoeld in artikel 2, derde lid van hetzelfde koninklijk besluit, in omgekeerde volgorde van de rangschikking;

    3° de tijdelijken die gerangschikt zijn in de eerste groep bedoeld in artikel 2, tweede lid van hetzelfde koninklijk besluit, in omgekeerde volgorde van de rangschikking;

    .

    Art. 15. In hetzelfde koninklijk besluit wordt een artikel 26quater ingevoegd, luidend als volgt :

    Artikel 26quater. - § 1. In het onderwijs met volledig leerplan, opdat de personeelsleden een ambt met volledige dagtaak zouden kunnen uitoefenen, worden de lestijden die in hetzelfde ambt beschikbaar zijn binnen dezelfde inrichting hun toegekend met inachtneming van dezelfde volgorde :

    1° de personeelsleden die in vast verband worden benoemd in het ambt dat ze uitoefenen en die in de inrichting geaffecteerd of als hoofdambt geaffecteerd zijn;

    2° de personeelsleden die in vast verband worden benoemd in het ambt dat ze uitoefenen en die in de inrichting als bijambt geaffecteerd zijn;

    3° de personeelsleden die in actieve dienst terug worden geroepen voor een onbepaalde duur in het ambt waarin ze werden benoemd;

    4° de personeelsleden die voorlopig in actieve dienst terug worden geroepen in het ambt waarin ze werden benoemd;

    5° de in vast verband benoemde personeelsleden, voor de prestaties die hun...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT