16 NOVEMBER 2012. - Decreet tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met een titel VI « Milieubeleidsovereenkomsten » (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Decreet tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met een titel VI « Milieubeleidsovereenkomsten »

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

Art. 2. In het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, het laatst gewijzigd bij het decreet van 23 maart 2012, wordt een titel VI ingevoegd, die luidt als volgt :

Titel VI. - Milieubeleidsovereenkomsten

Art. 3. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 23 maart 2012, wordt in titel VI, ingevoegd bij artikel 2, een hoofdstuk I ingevoegd, dat luidt als volgt :

Hoofdstuk I. - Algemene bepalingen

.

Art. 4. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 23 maart 2012, wordt in hoofdstuk I, ingevoegd bij artikel 3, een artikel 6.1.1 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 6.1.1. Een milieubeleidsovereenkomst is iedere overeenkomst tussen het Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, hierna het Gewest te noemen, enerzijds, en een of meer overkoepelende, representatieve organisaties van ondernemingen, hierna de organisatie te noemen, anderzijds, met als doel milieuverontreiniging te voorkomen, de gevolgen ervan te beperken of weg te nemen, of een doelmatig milieubeheer te bevorderen. Desgevallend kunnen het Gewest en de organisatie ook andere actoren vragen om partner te zijn in een milieubeleidsovereenkomst.

Het Gewest kan alleen milieubeleidsovereenkomsten sluiten met organisaties die aantonen dat ze :

1° rechtspersoonlijkheid bezitten;

2° representatief zijn voor ondernemingen die hetzij een bepaalde gemeenschappelijke activiteit uitoefenen, hetzij geconfronteerd worden met een bepaald gemeenschappelijk leefmilieuprobleem, hetzij gevestigd zijn in hetzelfde gebied;

3° door hun leden gemandateerd zijn om met het Gewest een milieubeleidsovereenkomst te sluiten en hen daardoor te verbinden als vermeld in artikel 6.1.4.

.

Art. 5. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 23 maart 2012, wordt in hetzelfde hoofdstuk I een artikel 6.1.2 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 6.1.2. Een milieubeleidsovereenkomst kan de geldende wetgeving of reglementering niet vervangen, noch in minder strenge zin ervan afwijken.

.

Art. 6. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 23 maart 2012, wordt in hetzelfde hoofdstuk I, een artikel 6.1.3 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 6.1.3. § 1. Het Gewest zal gedurende de geldingstermijn van de milieubeleidsovereenkomst geen reglementering uitvaardigen door middel van een uitvoeringsbesluit dat, met betrekking tot de door de milieubeleidsovereenkomst behandelde punten, strengere eisen stelt dan de milieubeleidsovereenkomst zelf. Het Gewest blijft evenwel bevoegd om verordenend op te treden, hetzij in geval van dringende noodzaak, hetzij om te voldoen aan dwingende verplichtingen van internationaal- of...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT