Omzendbrief betreffende het verblijf van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen., de 15 septembre 2005

Artikel M. I. Definities.

  1. Onder " niet-begeleide minderjarige vreemdeling " (N.B.M.V.) wordt verstaan :

    Elke persoon die jonger dan 18 jaar lijkt te zijn of verklaart dat hij jonger is dan 18 jaar, en die :

    - niet begeleid is door een persoon die het ouderlijk gezag of de voogdij over hem uitoefent krachtens de wet van toepassing overeenkomstig artikel 35 van de wet van 16 juli 2004 houdende het Wetboek van internationaal privaatrecht;

    - onderdaan is van een land dat geen lid is van de Europese Economische Ruimte (E.E.R.);

    en die verkeert in één van de volgende situaties :

    - ofwel, de erkenning van de hoedanigheid van vluchteling heeft gevraagd;

    - ofwel, niet voldoet aan de voorwaarden tot toegang en verblijf op het grondgebied vastgelegd in de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.

  2. Onder " duurzame oplossing " wordt verstaan :

    - de gezinshereniging (1);

    ( (1) de gezinshereniging overeenkomstig de artikelen 9 en 10 van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de Rechten van het Kind (I.V.R.K.) van 20 november 1989; )

    - de terugkeer naar het land van herkomst of naar het land waar hij gemachtigd of toegelaten is tot verblijf, met garanties op adequate opvang en verzorging van de N.B.M.V., naargelang zijn behoeften bepaald door zijn leeftijd en zijn graad van zelfstandigheid, hetzij, door zijn ouders of andere volwassenen die voor hem zullen zorgen, hetzij, door overheidsinstanties of niet-gouvernementele organisaties (2);

    ( (2) overeenkomstig artikel 5 van de Resolutie van de Raad van de Europese Unie van 26 juni 1997 (97/C221/03) inzake niet-begeleide minderjarige onderdanen van derde landen; )

    - de machtiging tot onbeperkt verblijf in België, met inachtneming van de bepalingen voorzien in de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.

    Deze duurzame oplossing wordt bepaald nadat de Dienst Vreemdelingenzaken alle elementen van het dossier van de N.B.M.V. heeft onderzocht.

  3. Onder " dienst Voogdij " wordt verstaan :

    De dienst die werd opgericht bij de Federale Overheidsdienst Justitie en die belast is met het organiseren van een specifieke voogdij over niet-begeleide minderjarigen, krachtens artikel 3, § 1, van Titel XIII, Hoofdstuk 6 " Voogdij over niet-begeleide minderjarige vreemdelingen " van de programmawet van 24 december 2002.

  4. Onder " Voogdijwet " wordt verstaan :

    De Titel XIII van het Hoofdstuk 6 " Voogdij over niet-begeleide minderjarige vreemdelingen " van de programmawet van 24 december 2002, gewijzigd bij de programmawetten van 22 december 2003 en 27 december 2004.

    1. Toepassingsgebied.

      A. Ratione personae.

      Deze omzendbrief heeft tot doel de procedure te verduidelijken die werd ingevoerd voor N.B.M.V. die geen aanvraag tot erkenning van de hoedanigheid van vluchteling hebben ingediend en die zich illegaal op het grondgebied bevinden of die werden toegelaten tot het grondgebied bij hun aankomst aan een Schengen-buitengrens terwijl zij niet voldeden aan de binnenkomstvoorwaarden bepaald in de artikelen 2 en 3 van de voornoemde wet van 15 december 1980.

      Deze omzendbrief is dus niet van toepassing :

      1) Op de persoon die 18 jaar of ouder is :

      Indien de overheden die bevoegd zijn voor het asiel, de toegang tot het grondgebied, het verblijf en de verwijdering, of de dienst Voogdij, twijfels hebben aangaande de leeftijd van de N.B.M.V., laat de dienst Voogdij onmiddellijk een medisch onderzoek uitvoeren om na te gaan of de persoon al dan niet jonger is dan achttien jaar.

      Indien uit het medisch onderzoek blijkt dat de persoon ouder is dan achttien jaar, is de huidige omzendbrief, overeenkomstig artikel 7, § 2, tweede lid van de Voogdijwet, niet van toepassing.

      Overeenkomstig artikel 24, § 1, 2° van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT