5 JULI 2010. - Koninklijk besluit tot wijziging van verschillende koninklijke besluiten betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

  1. Inleiding

    Dit koninklijk besluit heeft als doel verschillende koninklijken besluiten inzake het vreemdelingenbeleid te wijzigen. De te wijzigen besluiten dienen te worden vastgesteld na overleg in de Ministerraad.

    Deze wijzigingen dringen zich op gelet op het arrest nr. 201.374 d.d. 26 februari 2010 waarin artikel 11 van het koninklijk besluit van 17 mei 2007 tot vaststelling van de uitvoeringsmodaliteiten van de wet van 15 september 2006 tot wijziging van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen werd vernietigd.

    Bovendien kan verwezen worden naar verschillende arresten die in dezelfde zin door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen werden uitgesproken.

    Belangrijk is het te benadrukken dat de Raad van State niet overging tot de enkele vernietiging van de elementen die zij in strijd achtte met de wet. Integendeel besliste de Raad het volledige artikel 11 van het koninklijk besluit van 17 mei 2007 te vernietigen.

    Op die wijze blijkt een verdere praktische toepassing van de regelgeving inzake samenwoonst onmogelijk. Bij gebrek aan een nieuw koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria inzake het stabiel karakter van de relatie tussen de partners, kan het bewijs van het stabiel karakter van de relatie niet meer worden gecontroleerd. Dit terwijl de voorwaarde van de stabiele relatie niet werd vernietigd in de wet van 15 december 1980 en deze dus nog altijd blijft gelden.

    Na het vernietigingsarrest blijft nog enkel het bewijs van een relatie van ten minste 1 jaar vereist en enkel dit kan nog worden gecontroleerd. Op geen enkele wijze kan echter nog geverifieerd worden of er ook sprake is van een - nochtans wettelijk vereiste - stabiele relatie, omdat het relevante artikel van het koninklijk besluit volledig werd vernietigd. Zo kan dus niet meer vereist worden dat betrokkenen bewijzen ten minste 1 jaar effectief te hebben samengewoond. Evenmin kan nog vereist worden dat het bewijs van geregelde contacten wordt geleverd, noch van 45 dagen van ontmoeting.

    Door deze algemene vernietiging werd een coherente en correcte toepassing van de wettelijke voorwaarde inzake duurzame en stabiele relatie bijgevolg onmogelijk voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Het komt de Regering zelfs in lopende zaken toe om alles in het werk te stellen om de uitoefening van deze controle te garanderen. Onderhavig besluit kadert in deze context waarbinnen tijdelijk de wet niet...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT