20 SEPTEMBER 2012. - Besluit van de Waalse Regering tot hervorming van de mandatenregeling voor de ambtenaren-generaal van de diensten van de Regering van het Waalse Gewest en van sommige instellingen van openbaar nut die onder het Waalse Gewest ressorteren. - Addendum

Verslag aan de Regering

INLEIDING

Bij dit besluit wordt de kadernota betreffende de mandatenregeling in de Ambtenarenzaken en in de instellingen van openbaar nut van het Waalse Gewest en van de Franse Gemeenschap die op 24 maart 2010 door de Regering goedgekeurd is, uitgevoerd. In het kader van de hervorming van de mandatenregeling waarvan de beginselen in bovenvermelde nota bepaald worden, is een gemeenschappelijke Openbare bestuursschool voor de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest opgericht. Deze school is met name belast met de organisatie van de vorming met het oog op het behalen van het getuigschrift management overheidsbesturen. In de bij dit besluit bedoelde regeling kunnen alleen de houders van het getuigschrift management overheidsbesturen en de ermee gelijkgestelde personen aangewezen worden om de bij mandaten toegekende betrekkingen te bekleden.

De gemeenschappelijke Openbare bestuursschool voor de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest is opgericht bij een samenwerkingsovereenkomst gesloten op 10 november 2011 tussen de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest tot oprichting van een Openbare bestuursschool die gemeenschappelijk is aan de Franse Gemeenschap en aan het Waalse Gewest.

Voor wat betreft de mandatenregeling voor de ambtenaren-generaal voorziet de gewestelijke beleidsverklaring 2009-2014 in wat volgt :

Aangezien ze voor de kwaliteit van de burgergerichtheid instaat, moet de Administratie onpartijdig zijn.

De invoering van de mandatenregeling voor de leidende ambtenaren vergemakkelijkt deze ontwikkeling op grond van aangepaste personeelsplannen. Ze zullen in het bijzonder ervoor zorgen dat het personeel wordt aangesteld naar gelang van de behoeften van de diensten die ze zullen beheren, waarbij de interne mobiliteit bevorderd moet worden.

In die zin zal de Regering ervoor zorgen dat de wervings- en indienstnemingsprocedures bij de overheid (Waalse Overheidsdienst, instellingen van openbaar nut al dan niet onderworpen aan het statuut), de mandatenregeling en het toepassingsgebied ervan, de mogelijkheid om brevetten te organiseren en de cohesie van de actie van de mandatarissen met die van de andere ambtenaren en met name met de directeurs worden beoordeeld. De opdrachtbrieven en de operationele plannen zullen aangepast worden aan de doelstellingen van deze gewestelijke beleidsverklaring.

Overigens verbindt de Regering er zich toe om de onverenigbaarheden tussen de hoogste ambten bij de overheidsdiensten en de uitoefening van een plaatselijk uitvoerbaar mandaat te versterken.

.

De wijzigingen aangebracht bij dit besluit aan de mandatenregeling die bepaald is in de Ambtenarencode vloeien voort uit de ontwikkeling van de huidige bepalingen van de Code in het licht van de opties bepaald in de gewestelijke beleidsverklaring. De voornaamste punten van de hervorming zijn de volgende.

De toegangsvoorwaarden voor de uitoefening van een mandaat worden gewijzigd. Er wordt voorzien dat niemand zijn kandidatuur voor de uitoefening van een bij mandaat ingevulde betrekking mag indienen als hij geen lid is van de pool van kandidaten voor de uitoefening van dit mandaat. Deze pool bestaat uit de houders van het getuigschrift management overheidsbesturen en uit de ermee gelijkgestelde personen.

Anderzijds stelt de in dit besluit bedoelde nieuwe regeling een cohesie tussen de duur van het mandaat en die van de legislatuur vast. Er wordt voorzien dat de mandatarissen in het begin van elke legislatuur aangewezen worden voor een periode die op 31 december na de eedaflegging van de Regering van de volgende legislatuur eindigt.

De regels betreffende de beoordeling van de mandatarissen worden ook gewijzigd. Dit besluit voorziet dat de beoordeling eerder tijdens het mandaat plaatsvindt, namelijk tijdens een periode van 9 tot 15 maanden na de aanwijzing van de mandataris naar keuze van de bevoegde minister(s).

Er wordt tenslotte voorzien in een groter verantwoordelijkheidsbesef van de mandatarissen dat bestaat in de mogelijkheid voor hen om, zonder de ministeriële verantwoordelijkheid te verminderen, naast de Minister en mits instemming van laatstgenoemde gehoord te worden voor het Parlement over vraagstukken waarvoor de administratie over een delegatie beschikt of die ressorteren onder de strikte interne organisatie van de diensten.

In het algemeen dient de optie genomen om de mandatenregeling in de hoogste ambten bij de overheidsdiensten die toepasselijk is op de Franse Gemeenschap en op het Waalse Gewest te harmoniseren, onderstreept te worden.

HOOFDSTUK I. - Mandatenregeling

Artikel 1. Bij dit besluit wordt titel II van de Waalse Ambtenarencode vervangen door de volgende bepalingen :

TITEL II. - Mandatenregeling

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en toegangsvoorwaarden

Art. 339. Het toepassingsgebied van de in dit besluit bedoelde mandatenregeling is grotendeels hetzelfde als dat bepaald in de vorige bepalingen van de Waalse Ambtenarencode.

Het is evenwel uitgebreid tot bepaalde betrekkingen van inspecteur-generaal van rang A3 binnen de Regeringsdiensten. De betrekkingen van rang A3 die niet onderworpen zijn aan de mandatenregeling ingesteld bij dit besluit, stemmen overeen met de graad van inspecteur-generaal expert. Die betrekkingen zullen in de personeelsformatie duidelijk geïdentificeerd worden. Daartoe wordt rekening gehouden met het operationele karakter van het Departement, met het aantal personen die dit Departement samenstellen en met de beheerde begroting.

Art. 340-341. De toegangsvoorwaarden die door een kandidaat voor een betrekking vervuld moeten worden, worden bepaald in de nieuwe artikelen 340 en 341 van de Waalse Ambtenarencode.

De in het nieuwe artikel 341 bepaalde voorwaarden moeten bij de aanwijzing van de mandataris vervuld worden.

Het nieuwe artikel 340 van de Waalse Ambtenarencode voorziet in een andere toegangsvoorwaarde die nieuw is ten opzichte van de regeling bepaald in de vorige bepalingen van de Waalse Ambtenarencode. De kandidaat voor een mandaat dient uiterlijk bij het aflopen van de termijn gepland voor de indiening van de kandidaturen lid te zijn van de pool van kandidaten bedoeld in het nieuwe artikel 341/8 van de Waalse Ambtenarencode. De pool van kandidaten voor een mandaat bestaat uit de houders van het getuigschrift management overheidsbesturen, de mandatarissen die binnen de diensten van de Regering en van de in artikel 1 van de Waalse Ambtenarencode bedoelde openbare instellingen op de eerste dag van inwerkingtreding van dit besluit in dienst zijn of voor wie de betrekking vacant is verklaard en de aanwervingsprocedure is opgestart op de dag van die inwerkingtreding, en die het voorwerp hebben uitgemaakt van een melding "zeer gunstig" of "gunstig" bij de overeenkomstig artikel 10, eerste lid, van hetzelfde besluit verrichte beoordeling, uit de leden van de gelijksoortige pool van kandidaten die bestaat in de Franse Gemeenschap, de mandatarissen in dienst binnen Wallonie-Bruxelles International op de dag van inwerkingtreding van het besluit van de Waalse Regering en van het besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap tot hervorming van de mandatenregeling van de ambtenaren-generaal van Wallonie-Bruxelles International of voor wie de betrekking vacant is verklaard en de aanwervingsprocedure is opgestart op de dag van die inwerkingtreding, en die het voorwerp hebben uitgemaakt van een melding "zeer gunstig" of "gunstig" bij de beoordeling verricht door de Regering ingesteld na de hernieuwing van het Parlement. De pool zal ook bestaan uit de mandataris in dienst binnen de Openbare Bestuursschool op de dag van inwerkingtreding van het besluit van de Waalse Regering van 20 september 2012 tot hervorming van de mandatenregeling voor de ambtenaren-generaal van de diensten van de Regering en van sommige instellingen van openbaar nut die onder het Waalse Gewest ressorteren en die het voorwerp hebben uitgemaakt van een melding "zeer gunstig" of "gunstig" bij de overeenkomstig artikel 10, eerste lid, van hetzelfde besluit verrichte beoordeling. Hij zal ook bestaan uit de adjunct-administrateur-generaal van de « FOREm » die aan het einde van de procedure als « zeer gunstig » of « gunstig » is beoordeeld. Ten slotte zal hij bestaan uit de adjunct-administrateur-generaal van Wallonie-Bruxelles-Inernational die als « zeer gunstig » of « gunstig » is beoordeeld bij de beoordeling verricht door de Regering ingesteld na de hernieuwing van het Parlement.

Het houden van het getuigschrift management overheidsbesturen, voor zover het, behalve voor de mandatarissen bedoeld in het nieuwe artikel 341/8, derde lid, 2° en 4° tot 5° van de Waalse Ambtenarencode, een voorwaarde is voor de opname in de pool van kandidaten waarvan sprake in de nieuwe artikelen 340 en 341/8 van de Waalse Ambtenarencode, is ook een voorwaarde voor de uitoefening van een ambt van mandataris.

HOOFDSTUK II. - Toepassingsgebied en toegangsvoorwaarden

Afdeling 1. - Getuigschrift management overheidsbesturen

Art. 341/1. Het getuigschrift management overheidsbesturen wordt afgegeven door de gemeenschappelijke Openbare bestuursschool voor de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest na het slagen voor het examen dat aan het einde van de daartoe gegeven vorming georganiseerd wordt.

Deze School is een instelling van openbaar nut met rechtspersoonlijkheid die ingedeeld is onder de instellingen van categorie B in de zin van de wet van 16 maart 1954 betreffende de controle op sommige instellingen van openbaar nut. De oprichting ervan vloeit voort uit een samenwerkingsovereenkomst tussen de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest tot oprichting van een gemeenschappelijke "Ecole d'Administration publique" (Bestuursschool) voor de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest ».

De gemeenschappelijke bepalingen tussen de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest over dit getuigschrift worden vermeld in een samenwerkingsovereenkomst tussen de twee overheden.

De vorming bestaat in een internuniversitair getuigschrift...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT