Besluit van de Waalse Regering tot vastlegging van het administratieve en geldelijke statuut van het personeel van de externe carrière van ' Wallonie-Bruxelles International ' (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 19-03-2012 en tekstbijwerking tot, de 19 mars 2012

http://www.juridat.be"/cgi_loi/arch_a.pl?N=&=&sql=(text+contains+(''))&rech=1&language=nl&tri=dd+AS+RANK&numero=1&table_name=wet&cn=2012020214&caller=archive&fromtab=wet&la=N&ver_arch=001"

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit besluit is toepasselijk op de personeelsleden van de externe carrière van " Wallonie-Bruxelles international ", hierna "de instelling" genoemd. Elk personeelslid van de externe carrière van de instelling vertegenwoordigt de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest.

Art. 2. De hoedanigheid van personeelslid van de externe carrière van de instelling wordt toegekend aan :

- elk personeelslid dat in vast verband tewerkgesteld wordt in het kader van genoemde carrière;

- de personen aangewezen overeenkomstig artikel 8 van dit besluit;

- de contractuele personeelsleden in dienst genomen voor de inwerkingtreding van dit besluit en tewerkgesteld in het kader van bedoelde carrière.

Art. 3. Een organisatieschema van de delegaties en kantoren, waarin melding gemaakt wordt van de desbetreffende structuren en personeelsleden, wordt jaarlijks in het activiteitenverslag van de instelling bekendgemaakt.

Art. 4. De statutaire personeelsleden van de externe carrière vallen onder het toepassingsveld van de volgende bepalingen van het besluit van de Waalse Regering van 5 december 2008 tot vaststelling van het administratieve en geldelijke statuut van het personeel van " Wallonie-Bruxelles-International " :

- Boek I, Titel I : " Hoedanigheid van personeelslid, rechten en plichten ";

- Boek I, Titel II : " Algemene bepalingen ";

- Boek I, Titel III : " Werving en carrière ";

- Boek I, Titel IV : " Werving en carrière van gehandicapte personen ";

- Boek I, Titel VII : " Onverenigbaarheden ";

- Boek I, Titel VIII : " Evaluatie ";

- Boek I, Titel IX, Hoofdstuk II : " Directiecomité ";

- Boek I, Titel X : " Tuchtregeling ";

- Boek I, Titel XI : " Kamer van beroep ";

- Boek I, Titel XII : " Schorsing in het belang van de dienst ";

- Boek I, Titel XIII : " Administratieve toestanden en anciënniteiten ";

- Boek I, Titel XIV : " Verlies van de hoedanigheid van personeelslid en ambtsneerlegging ";

- Boek I, Titel XV : Geldelijk statuut ";

- Boek III, " Verloven en andere afwezigheden van de personeelsleden ".

HOOFDSTUK II. - Bijzondere bepalingen betreffende de externe carrière inzake het administratieve statuut voor het personeel van de externe carrière

Afdeling 1. - Hoedanigheden en functies

Art. 5. § 1. Onder " diplomatieke post " wordt verstaan de diplomatieke vertegenwoordiging van de Franse Gemeenschap en van het Waalse Gewest, zowel in België als in het buitenland, waarvoor de algemeen-afgevaardigde, de afgevaardigde of de adviseur aangesteld wordt.

§ 2. In dienstactiviteit op een diplomatieke post dragen de personeelsleden van de externe carrière de hoedanigheid van het ambt dat ze uitoefenen, namelijk afgevaardigde, algemeen afgevaardigde of adviseur.

Bij het hoofdbestuur dragen de personeelsleden van de externe carrière de hoedanigheid van het ambt dat ze er uitoefenen.

§ 3. Er bestaan drie graden binnen de externe carrière, zoals bepaald bij artikel 9, § 1.

Aan elke houder van een graad wordt een weddeschaal toegekend overeenkomstig de correspondentie die in artikel 18 vastligt.

Afdeling 2. - Plichten

Art. 6. De personeelsleden van de externe carrière zijn verplicht de hen toegewezen functies te vervullen, hetzij in het buitenland, hetzij in België, hetzij bij het hoofdbestuur. Ze moeten de plichten i.v.m. de uitoefening van hun ambt nakomen, waarbij constant zorg gedragen moet worden voor de belangen van de Regeringen, met name overeenkomstig de missiebrief bedoeld in artikel 12 van dit besluit. Bij het vervullen van hun missie moeten de personeelsleden van de externe carrière ervoor zorgen dat de betrekkingen met andere Staten niet op de helling komen te staan en de van kracht zijnde samenwerkingsovereenkomsten naleven.

Afdeling 3. - Werving

Art. 7. § 1. De bepalingen bedoeld in Titel III " Werving en carrière " van het besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap en van het besluit van de Waalse Regering tot vaststelling van het administratieve en geldelijke statuut van het personeel van " Wallonie-Bruxelles-International " zijn van toepassing bij gebrek aan specifieke regels bepaald bij dit besluit.

§ 2. De geslaagden voor een diplomatiek vergelijkend wervingsexamen dat voor de instelling door SELOR georganiseerd wordt, die met succes één jaar stage binnen " W.B.I. " gelopen hebben, met minstens één verblijf op een diplomatieke post, kunnen benoemd worden tot personeelslid van de externe carrière.

Afdeling 4. - Indienstneming voor een speciale missie

Art. 8. § 1. Wegens specifieke omstandigheden i.v.m. een politieke en/of geopolitieke toestand of wegens bijzondere omstandigheden i.v.m. de post of wegens het strategische belang van de post i.v.m. het regeringsbeleid kunnen de Waalse Regering en de Regering van de Franse Gemeenschap, bij behoorlijk gemotiveerde besluiten die in Raad beraadslaagd worden, een beperkt aantal van vier Hoge Vertegenwoordigers aanwijzen die niet tot de externe carrière behoren om tot de volgende diplomatieke beweging één of meer posten te bekleden die open staan voor aanstelling of om een speciale missie in het buitenland te vervullen.

Voor elke aanwijzing onderwerpen de Regeringen de lijst van de posten die voor een speciale missie gekozen worden, alsook de omstandigheden die die keuze rechtvaardigen, aan het advies van het Directiecomité van " W.B.I. "

Het Directiecomité van " W.B.I. " geeft advies aan de Regeringen binnen een termijn van één maand.

§ 2. Die hoge vertegenwoordigers zullen in het kader van hun missie de hoedanigheid van afgevaardigde aannemen.

Die specifieke missie wordt uitgeoefend in het kader van een contractuele overeenkomst en de als hoge vertegenwoordiger aangewezen personen mogen dat ambt niet boven de leefttijd van vijfenzestig jaar bekleden. Ze verschaft geen enkel recht op een vaste benoeming in de desbetreffende functie. Na vervulling van de missie en, in ieder geval uiterlijk voor de volgende diplomatieke beweging, wordt een einde aan de overeenkomst gemaakt.

Binnen zes maanden na hun aanwijzing leggen de hoge vertegenwoordigers, samen met de Minister belast met Buitenlandse Betrekkingen en de algemeen bestuurder van " W.B.I. ", hun visie, alsook hun missiebrief, aan het Waalse Parlement over.

§ 3. De artikelen 13 tot 15 en 17 en volgende van dit besluit zijn toepasselijk op de hoge vertegenwoordigers.

Afdeling 5. - Carrière

Art. 9. § 1. Er bestaan drie graden binnen de externe carrière : de graad van attaché, de graad van eerste attaché en de graad van directeur. De bevordering van een personeelslid tot een graad in een hogere rang geschiedt door bevordering bij graadverhoging.

§ 2. De bevordering door graadverhoging is de benoeming tot een onmiddellijk hogere graad van hetzelfde niveau als dat waartoe het personeelslid behoort.

Afdeling 6. - Diplomatieke beweging en aanstellingsvoorwaarden

Art. 10. § 1. Onder diplomatieke beweging wordt verstaan de periodieke verandering van aanstelling van de personeelsleden van de externe carrière. Ze wordt om de vijf jaar georganiseerd. De beweging omvat de tijdelijke aanstelling bij het hoofdbestuur in geval van niet-aanstelling op een diplomatieke post.

§ 2. De aanwijzing van de personeelsleden van de externe carrière voor dezelfde diplomatieke post kan één keer hernieuwd worden.

Een personeelslid van de externe carrière mag, zonder terugkeer naar een dienst van het hoofdbestuur, in totaal niet meer dan twee achtereenvolgende missies i.v.m. een diplomatieke post uitoefenen.

§ 3. Bij elke diplomatieke beweging wordt een lijst van de voor aanstelling openstaande posten door " W.B.I. " opgesteld.

Die lijst wordt vervolgens door de Waalse Regering en de Regering van de Franse Gemeenschap goedgekeurd.

" W.B.I. " raadpleegt de personeelsleden van de externe carrière over de voor aanstelling openstaande posten, behalve degenen die waarvan de totale duur van hun laatste achtereenvolgende missies op een diplomatieke post in totaal meer dan twee missies bedraagt.

§ 4. Bij elke oprichting van een baan- of post binnen de externe carrière tussen twee diplomatieke bewegingen of wanneer een post tussen twee diplomatieke bewegingen onbekleed blijft om een andere reden dan die bedoeld in artikel 17 van dit besluit, wordt door " W.B.I. " een lijst van de voor aanstelling openstaande posten opgesteld. Die lijst wordt vervolgens door de Waalse Regering en de Regering van de Franse Gemeenschap goedgekeurd.

Wat de voor aanstelling openstaande posten betreft, raadpleegt " W.B.I. " bij voorrang de personeelsleden van de externe carrière in functie bij het hoofdbestuur. Als sommige posten na die raadpleging vacant blijven, wordt de raadpleging tot het gezamenlijke personeel van de externe carrière uitgebreid.

Afdeling 7. - Aanstelling

Art. 11. § 1. Het Directiecomité van " W.B.I. " onderzoekt de geschiktheid van de kandidaten t.o.v. de noden van de diplomatieke post en van het profiel van het ambt, en hun motivatie.

§ 2. Het Comité doet dat onderzoek o.a. op grond van de taalkennis en de verworven ervaring. Er wordt ook rekening gehouden met de verslagen m.b.t. de missies of het verblijf op een diplomatieke post en met de evaluaties i.v.m. de laatst beklede post.

§ 3. Het directiecomité brengt een tijdelijk gemotiveerd advies over de kandidaten uit.

Dat tijdelijke advies wordt aan de kandidaten meegedeeld.

Elke kandidaat kan binnen vijftien dagen na de mededeling zijn opmerkingen laten gelden of een bezwaar indienen bij de voorzitter van het Directiecomité. Het Directiecomité spreekt zich over het bezwaar uit binnen de maand na ontvangst ervan, na de bezwaarindiener te hebben gehoord als hij de wens daartoe geuit heeft. De bezwaarindiener heeft het recht om zich te laten bijstaan door de persoon van zijn keuze.

Van de met redenen omklede beslissing van het Directiecomité over de opmerkingen of het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT