6 JULI 2012. - Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

DECREET tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen in titel II van het decreet van 7 mei 2004

betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

Art. 2. In titel II, hoofdstuk I, van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten wordt een afdeling 1/1 ingevoegd, die luidt als volgt :

Afdeling 1/1. Wijziging van erkenningen

.

Art. 3. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/1 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/1. De Vlaamse Regering erkent de wijzigingen van de gebiedsomschrijvingen van de erkende parochies, op voorstel van het erkend representatief orgaan. De criteria voor de erkenning, vermeld in artikel 2, tweede lid, zijn in dit geval niet van toepassing.

De Vlaamse Regering stelt de procedureregels vast.

.

Art. 4. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/2 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/2. De Vlaamse Regering kan, op voorstel van het erkend representatief orgaan, de erkenning opheffen van een erkende annexe-kerk of kapelanij. Als aan de kapelanij een afzonderlijke kerkfabriek verbonden is, zijn evenwel artikel 4/3 tot en met 4/11 van toepassing.

De Vlaamse Regering stelt de procedureregels vast.

.

Art. 5. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/3 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/3. De Vlaamse Regering erkent de samenvoeging van twee of meer erkende parochies door het erkend representatief orgaan. Het erkend representatief orgaan stelt de betrokken kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur onverwijld in kennis van zijn beslissing tot samenvoeging. De criteria voor de erkenning, vermeld in artikel 2, tweede lid, zijn niet van toepassing op een dergelijke samenvoegingsprocedure.

De Vlaamse Regering stelt de procedureregels vast.

.

Art. 6. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/4 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/4. De erkenning van de samenvoeging van twee of meer erkende parochies maakt een einde aan het bestaan van de kerkfabrieken van de samengevoegde parochies, met uitzondering van de kerkfabriek die door het representatief orgaan wordt aangeduid als de te behouden kerkfabriek.

De erkenning van de samenvoeging van twee of meer erkende parochies maakt van rechtswege een einde aan het mandaat van de leden van de kerkraden van alle samengevoegde kerkfabrieken.

Een dergelijke samenvoeging heeft geen invloed op de samenstelling van het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken van de samengevoegde parochies ressorteerden, tot de eerstvolgende verkiezing van dat centraal kerkbestuur. Als er in de gemeente een centraal kerkbestuur werd opgericht, blijft dat centraal kerkbestuur bestaan, tenzij die samenvoeging er toe leidt dat er nog slechts één erkende parochie van de rooms-katholieke eredienst is waarvan de hoofdkerk op het grondgebied van de gemeente ligt. In dat laatste geval wordt het centraal kerkbestuur van die gemeente, als dat werd opgericht, opgeheven.

.

Art. 7. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/5 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/5. De leden van de kerkraad van de te behouden kerkfabriek, worden na de samenvoeging de eerste keer aangesteld door het erkend representatief orgaan, op voorstel van de door dat orgaan aangestelde verantwoordelijke van de nieuwe parochie.

De Vlaamse Regering bepaalt bij de erkenning van de samenvoeging wanneer de eerste gedeeltelijke vernieuwing van de kerkraad plaatsvindt. Het lot wijst de leden aan die bij die eerste gedeeltelijke vernieuwing uittreden.

.

Art. 8. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/6 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/6. Vanaf de datum van de kennisgeving van de beslissing van het erkend representatief orgaan tot samenvoeging van twee of meer parochies, worden de bevoegdheden van de bestuursorganen van de kerkfabrieken van die parochies, behalve van de te behouden kerkfabriek, beperkt tot de handelingen die voortvloeien uit het dagelijkse beheer, die gaan over de dringende zaken of die betrekking hebben op de lopende zaken. Zo niet zijn de genomen beslissingen of de gevolgen ervan niet tegenstelbaar aan de bestuursorganen van de te behouden kerkfabriek.

.

Art. 9. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/7 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/7. Alle roerende goederen worden overgedragen aan de te behouden kerkfabriek.

De in het eerste lid bedoelde overdracht wordt van rechtswege uitgevoerd. De overdracht is zonder verdere formaliteiten tegenstelbaar aan derden op de datum van de erkenning van de samenvoeging.

De goederen, bedoeld in dit artikel, worden overgedragen in de staat waarin ze zich bevinden, met inbegrip van de lasten en de verplichtingen die eigen zijn aan de goederen.

De te behouden kerkfabriek treedt op de datum van de erkenning van de samenvoeging in de rechten en plichten van de andere kerkfabrieken van de samengevoegde parochies voor de roerende goederen die aan haar werden overgedragen, met inbegrip van de rechten en plichten die voortvloeien uit de hangende en de toekomstige gerechtelijke procedures.

.

Art. 10. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/8 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/8. De onroerende goederen die eigendom zijn van de kerkfabrieken van de samengevoegde parochies, worden overgedragen aan de te behouden kerkfabriek, op de datum van de erkenning van de samenvoeging. De te behouden kerkfabriek neemt de rechten, plichten en lasten over van de onroerende goederen waarvan de eigendom aan haar werd overgedragen.

.

Art. 11. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/9 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/9. De te behouden kerkfabriek neemt op de datum van de erkenning van de samenvoeging de rechten, plichten en lasten over van de kerkfabrieken van de samengevoegde parochies, die voortvloeien uit overeenkomsten.

.

Art. 12. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/10 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/10. Met behoud van de toepassing van artikel 4/6 wordt elke procedure voor overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, gegund door een van de kerkfabrieken van de samengevoegde parochies, voortgezet door de te behouden kerkfabriek, vanaf de datum van de erkenning van de samenvoeging.

.

Art. 13. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 januari 2006, wordt in afdeling 1/1, ingevoegd bij artikel 2, een artikel 4/11 ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 4/11. De penningmeesters van de kerkfabrieken van de samengevoegde parochies maken hun eindrekening op met toepassing van artikel 56.

De te behouden kerkfabriek neemt van rechtswege de activa en passiva van de kerkfabrieken van de samengevoegde parochies over.

De eindrekeningen van de penningmeesters van de kerkfabrieken van de samengevoegde parochies worden ter goedkeuring voorgelegd aan de kerkraad van de te behouden kerkfabriek.

.

Art. 14. In artikel 25, eerste lid, van hetzelfde decreet wordt het getal « vier » vervangen door het getal « twee ».

Art. 15. In artikel 27 van hetzelfde decreet wordt het tweede lid vervangen door wat volgt :

Om geldig te beraadslagen, moet de meerderheid van de aangestelde of verkozen leden van de kerkraden van de kerkfabrieken in kwestie aanwezig zijn. De vergadering kan echter, als ze een eerste maal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden is opgekomen, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen voor dezelfde verkiezing.

.

Art. 16. In artikel 30 van hetzelfde decreet worden tussen het eerste en het tweede lid twee leden ingevoegd, die luiden als volgt :

Bij elke tegen het centraal kerkbestuur ingestelde rechtsvordering treedt de voorzitter, samen met de secretaris van het centraal kerkbestuur, als verweerder op. Ze stellen de vorderingen in kort geding en de bezitsvorderingen in. Ze verrichten alle handelingen tot bewaring van recht of tot stuiting van verjaring en van verval.

Alle andere rechtsvorderingen waarbij het centraal kerkbestuur als eiser optreedt, mogen door de voorzitter en de secretaris, die samen optreden, pas worden ingesteld na de machtiging door het centraal kerkbestuur.

.

Art. 17. In artikel 32, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. aan punt 5° worden de woorden « en het ter beschikking stellen van dat personeel aan de kerkfabrieken » toegevoegd;

  2. er worden een punt 8° en een punt 9° toegevoegd, die luiden als volgt :

    8° het coördineren van het beleid van de kerkfabrieken van de gemeente, in het bijzonder het beleid met betrekking tot het roerend en onroerend patrimonium van de kerkfabrieken van de gemeente, met inbegrip van het bepalen van de prioritaire investeringen;

    9° de bevoegdheden die gedelegeerd zijn met toepassing van artikel 39, derde lid.

    .

    Art. 18. Aan artikel 33 van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT