Koninklijk besluit houdende uitvoering van de verordening (EEG) nr. 3821/85 van 20 december 1985 betreffende het controleapparaat in het wegvervoer., de 14 juillet 2005

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen.

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. De verordening : de verordening (EEG) nr. 3821/85 van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 20 december 1985 betreffende het controleapparaat in het wegvervoer, gewijzigd bij de verordening (EEG) nr. 2135/98 van de Raad van 24 september 1998 en aangepast aan de vooruitgang van de techniek bij de verordening (EEG) nr. 1360/2002 van de Commissie van 13 juni 2002;

  2. De Administratie : het Directoraat-generaal Mobiliteit en Verkeersveiligheid;

  3. Tachograaf : het controleapparaat of zijn componenten in het wegvervoer in de zin van de verordening;

  4. Voertuigunit (VU) : het controleapparaat met uitzondering van de bewegingsopnemer en de kabels waarmee de bewegingsopnemer aangesloten is;

  5. Erkende werkplaats: ieder installateur of hersteller in bezit van de in artikel 4 bedoelde erkenning;

  6. De Minister : de Minister die het Vervoer onder zijn bevoegdheid heeft;

  7. De afgevaardigde van de Minister: de Directeur-generaal van het Directoraat-generaal Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer;

  8. Bevoegde instantie : de instantie die door de Minister aangeduid is voor de uitgifte en de verdeling van de tachograafkaarten;

  9. Houder van het voertuig : hetzij de eigenaar, hetzij de tijdelijke gebruiker, hetzij de bestuurder.

    Art. 2. Alle in België ingeschreven motorvoertuigen, op de weg gebruikt voor personen- of goederenvervoer, moeten uitgerust zijn met een controleapparaat, hierna "tachograaf" genoemd, waarvan de metingen worden geregistreerd.

    Deze bepaling is niet van toepassing op de motorvoertuigen vermeld in bijlage I.

    HOOFDSTUK II. - Goedkeuringen.

    Art. 3. § 1. Het verzoek om goedkeuring van een model van tachograaf, registratieblad of geheugenkaart wordt ingediend door de fabrikant of zijn gevolmachtigde bij de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Dienst Metrologie. Deze dienst mag, onder haar toezicht en haar verantwoordelijkheid, de uitvoering van bepaalde voorafgaande proeven aan andere laboratoria toewijzen, voorzover deze erkend zijn door BELAC conform de tot de reeks EN 17000 behorende normen. De accreditaties afgeleverd volgens de systemen waarmee BELAC een wederzijdse erkenning heeft afgesloten, worden als gelijkwaardig beschouwd.

    Het verzoek gaat vergezeld van beschrijvende documenten die toelaten de gelijkvormigheid van het model aan de voorschriften van de verordening te controleren.

    § 2. De Minister bevoegd voor de Metrologie of zijn afgevaardigde verleent de goedkeuring, schorst ze of trekt ze in. Hij kent het in artikel 6 van de verordening bedoelde goedkeuringsmerk toe.

    HOOFDSTUK III. - Algemene bepalingen betreffende de erkenning van de werkplaatsen.

    Art. 4. § 1. De natuurlijke personen of rechtspersonen die de installatie, de controle van de meetnauwkeurigheid of de herstelling van tachografen in hun lokalen uitvoeren, worden erkend als installateur, wat de installatie en de controle van de meetnauwkeurigheid van de apparaten betreft en als hersteller, wat hun herstelling betreft.

    § 2. De voorwaarden waaraan de werkplaatsen moeten voldoen om een erkenning te bekomen, zijn bepaald in bijlage II.

    § 3. Iedere aanvraag om erkenning als installateur of hersteller van tachografen wordt gericht aan de Administratie.

    De erkenning als installateur of hersteller van tachografen geeft aanleiding tot de inning van een retributie waarvan het bedrag vastgesteld is in bijlage V.

    De retributies worden geïnd door de Administratie - Ontvangsten - van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

    § 4. Door de Minister of zijn afgevaardigde gemachtigde ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer gaan bij de aanvrager na of hij de vereiste beroepsbekwaamheid en technische vaardigheid bezit en over de nodige uitrusting beschikt. Een omstandig verslag van de gedane vaststellingen wordt opgemaakt.

    § 5. De erkenning wordt toegekend voor een periode van vier jaar. Drie maanden vóór de vervaldatum wordt een nieuwe erkenning aangevraagd.

    § 6. De erkenning als installateur of hersteller wordt verleend of geweigerd door de Minister of zijn afgevaardigde, op basis van de eerste evaluatie. De erkenning of de weigering wordt betekend binnen de dertig dagen na de eerste evaluatie. Het verslag waarvan sprake in bovengenoemde § 4. met de motivering van de beslissing van aanvaarding of weigering, wordt meegeleverd.

    De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer houdt het register van erkende werkplaatsen bij.

    § 7. De erkenning wordt geweigerd indien tijdens de periode van 18 maanden voorafgaand aan de erkenningsaanvraag, een vorige erkenning werd ingetrokken op basis van artikel 12, § 1.

    Art. 5. Wanneer de tachograaf met een sleutel uitgerust is, overhandigt de houder van het voertuig de sleutel aan de bestuurders.

    HOOFDSTUK IV. - Erkenning van de installateurs of herstellers die zich tot analoge tachografen beperken.

    Art. 6. De werkplaatsen die erkend waren vóór de inwerkingtreding van dit besluit en die hun activiteit niet wensen uit te breiden tot digitale tachografen, of de werkplaatsen die een eerste aanvraag tot erkenning als installateur of hersteller indienen die zich beperkt analoge tachografen indienen, zijn onderworpen aan de bepalingen van bijlage III.

    HOOFDSTUK V. - Erkenning van installateurs of herstellers van digitale tachografen.

    Afdeling 1. - Algemeen.

    Art. 7. § 1. De werkplaatsen die erkend waren vóór de inwerkingtreding van dit besluit en die hun activiteit wensen uit te breiden tot digitale tachografen, dienen hiertoe een verzoek in bij de Administratie en beantwoorden aan de specifieke technische vereisten van bijlage II, A en C.

    De erkenning van werkplaatsen die niet erkend waren vóór de inwerkingtreding van dit besluit vereist dat ze beantwoorden aan de technische eisen van bijlage II :

    - punten A en C voor de installatie van analoge en digitale tachografen;

    - punt C voor de installatie van digitale tachografen;

    - punt D voor de herstelling van digitale tachografen.

    Iedere werkplaats erkend als installateur kan de tachografen van alle fabrikanten ijken; hetzelfde geldt voor de overbrenging van de gegevens en de uitreiking van het certificaat van onmogelijkheid van gegevensoverdracht waarvan het model op bijlage IV staat.

    Een erkende werkplaats mag geen enkele activiteit in onderaanneming uitbesteden waarvoor zij erkend is.

    Elke desbetreffende activiteit mag slechts door de erkende installateur of hersteller in zijn daartoe erkende werkplaats worden uitgevoerd.

    Evenwel kunnen de fabrikanten van voertuigen of hun vertegenwoordigers, die over een productielijn beschikken in België, of de koetswerkfabrikanten van bussen en autocars genieten van een erkenning met beperkte draagwijdte voor de installatie van nieuwe tachografen aan boord van nieuwe voertuigen en voor hun activering. Tijdens de installatie stellen zij de reeds gekende parameters in. De Minister of zijn afgevaardigde bepaalt de voorwaarden voor het bekomen van de erkenning met beperkte draagwijdte.

    De directeurs of de vennoten van de erkende werkplaats alsook hun personeel mogen geen activiteiten uitoefenen in de sector van het wegvervoer.

    § 2. De Minister of zijn afgevaardigde kent aan ieder erkend installateur of hersteller een identificatiemerk toe, dat hij moet aanbrengen op alle verzegelingen die hij uitvoert. Dit merkteken bestaat uit twee onderscheiden delen:

    - de letters " TDT ";

    - een door de Administratie toegekend nummer.

    Afdeling 2. - Erkende werkplaatsen.

    Art. 8. § 1. Iedere ingreep op een digitale tachograaf beantwoordt aan de bepalingen van artikel 12 en bijlage IB van dezelfde verordening. Daarnaast moeten, in voorkomend geval, de instructies of de aanbevelingen van de fabrikanten van voertuigen en van digitale tachografen opgevolgd worden.

    Elke verbinding die indien zij onderbroken wordt, niet opspoorbare wijzigingen of niet aantoonbare verlies van gegevens met zich kan brengen, wordt door de erkende werkplaats verzegeld.

    Alle technische handelingen alsook de verzegeling gebeuren in de lokalen van de erkende werkplaats.

    De erkende werkplaats zorgt ervoor dat het verzegelingsgereedschap en de werkplaatskaarten in gesloten kasten of brandkasten bewaard worden.

    Elk verlies of elke diefstal van verzegelinggereedschap wordt onmiddellijk meegedeeld aan de Administratie. Bij diefstal wordt bovendien ook onmiddellijk aangifte gedaan bij de politie.

    Elke verzegeling en het aanbrengen van een stempel wordt opgetekend in een genummerd bestand dat door de in artikel 13 bedoelde bevoegde ambtenaren kan gecontroleerd worden. Dit bestand mag op computer worden bijgehouden.

    § 2. De erkende werkplaats laat de ijking of het periodiek nazicht van zijn uitrusting uitvoeren door een laboratorium, dat hetzij geaccrediteerd is door BELAC conform de serie EN 17000-normen, hetzij geaccrediteerd door de Administratie. De accreditaties afgeleverd volgens de systemen waarmee BELAC een wederzijdse erkenning heeft afgesloten, worden als gelijkwaardig beschouwd.

    De controle-instrumenten worden geijkt vóór hun gebruik en op regelmatige tijdstippen gedurende hun gebruik. De erkende werkplaats houdt een register bij van alle uitgevoerde ijkingen.

    § 3. Een werkdocument, waarvan het model is vastgelegd door de Minister of zijn afgevaardigde, wordt opgesteld telkens een tachograaf geïnstalleerd, hersteld of op zijn meetnauwkeurigheid gecontroleerd wordt. Dit document wordt vier jaar bewaard in een klassement of op een passende informatiedrager.

    Dit document draagt een nummer bestaande uit twee onderscheiden delen:

    - de vier cijfers van het lopende kalenderjaar;

    - een nummer naar de chronologische volgorde van de ingrepen.

    § 4. Iedere wijziging in de juridische toestand of van de vestigingsplaats van de erkende werkplaats wordt per aangetekende brief met bericht van ontvangst aan de Administratie betekend. De Minister of zijn afgevaardigde oordeelt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT