Besluit van de Waalse Regering houdende diverse maatregelen betreffende de uitvoering van de begroting en de budgettaire en algemene boekhouding, de 13 décembre 2012

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing op de eenheid bepaald in artikel 3, eerste lid, van het decreet van 15 december 2011 bedoeld in artikel 2, 1°.

Ze betreffen niet de fiscale ontvangsten.

Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. decreet van 15 december 2011 : decreet van 15 december 2011 houdende organisatie van de begroting en van de boekhouding van de diensten van de Waalse Regering;

  2. besluit tot vaststelling van het boekhoudplan : koninklijk besluit van 10 november 2009 tot vaststelling van het boekhoudplan van toepassing op de federale Staat en op de gemeenschappen, de gewesten en de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie;

  3. "SPW" : Waalse Overheidsdienst, namelijk de diensten van het algemeen bestuur van het Waalse Gewest;

  4. begrotings- en financiëndiensten : overkoepelend Directoraat-generaal Begroting, Logistiek en Informatie- en communicatietechnologie van de Waalse Overheidsdienst - Departementen Begroting, Boekhouding en Thesaurie;

  5. oorspronkelijke schuldeiser : houder van de rechtsverbintenis op het Waalse Gewest of elke andere persoon die in aanmerking kan komen voor een onmiddellijke betaling van de afgeleide rechten op die verbintenis en die geen rechten meer dan laatstgenoemde kan hebben;

  6. controle-eenheid voor de verbintenissen : eenheid die binnen de begrotings- en financiëndiensten belast is met de controle op de verbintenissen;

  7. controle-eenheid voor de vereffeningen : eenheid die binnen de begrotings- en financiëndiensten belast is met de controle op de vereffeningen;

  8. eenheid van de inspectie van de gedecentraliseerde penningmeesters : eenheid die binnen de begrotings- en financiëndiensten belast is met de inspectie van de gedecentraliseerde penningmeesters;

  9. kassier : kredietinstelling aangewezen overeenkomstig het koninklijk besluit van 6 augustus 1990 houdende bepaling van de modaliteiten van de organisatie van de thesaurie van de Gemeenschappen, van de Gewesten en van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

    HOOFDSTUK II. - Actoren

    Afdeling 1. - Scheiding van de ambten

    Art. 3. De ambten van ordonnateur en penningmeester moeten door onderscheiden personeelsleden uitgeoefend worden.

    Art. 4. Wanneer het functioneel niet mogelijk is de ambten van ontvanger en penningmeester te scheiden, mogen ze door eenzelfde personeelslid uitgeoefend worden.

    Art. 5. De akte van aanwijzing van de in de afdelingen 2 tot 4 bedoelde actoren omvat noodzakelijkerwijs het voorwerp en de datum vanaf welke het personeelslid zijn ambt opneemt. Een afschrift wordt aan het Rekenhof overgemaakt.

    Afdeling 2. - Ordonnateurs

    Art. 6. § 1. Het ambt van primaire ordonnateur wordt namens de Regering door elke van de Ministers uitgeoefend voor wat hun dienovereenkomstige bevoegdheden betreft.

    Het ambt van afgevaardigd ordonnateur wordt uitgeoefend door de personeelsleden van de "SPW" gemachtigd bij het besluit van Regering betreffende de overdrachten van bevoegdheden aan de statutaire personeelsleden van de Waalse Overheidsdienst.

    De afgevaardigde ordonnateurs handelen alleen onder de voorwaarden en binnen de perken die er bepaald zijn.

    § 2. In elk ministerieel kabinet en, bij gebrek aan organische bepalingen, in elke dienst die er voor zijn werking mee gelijkgesteld is, kan de functionele Minister één of meer afgevaardigde ordonnateurs onder de personeelsleden aanwijzen om de uitgaven binnen de door hem bepaalde perken en voorwaarden vast te leggen en te vereffenen.

    § 3. Onverminderd de controles uitgeoefend door de begrotings- en financiëndiensten voeren de in de §§ 1 en 2 bedoelde ordonnateurs systemen in voor het beheer en voor de procedures inzake interne controle die aan de uitvoering van hun taken aangepast zijn.

    § 4. De aan de secretaris-generaal en aan de directeur-generaal toegekende overdrachten kunnen hun tijdelijk of definitief ontnomen worden op verzoek van de Minister voor de bevoegdheden die hem toegewezen worden, en dit, op met redenen omklede beslissing van de Regering.

    Art. 7. Met inachtneming van de bepalingen bedoeld in artikel 5 wordt een lijst van de personeelseden die belast zijn met een ambt van afgevaardigd ordonnateur overeenkomstig de bepalingen van artikel 6, § 1, tweede lid, door de "SPW" opgesteld en bijgewerkt.

    Afdeling 3. - Penningmeesters belast met inning van de ontvangsten

    Art. 8. § 1. De ten laste van derden vastgestelde rechten vormen de schuldvorderingen vastgesteld door de ordonnateurs die :

  10. volgens hun bevelen geboekt worden in de rekeningen van de begrotingsboekhouding op de basisallocaties alsmede tegelijkertijd in de rekeningen van klasse 4 van de balans en, als tegenwicht, in de resultatenrekening;

  11. medegedeeld worden aan een ontvanger belast met de voortzetting van de inning ervan overeenkomstig de artikelen 53 en 55 van het decreet van 15 december 2011.

    § 2. De ontvangsten die contant geïnd zijn, mogen niet a posteriori geboekt worden in de rekeningen van klasse 4 van de balans. In ruil voor de groei van de financiële rekening die ze teweegbrengen, worden ze rechtstreeks geboekt in de rekeningen van de begrotingsboekhouding op de basisallocaties en tegelijkertijd in de resultatenrekening.

    § 3. Wanneer ontvangsten geïnd worden terwijl later blijkt dat hun rechten verkeerd vastgesteld zijn, wordt hun bedrag door toedoen van de ordonnateur terugbetaald ten laste van een basisallocatie die daartoe in de uitgavenbegroting voorzien is.

    Art. 9. § 1. Het ambt van ontvanger wordt uitgeoefend door de door de Minister van Begroting aangewezen personeelsleden van de "SPW" met inachtneming van de bepalingen bedoeld in artikel 5.

    § 2. In elke akte van aanwijzing van een titelvoerende ontvanger wordt minstens een plaatsvervangende ontvanger aangewezen om hem te vervangen onder zijn verantwoordelijkheid en tijdens zijn tijdelijke afwezigheid.

    Art. 10. § 1. Een centraliserende ontvanger moet door de Minister van Begroting aangewezen worden onder de personeelsleden van niveau A van de "SPW".

    § 2. Het personeelslid dat tegelijk de ambten van ontvanger en penningmeester uitoefent, wordt bij éénzelfde akte aangewezen. Een financiële rekening waarop hij de ontvangsten int, wordt voor hem bij de kassier geopend.

    Met die rekening gaat hij over tot de volgende verrichtingen :

  12. de terugbetaling van ten onrechte geïnde bedragen;

  13. de storting, minstens één keer per week, van de netto-opbrengst van zijn ontvangsten aan de centraliserende penningmeester.

    Art. 11. Elke ontvanger of titelvoerende ontvanger-penningmeester brengt verslag uit over zijn beheer volgens het model bepaald door de Minister van Begroting.

    De originele bewijsstukken van de rekeningen, zoals bedoeld in artikel 35, worden door de begrotings- en financiëndienst bewaard tot 31 december van het jaar van de definitieve afsluiting van het begrotings- en boekjaar zoals bepaald in artikel 45 van het decreet van 15 december 2011 en daarna, overeenkomstig de bepalingen van artikel 37.

    Afdeling 4. - Penningmeesters

    Onderafdeling 1. - Opdrachten

    Art. 12. § 1. De penningmeesters zijn belast met de betaling van de uitgaven op bevel van de ordonnateurs en met de rechtstreekse inning van de ontvangsten of van hun centralisatie indien ze allereerst door een ontvanger-penningmeester zijn geïnd. Ze kunnen overgaan tot de terugbetaling van ten onrechte geïnde bedragen.

    De in het eerste lid bedoelde penningmeesters beschikken over financiële rekeningen die op hun naam en met vermelding van de dienst waaronder ze vallen, bij de kassier zijn geopend. De opening en de sluiting van de rekeningen worden alleen door toedoen van de verantwoordelijke overheid uitgevoerd.

    § 2. Onverminderd andere wettelijke bepalingen mogen de financiële verrichtingen die niet gebonden zijn aan de begroting en de beheersverrichtingen voor aan derden behorende fondsen slechts door de centraliserende penningmeester en op bevel van de verantwoordelijke overheid uitgevoerd worden.

    § 3. De in artikel 13 bedoelde centraliserende penningmeester wordt ertoe gemachtigd om de door de kassier toegekende kredietlijnen te gebruiken wanneer ze door de verantwoordelijke overheid ter beschikking worden gesteld voor de stortingsopdrachten.

    Elke gedecentraliseerde penningmeester bedoeld in artikel 16 mag slechts de op financiële rekening beschikbare tegoeden gebruiken.

    § 4. De betalingen worden bij voorkeur bij storting uitgevoerd naar een financiële rekening die namens de begunstigde geïdentificeerd bij de rechtsverbintenis geopend is.

    Onderafdeling 2. - Centraliserende penningmeester

    Art. 13. § 1. De in- en uitboeking van geldmiddelen wordt door een centraliserende penningmeester gecentraliseerd in een centraal systeem dat in rechtstreekse verhouding staat tot de algemene boekhouding.

    § 2. Het in § 1 bedoelde ambt wordt door een door de Minister van Begroting aangewezen personeelslid van niveau A van de "SPW" uitgeoefend.

    Art. 14. Een lijst van de financiële rekeningen waarvoor de centraliserende penningmeester verantwoordelijk is en die nodig zijn voor de centralisatie van de ontvangsten en voor de betaling van de uitgaven alsmede voor de financiële verrichtingen die niet aan de begroting gebonden zijn, wordt door "SPW" opgesteld en bijgewerkt. Die rekeningen moeten het in artikel 42, 1°, d) van het decreet van 15 december 2011 bedoelde cashflowoverzicht mogelijk maken.

    Art. 15. In het in artikel 13, § 2, bedoelde ministeriële besluit wordt minstens een plaatsvervangende centraliserende penningmeester aangewezen om de titelvoerende centraliserende penningmeester te vervangen onder zijn verantwoordelijkheid en tijdens zijn tijdelijke afwezigheid.

    De Minister van Begroting kan bovendien aan de plaatsvervangende centraliserende penningmeester opleggen dat hij, zonder...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT