18 FEBRUARI 2008. - Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 6 januari 2006 tot regeling van de vaststelling van de ernst en de duur van het verminderd zelfzorgvermogen aan de hand van de BEL-profielschaal in het kader van de Vlaamse zorgverzekering

De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin,

Gelet op het decreet van 30 maart 1999 houdende de organisatie van de zorgverzekering, gewijzigd bij de decreten van 22 december 1999, 8 december 2000, 18 mei 2001, 20 december 2002, 30 april 2004, 24 juni 2005 en 25 november 2005;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 28 september 2001 houdende de erkenning, de registratie en de machtiging, en houdende de aansluiting, de aanvraag en de tenlasteneming in het kader van de zorgverzekering, zoals laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 9 november 2007;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 27 juli 2004 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 15 oktober 2004, 23 december 2005, 19 mei 2006, 30 juni 2006, 1 september 2006, 15 juni 2007, 28 juni 2007 en 10 oktober 2007;

Gelet op het ministerieel besluit van 6 januari 2006 tot regeling van de vaststelling van de ernst en de duur van het verminderd zelfzorgvermogen aan de hand van de BEL-profielschaal in het kader van de Vlaamse zorgverzekering, zoals gewijzigd bij het ministerieel besluit van 11 april 2007;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoˆrdineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, ß 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

Overwegende dat het voor de rechtszekerheid van de gebruikers noodzakelijk is dat de BEL-schaal in de zorgverzekering en de BEL-schaal in de diensten gezinszorg onmiddellijk en maximaal op elkaar afgestemd worden,

Besluit :

Artikel 1. In hoofdstuk III, afdeling II, van de tweede bijlage bij het ministerieel besluit van 6 januari 2006 tot regeling van de vaststelling van de ernst en de duur van het verminderd zelfzorgvermogen aan de hand van de BEL-profielschaal in het kader van de Vlaamse zorgverzekering, vervangen bij het ministerieel besluit van 11 april 2007, wordt punt 33a. vervangen door wat volgt :

a. Voor de items uit de blokken A (huishoudelijke ADL) en C (sociale ADL) geldt :

De zorgbehoefte wordt veroorzaakt door : fysiek niet kunnen, psychisch niet kunnen, niet geleerd hebben, niet (willen) doen.

Het uitgangspunt is dat de zorgbehoefte gescoord wordt. Daarom is het belangrijk zich volgende vragen te stellen :

1) in welke mate doet de gebruiker de activiteiten of doet hij ze niet;

2) als de gebruiker de activiteit niet doet : is er met betrekking tot deze activiteit een zorgbehoefte ?

Om dit te achterhalen moeten de volgende overwegingen gemaakt worden :

. Is er een belemmering op fysiek, psychisch of socio-cultureel vlak ?

. Is er een uitval van functies ? Is er een nood ? Is er een probleem ?

Art. 2. In hoofdstuk III, afdeling II, van de tweede bijlage bij hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 11 april 2007, wordt punt 33c, vervangen door wat volgt :

"c. Bij de items uit het blok D (geestelijke gezondheid) gaat het steeds om een psychisch disfunctioneren.

Bijvoorbeeld kan een blinde persoon die zich louter o.w.v. de blindheid niet kan oriÎnteren in de ruimte, niet scoren als zorgafhankelijk op het item desoriÎntatie in de ruimte. Dit wordt niet als een psychisch disfunctioneren beschouwd.

Voorgaande betekent echter niet dat personen die ernstig fysiek beperkt zijn, totaal niet zouden kunnen scoren op de verschillende items van het blok D, geestelijke gezondheid. Personen met een ernstige fysieke beperking kunnen ook psychisch disfunctioneren en zij kunnen omwille van dit psychisch disfunctioneren mogelijks scoren op elk van de items van het blok D."

De zorgbehoefte wordt gemeten in functie van de mate van voorkomen.

Art. 3. In hoofdstuk III, afdeling II, van de tweede bijlage bij hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 11 april 2007, wordt aan punt 33, een punt d, toegevoegd dat luidt als volgt :

"d. Bij Blok A, B, (behalve het item incontinentie) en C, wordt elk speciaal aangepast of extra middel om de activiteit uit te voeren als een hulpmiddel beschouwd. Een hulpmiddel moet nodig zijn en gebruikt worden. Er moet ook een direct verband zijn tussen het hulpmiddel, het item en de itemdefinitie. Medicatie wordt nooit als een hulpmiddel beschouwd."

Art. 4. In punt 34, blok C, van de tweede bijlage bij hetzelfde besluit worden tussen de woorden "het invullen van formulieren tot" en de woorden "de contacten met allerlei instanties" de woorden "het bezoek aan het postkantoor en" gevoegd.

Art. 5. In hoofdstuk III, afdeling III, van de tweede bijlage bij hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 11 april 2007, wordt punt 35, vervangen door wat volgt :

´ 35. Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld om de richtlijnen betreffende de handleiding BEL te illustreren in een aantal praktijksituaties. In de eerste plaats willen ze de personen die de indicatiestellingen uitvoeren, inspireren tot het stellen van de juiste vragen in bepaalde praktijksituaties.

BLOK A

Onderhoud.

Case 1 :

Een persoon kan de tuin niet onderhouden.

Definitie onderhoud : onderhoud van de woning in al zijn aspecten gaande van opruimen tot taken waarbij uithouding en kracht vereist zijn.

We stellen vast :

- De tuin maakt geen deel uit van de definitie, het betreft duidelijk het onderhoud van de woning.

Aandachtspunten voor het scoren :

Aangezien onderhoud van de tuin geen deel uitmaakt van de definitie zal dit de score niet beÔnvloeden.

Case 2 :

Een persoon kan alles nog, mits alles op een briefje staat aangegeven (omwille van geheugenproblemen).

Definitie onderhoud : onderhoud van de woning in al zijn aspecten gaande van opruimen tot taken waarbij uithouding en kracht vereist zijn.

We stellen vast :

- De persoon onderhoudt zelf zijn woning;

- Hij maakt daarvoor gebruik van een briefje met aanwijzingen.

Aandachtspunten voor het scoren :

- Voor het bepalen van de mate van zorgbehoefte vragen we ons af :

- Staat de persoon volledig zelfstandig in voor het onderhoud ? Ja ?

- Heeft hij voor bepaalde deelaspecten hulp nodig ? Neen ?

Kost dit moeite en tijd ? Wellicht wel, gezien de nood aan een briefje.

- Kan hij niet zelfstandig instaan voor het onderhoud maar voert hij wel bepaalde deelaspecten uit ? Dit zal niet van toepassing zijn wanneer hij alle handelingen zelf uitvoert.

Heeft hij gedeeltelijk hulp nodig van personen of...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT