29 JUNI 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19bis, van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders

VERSLAG AAN DE KONING

De Regering heeft zich in het Regeerakkoord van 1 december 2011 verbonden het leven van de bedrijven te vergemakkelijken zodat zij zich zouden kunnen concentreren op innovatie en de creatie van activiteiten.

Daarbij heeft zij zich ondermeer voorgenomen de elektronische procedures ten voordele van bedrijfsactiviteiten te versterken en daarbij rekening te houden met de realiteit van de kleine bedrijven. Hierbij werd expliciet verwezen naar de veralgemening van het geïnformatiseerd gebruik van de maaltijdcheques.

Ook het federaal actieplan voor administratieve vereenvoudiging 2012-2015 voorziet in de aanmoediging van het gebruik van elektronische maaltijdcheques. In het bijzonder wordt vermeld dat ter uitvoering van het regeerakkoord zal worden geanalyseerd welke obstakels en acties er nodig zijn om volledig over te schakelen naar het gebruik van e-maaltijdcheques, en dit rekening houdend met de bezorgdheden van de kleine ondernemingen. De DAV heeft deze analyse uitgevoerd en, heeft zich, rekening houdend met de aanzienlijke vermindering van administratieve lasten, uitgesproken in het voordeel van de veralgemening van het systeem van elektronische maaltijdcheques.

De maaltijdcheques zijn een sociaal voordeel dat werkgevers kunnen toekennen aan hun werknemers en die onder de voorwaarden bepaald bij artikel 19bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders ('RSZ-besluit') vrijgesteld zijn van sociale bijdragen.

Sinds 2011 kunnen werkgevers en werknemers overeenkomen deze cheques ook toe te kennen onder elektronische vorm. De papieren maaltijdcheques bleven echter ook bestaan; de keuze of er voor papieren dan wel elektronische maaltijdcheques wordt geopteerd, werd aan het sociaal overleg overgelaten.

De introductie van de elektronische maaltijdcheques had tot doel de administratieve lasten van alle betrokken actoren, werkgevers, werknemers en handelaars - en in het bijzonder de kleine handelaar - te vereenvoudigen en de kosten (dienstverlenings- en transactiekosten) die gepaard gaan met het systeem te doen dalen.

Bij de invoering van het elektronische systeem werd voorzien in een evaluatie na drie jaar door de sociale en economische inspecties, de Nationale Arbeidsraad ('NAR'), de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de K.M.O. en de Raad voor het Verbruik.

Deze evaluaties tonen aan dat het gelijktijdig bestaan van de papieren maaltijdcheques en elektronische maaltijdcheques aanleiding geven tot een vermenigvuldiging van de administratieve lasten voor de handelaars en de werkgevers.

Bovendien dient vastgesteld te worden dat de omkeerbaarheid van de keuze voor de elektronische maaltijdcheques een rem vormen op de ontwikkeling van het systeem van elektronische maaltijdcheques.

Voorliggend ontwerp van koninklijk besluit geeft uitvoering aan de wens van de sociale partners die in het kader van bovenvermelde evaluatie geconcludeerd hebben dat het aangewezen is te opteren voor een veralgemening van het systeem van de elektronische maaltijdcheques en het keuzesysteem dat in 2011 werd geïntroduceerd, te verlaten. Zo kan het systeem optimaal werken en tot meer rechtzekerheid leiden.

Een veralgemening van het systeem van de elektronische maaltijdcheques biedt voordelen voor alle betrokken actoren. De werkgevers zullen geen bewerkingen, controle, noch verdeling van de maaltijdcheques meer hebben. Er is ook geen risico meer op fouten of verliezen tijdens de verdeling. Voor de werknemers is het elektronisch systeem gemakkelijker, in gebruik sneller en zekerder, brengt minder risico op verlies of diefstal met zich mee en biedt een garantie tegen niet-bruikbare cheques. Voor de handelaars schaft het elektronisch systeem de bewerkingen van en de telling van de papieren maaltijdcheques af, vermindert fouten en de files aan de kassa's en verkleint de terugbetalingstermijn.

Een veralgemening van het systeem van de elektronische maaltijdcheques zal de algemene competitiviteit dus ondersteunen. Zij zal leiden tot een significante verlaging van de administratieve lasten en andere kosten voor alle betrokken actoren en zal ook de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT