27 JUNI 2014. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende de regels die van toepassing zijn op de woningen die door openbare vastgoedoperatoren en door sociale verhuurkantoren te huur worden gesteld

De Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest,

Gelet op artikel 6, § 1, VI, 4° van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen.

Gelet op artikelen 4 en 8 van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen;

Gelet op de ordonnantie van 11 juli 2013 tot wijziging van de ordonnantie van 17 juli 2003 houdende de Brusselse Huisvestingscode en in het bijzonder de artikelen 2, 24 tot 33 en 124, 8° van de Brusselse Huisvestingscode

Gelet op het advies nr. 56439/3 van de Raad van State gegeven op 10 juni 2014; in toepassing van artikel 84, § 1, lid 1, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Op voorstel van de Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast onder meer met Huisvesting,

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. § 1. Met uitzondering van artikel 8 is dit besluit van toepassing op de volgende openbare vastgoedoperatoren (hierna "de openbare vastgoedoperatoren" genoemd), met inbegrip van die bedoeld in artikel 2, 4° van de Brusselse Huisvestingscode ingevoegd bij de ordonnantie van 11 juli 2013 tot wijziging van de ordonnantie van 17 juli 2003 houdende de Brusselse Huisvestingscode (hierna "de Code" genoemd), wanneer ze woningen te huur stellen :

  1. de gemeenten,

  2. de OCMW's,

  3. de autonome gemeentebedrijven,

  4. de Grondregie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest,

  5. het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest,

  6. de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij.

    § 2. De artikelen 3, 4, 5 en 6 van dit besluit zijn ook van toepassing op de sociale verhuurkantoren (hierna, « de SVK ».

    Art. 2. De verplichte jaarlijkse mededeling van de inventaris van de in artikel 25 van de Code bedoelde woningen aan het lid van de Regering bevoegd voor Huisvesting gebeurt in papieren vorm en in elektronische vorm op basis van het model bepaald in bijlage 1 van dit besluit. De gemeenten en OCMW's sturen deze ook door naar het lid van de Regering belast met het toezicht op de gemeenten en de OCMW's.

    Art. 3. Voor elke categorie van openbare vastgoedoperatoren en voor de SVK moet het toewijzingsreglement bedoeld in artikel 26 van de Code conform zijn met de modellen in bijlage 2 tot 7 van dit besluit.

    Het toewijzingsreglement is van toepassing op alle woningen te huur gesteld door de openbare vastgoedoperator of de SVK, in de zin van artikel 26 van de Code met uitzondering van de transitwoningen zoals bepaald in arikel 2, 24° van de Code.

    Na goedkeuring door het bevoegde orgaan binnen de vastgoedoperator of de SVK, wordt het toewijzingsreglement, niettegenstaande de vereiste officiële wijze van bekendmaking, op een toegankelijke manier bekendgemaakt op de internetsite van de openbare vastgoedoperator of de SVK. Indien hij niet beschikt over een internetsite, maakt hij aan elke persoon die het hem vraagt een kopie van zijn toewijzingsreglement over.

    Na goedkeuring door het bevoegde orgaan binnen de openbare vastgoedoperator of het SVK, wordt het toewijzingsreglement, in papieren vorm en in elektronische vorm, medegedeeld aan het lid van de Regering bevoegd voor Huisvesting. De gemeenten en OCMW's sturen het ook door naar het lid van de Regering belast met het toezicht op de gemeenten.

    De leden 3 en 4 van deze bepaling zijn ook van toepassing op elke wijziging van het reglement. De openbare vastgoedoperator of het SVK ziet erop toe dat, bij elke wijziging, een geconsolideerde versie van zijn toewijzingsreglement bekendgemaakt wordt op zijn internetsite en meegedeeld wordt aan het lid van de Regering bevoegd voor Huisvesting. De gemeenten en OCMW's sturen het ook door naar het lid van de Regering belast met het toezicht op de gemeenten.

    Art. 4. § 1 Overeenkomstig artikel 27, § 1 van de Code houdt de openbare vastgoedoperator of het SVK een register bij met, in chronologische volgorde van de indiening van de aanvragen, de geanonimiseerde lijst van de aanvragers voor de toewijzing van een van die woningen.

    Dit register bevat het nummer van de kandidatuur, de datum van de inschrijving, de gezinssamenstelling en het type woning dat aangevraagd wordt.

    Dit register vermeldt, voor elke aanvrager geïdentificeerd door een volgnummer :

  7. de verschillende kenmerken van zijn situatie waarmee rekening gehouden wordt bij het toewijzen van de woning, met uitzondering van zijn identiteit. Het gaat zowel om informatie die het mogelijk maakt om het aangepaste karakter van een beschikbare woning te bepalen, zoals bijvoorbeeld de gezinssamenstelling, de gezondheidstoestand of het bestaan van een handicap, als om elementen die het de aanvrager toelaten één of ander wegingscriterium in overweging te laten nemen overeenkomstig artikel 29, lid 2 van de Code;

  8. in voorkomend geval, de woning die hem toegewezen werd;

  9. in voorkomend geval, het adres van deze woning;

  10. in voorkomend geval, de datum van de beslissing tot toewijzing;

  11. in voorkomend geval, zijn aanspraak op de huurtoelage;

  12. in voorkomend geval, het motief tot schrapping uit het register.

    In geval van wijziging van de kenmerken van de situatie van de aanvrager wordt het register onverwijld aangepast.

    Het register vermeldt geen identiteit van de aanvragers. Het verband tussen elk registernummer en de identiteit van de aanvrager is enkel toegankelijk voor de operator, de gemachtigd ambtenaar en de beroepsinstantie.

    Het register kan worden geraadpleegd door op zijn minst de aanvragers, de gemeenteraadsleden, de leden van de raden van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van de betrokken gemeente en de leden van het Parlement en de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

    § 2. Om het beheer van het patrimonium te vergemakkelijken kan de openbare vastgoedoperator of het SVK ook, met inachtneming van de eerbiediging van het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel, bijkomende gedifferentieerde lijsten bijhouden in functie van de kenmerken van de woningen (aantal gevraagde kamers, woning aangepast aan personen met een beperkte mobiliteit, enz.), steeds mits inachtneming van de chronologische rangschikking.

    § 3. Uitzonderlijk kan de openbare vastgoedoperator of het SVK, met inachtneming van het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel, een van huidig besluit afwijkend regime vaststellen, gerechtvaardigd door specifieke maatregelen met het oog op het garanderen van een volledige gelijkheid in de praktijk, bestemd om de nadelen in verband met de volgende beschermde criteria te voorkomen of te compenseren : het geslacht, het zogenaamde ras, de huidskleur, de herkomst, de nationaliteit, de nationale of etnische afkomst, de seksuele geaardheid, de burgerlijke stand, de afstamming, het vermogen, de geloofsovertuiging of filosofische overtuiging, de politieke overtuiging, de taal, de huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een handicap, een fysieke of genetische eigenschap, de sociale afkomst.

    De overeenkomst of de eenzijdige rechtshandeling waarop dit afwijkend regime gebaseerd is, wordt meegedeeld aan het lid van de Regering bevoegd voor Huisvesting, voor het nemen van enige individuele beslissing van toekenning van een woning.

    § 4. De gegevens opgenomen in de registers worden opgeslagen op een zodanige wijze dat ze in geen enkel geval gewijzigd kunnen worden en zodat ze kunnen worden geraadpleegd conform § 1.

    Art. 5. § 1. Onverminderd de toepassing van artikel 4, § 3, van huidig besluit, neemt de openbare vastgoedoperator of het SVK, wanneer hij overeenkomstig artikel 30 van de Code, een van zijn woningen moet verhuren, contact op met de aanvragers wier aanvraag overeenstemt met de beschikbare woning, die het hoogst gerangschikt staan krachtens artikel 29 van de Code.

    Deze rangschikking wordt bepaald door de openbare vastgoedoperator of het SVK volgens de toewijzingsregels vastgesteld in het toewijzingsreglement die de chronologische volgorde van de aanvragen combineren met de weging ervan op basis van de criteria vermeld in het toewijzingsreglement.

    § 2. De brief aan de betrokken aanvragers preciseert, naast de in artikel 30 van de Code bedoelde vermeldingen, de rangschikking van de aanvrager.

    § 3. Als de woning niet kon worden toegewezen aan de aanvragers die gecontacteerd werden in toepassing van § 1 van dit artikel zal de openbare vastgoedoperator of het SVK contact opnemen met andere aanvragers, op de wijze die werd vastgesteld in de vorige paragrafen.

    Art. 6. § 1. Het beroep tot hervorming bedoeld in artikel 32, § 2 van de Code moet per aangetekende brief ingediend worden binnen een termijn van één maand, te rekenen vanaf de kennisgeving van de toewijzingsbeslissing.

    Dit beroep is gericht aan :

  13. het College van burgemeester en schepenen van de betrokken gemeente, wanneer de openbare vastgoedoperator een gemeente of autonome gemeentelijke regie is.

  14. het Vast Bureau, wanneer de openbare vastgoedoperator een centrum voor maatschappelijk welzijn is.

  15. de ambtenaar gemachtigd door de Regering wanneer het een andere vastgoedoperator of een SVK betreft.

    Het bezwaarschrift maakt nauwkeurig melding van de betwiste beslissing en de argumenten voor deze betwisting.

    § 2. Het beroepsorgaan doet een uitspraak over het beroep binnen een termijn van één maand na de inleiding ervan.

    De beroepsinstantie beslist om de betwiste beslissing te bevestigen of te hervormen.

    De beslissing na beroep wordt meegedeeld aan de verzoekende partij en geeft de voorziene gewone beroepsmiddelen aan.

    Bij gebrek aan betekening van de beslissing binnen een termijn van 40 dagen na neerlegging ter post van het aangetekend schrijven bedoeld in § 1, lid 1, kan de verzoeker, per aangetekend schrijven, een herinnering overmaken aan het vast Bureau. Indien de verzoeker bij het verstrijken van een nieuwe termijn van twintig dagen die begint te lopen op datum van het neerleggen ter post van het aangetekend schrijven houdende de herinnering, de beslissing niet ontvangen heeft, wordt zijn beroep gegrond geacht.

    Art. 7. Het in artikel 33 van de Code bedoelde verbod tot vermindering van het aantal...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT