26 MAART 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 november 2007 betreffende de verplichtingen van emittenten van financiële instrumenten die zijn toegelaten tot de verhandeling op een gereglementeerde markt

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit dat U ter ondertekening wordt voorgelegd, strekt ertoe gebruik te maken van de machtiging die U is verleend door artikel 10, § 2, van de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten, dat betrekking heeft op de verplichtingen van emittenten van financiële instrumenten inzake de informatieverstrekking aan het publiek en op de verplichtingen ten aanzien van de houders van financiële instrumenten, teneinde de bepalingen van Richtlijn 2013/50/EU al gedeeltelijk om te zetten in de Belgische wetgeving.

COMMENTAAR BIJ DE ARTIKELEN

Artikel 1

Dit artikel stelt dat het koninklijk besluit strekt tot de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2013/50/EU.

Artikel 2

De wijziging van artikel 7 heeft tot doel een beter onderscheid te maken tussen de verplichtingen die rusten op emittenten van aandelen en de verplichtingen die rusten op emittenten van schuldinstrumenten.

Artikel 3

Artikel 12, § 1, tweede lid, van het koninklijk besluit van 14 november 2007, dat de emittenten naar Belgisch recht verplicht hun jaarlijks financieel verslag uiterlijk vijftien dagen voor hun jaarlijkse algemene vergadering openbaar te maken, dient te worden aangepast om rekening te houden met de wijzigingen die door de wet van 20 december 2010 in het Wetboek van vennootschappen werden doorgevoerd.

Voor de emittenten waarvan aandelen tot de verhandeling op een gereglementeerde markt zijn toegelaten, heeft het geen zin om in het besluit nog langer te bepalen dat zij hun jaarlijks financieel verslag pas uiterlijk vijftien dagen voor hun jaarlijkse algemene vergadering openbaar moeten maken. Deze emittenten moeten overeenkomstig artikel 533bis, § 2, W.Venn. de samenstellende bestanddelen van dat jaarlijks financieel verslag (waaronder de jaarrekeningen, het jaarverslag en het verslag van de commissaris) immers al minstens 30 dagen vóór de algemene vergadering ter beschikking stellen op hun website. Om tegenstrijdigheden tussen beide teksten te vermijden, wordt voor deze emittenten de termijn van vijftien dagen dan ook op dertig dagen gebracht.

Artikel 4

Deze bepaling verlengt de uiterste termijn voor het openbaar maken van de halfjaarlijkse financiële verslagen van twee tot drie maanden na het einde van de verslagperiode. Deze verlenging gebeurt om rekening te houden met de recente ontwikkeling in de Europese regelgeving.

Artikel 1(4) van Richtlijn 2013/50/EU laat inderdaad toe de voormelde termijn met een maand te verlengen, met het oog op een grotere flexibiliteit en bijgevolg een kleinere administratieve last. Door de verlenging van deze termijn kan worden verwacht dat kleine en middelgrote emittenten meer aandacht zullen krijgen van de marktdeelnemers bij de openbaarmaking van hun halfjaarlijkse financiële verslagen. Voor de meeste genoteerde vennootschappen betekent openbaarmaking binnen twee maanden na afloop van het eerste halfjaar immers openbaarmaking uiterlijk op 31 augustus. Omdat twee maanden een relatief korte termijn is en augustus bovendien niet de meest ideale maand om financiële informatie openbaar te maken, resulteert dat steeds in een grote concentratie van openbaarmakingen op het einde van de maand augustus. Voor kleine en middelgrote emittenten die eind augustus hun halfjaarlijks financieel verslag openbaar maken, is het daardoor haast onmogelijk om aandacht te krijgen van de marktparticipanten. Daarom opteert de Regering, met het oog op een betere spreiding van openbaarmakingen van halfjaarlijkse financiële verslagen in de tijd, voor de door de richtlijn geboden mogelijkheid om de uiterste termijn voor het openbaar maken van de halfjaarlijkse financiële verslagen met een maand te verlengen.

Artikel 5

Artikel 5 strekt tot opheffing van artikel 14 van het koninklijk besluit van 14 november 2007. Deze bepaling, die emittenten van aandelen verplicht twee keer per jaar een tussentijdse verklaring dan wel een driemaandelijks financieel verslag...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT