Koninklijk besluit tot omvorming van de algemene verordening op de met het zegel gelijkgestelde taksen tot het uitvoeringsbesluit van het Wetboek diverse rechten en taksen, tot opheffing van het regentbesluit tot uitvoering van het Wetboek der zegelrechten en houdende verscheidene andere wijzigingen aan uitvoeringsbesluiten., de 21 décembre 2006

HOOFDSTUK I. - Diverse rechten en taksen.

Artikel 1. Het opschrift van het koninklijk besluit van 3 maart 1927 houdende Algemene Verordening op de met het zegel gelijkgestelde taksen wordt vervangen als volgt :

" Uitvoeringsbesluit houdende uitvoering van het Wetboek diverse rechten en taksen "

Art. 2. Voor artikel 1 van hetzelfde besluit, hersteld bij artikel 3 van dit besluit, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

" Boek I : Rechten op geschriften

Titel I : Betalingsmodaliteiten "

Art. 3. Artikel 1 van hetzelfde besluit, opgeheven bij het koninklijk besluit van 1 juni 1993, wordt hersteld in de volgende lezing :

" Artikel 1. Het recht verschuldigd op de in artikelen 3 tot 10 van het Wetboek diverse rechten en taksen aangeduide akten en geschriften, alsook eventuele boeten en interesten, wordt voldaan in speciën, via overschrijving of elektronische betaalmiddelen ten gunste van de postchequerekening van het bevoegde kantoor.

Het bevoegde kantoor is :

  1. het registratiekantoor van de standplaats van de notaris voor het recht op de akten van notarissen bedoeld in de artikelen 3, 4 en 5 van het Wetboek, met dien verstande dat voor de notarissen die hun beroep uitoefenen in associatie binnen een vennootschap de verschuldigde bedragen worden voldaan op het registratiekantoor waar het repertorium op naam van de vennootschap moet worden neergelegd;

  2. het registratiekantoor van de standplaats van de gerechtsdeurwaarder voor het recht op de akten van gerechtsdeurwaarders bedoeld in de artikelen 6 en 7 van het Wetboek;

  3. het zesde registratiekantoor van Brussel voor het recht op de akten en geschriften bedoeld in de artikelen 8 en 9 van het Wetboek;

  4. het hypotheekkantoor waar de akten en geschriften bedoeld in artikel 10 van het Wetboek worden afgeleverd, voor het recht op deze akten en geschriften.

    Tenzij de modaliteiten voorzien in Titel IV van dit Boek voldaan zijn, dient de verschuldigde som van het recht uiterlijk op de vijfde werkdag volgend op de datum waarop het recht verschuldigd wordt zoals bepaald in de artikelen 11 en 12 van het Wetboek, ontvangen te zijn op de postchequerekening van het bevoegde kantoor zoals bedoeld in het tweede lid.

    De minister van Financiën of zijn afgevaardigde mogen, onder de voorwaarden die zij vaststellen, afwijkingen van de bepalingen van dit uitvoeringsbesluit toestaan. "

    Art. 4. Voor artikel 2 van hetzelfde besluit, hersteld bij artikel 5 van dit besluit, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

    " Titel II : Schuldenaars van het recht "

    Art. 5. Artikel 2 van hetzelfde besluit, opgeheven bij het koninklijk besluit van 1 juni 1993, wordt hersteld in de volgende lezing :

    " Art. 2. § 1. De verschuldigde rechten worden gekweten :

  5. wanneer zij verschuldigd zijn bij toepassing van artikelen 3 tot 5 van het Wetboek, door de notaris;

  6. wanneer zij verschuldigd zijn bij toepassing van artikelen 6 en 7 van het Wetboek, door de gerechtsdeurwaarder;

  7. wanneer zij verschuldigd zijn bij toepassing van artikel 8 van het Wetboek, door de bankiers en de ermee gelijkgestelde personen, de wisselagenten en de wisselagent-correspondenten;

  8. wanneer zij verschuldigd zijn bij toepassing van artikelen 9 en 10 van het Wetboek, door de administratie, de openbare organismen of andere personen voor de akten of geschriften die zij opmaken en ondertekenen of paraferen.

    § 2 Voor de akten beoogd in de artikelen 3 tot 5 van het Wetboek, dient het aktepapier tenminste te beantwoorden aan de ISO norm 9706 en dient het een minimum gewicht van 80 gram per vierkante meter te hebben.

    Het aktepapier heeft een afmeting van hetzij 210 bij 297 millimeter (ISO norm A4), hetzij 420 bij 297 millimeter (ISO norm A3).

    Het aktepapier is wit of ivoorkleurig.

    Indien een logo op het aktepapier wordt vermeld, kan daarvoor enkel het rijkswapenschild worden gebruikt met daar rond de vermelding " Belgisch notariaat - Notariat belge - Belgisches Notariat. "

    Art. 6. Voor artikel 3 van hetzelfde besluit, hersteld bij artikel 7 van dit besluit, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

    " Titel III : Bewijs van betaling "

    Art. 7. Artikel 3 van hetzelfde besluit, opgeheven bij het koninklijk besluit van 1 juni 1993, wordt hersteld in de volgende lezing :

    " Art. 3. Als bewijs van betaling van het verschuldigde recht, is de persoon die het recht moet kwijten overeenkomstig artikel 1, ertoe gehouden een bevestiging van ontvangst van betaling te vermelden op de desbetreffende akte of geschrift of zijn elektronische variant. "

    Art. 8. Artikel 4 van hetzelfde besluit, opgeheven bij het koninklijk besluit van 1 juni 1993, wordt hersteld in de volgende lezing :

    " Art. 4. Deze bevestiging omvat het bedrag van het recht, en eventueel de bijkomende interesten of boetes, onverminderd de specifieke vermelding opgelegd in de artikelen 5, 4° en 6, 3°. "

    Art. 9. Voor artikel 5 van hetzelfde besluit, hersteld bij artikel 10 van dit besluit, wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende :

    " Titel IV : Betaling op basis van periodieke aangiften "

    Art. 10. Artikel 5 van hetzelfde besluit, opgeheven bij het koninklijk besluit van 1 juni 1993, wordt hersteld in de volgende lezing :

    " Art. 5. De bankiers of de ermee gelijkgestelde personen, de wisselagenten of de wisselagent-correspondenten die wensen gebruik te maken van periodieke aangiften voor de door hen opgemaakte of aanvaarde akten en geschriften bepaald in artikel 8 van het Wetboek, moet de volgende voorschriften eerbiedigen :

  9. een boekhouding houden die toelaat het aantal afsluitingen en uittreksels uit rekening te bepalen die, in toepassing van artikel 8, 3°, van het Wetboek, aan het recht onderworpen zijn.

  10. repertoria of andere bescheiden houden waarop, volgens een ononderbroken nummering, de akten en geschriften onderworpen aan het recht ingevolge artikel 8, 1°, 2° of 4°, van het Wetboek, worden vermeld van zodra zij opgemaakt of aanvaard zijn. De vermelding omvat, benevens het volgnummer, de aard van de verrichting, de naam van de klant, het aantal aan het recht onderworpen exemplaren en het bedrag van het verschuldigde recht; op elke akte of geschrift vermeld in het repertorium of bescheid wordt zijn volgnummer aangebracht.

  11. binnen de maand na het verstrijken van elk burgerlijk kwartaal op het bevoegde kantoor bedoeld in artikel 1, tweede lid, een in twee exemplaren opgestelde, gedateerde en met zijn akten en geschriften gelijkvormig verklaarde aangifte indienen die laat kennen, voor het verlopen kwartaal, enerzijds het aantal door hem opgemaakte of aanvaarde exemplaren van de akten en geschriften onderworpen aan het recht ingevolge artikel 8, 1°, 2° of 4°, van het Wetboek, en anderzijds, het aantal door hem opgemaakte afsluitingen en uittreksels uit rekening onderworpen aan het recht ingevolge artikel 8, 3°, van het Wetboek. In dezelfde termijn wordt het bedrag der verschuldigde rechten overgeschreven op de postchequerekening van het voormeld kantoor. Een exemplaar van de aangifte, bekleed met een ontvangstmelding, wordt teruggegeven aan de indiener.

  12. De akten en geschriften waarvoor het recht aan de Staat moet betaald worden op aangifte, worden bekleed met een zichtbare melding als volgt opgesteld : "Recht van 0,15 euro betaald op aangifte door (maatschappelijke naam van de bankier of de ermee gelijkgestelde persoon, wisselagent of wisselagent-correspondent)".

    Art. 11. Artikel 6 van hetzelfde besluit, opgeheven bij het koninklijk besluit van 1 juni 1993, wordt hersteld in de volgende lezing :

    " Art. 6. De notarissen, gerechtsdeurwaarders, de administratie, het openbare organisme of andere personen voor de akten of geschriften die zij opmaken en ondertekenen of paraferen die wensen gebruik te maken van de mogelijkheid tot periodieke aangifte voor de akten en geschriften bepaald in artikelen 3 tot 7, 9 en 10 van het Wetboek, moeten zich aan de volgende voorwaarden houden :

  13. een repertorium of een ander bescheid houden, waarop, volgens een ononderbroken nummering, de akten en geschriften onderworpen aan het recht worden vermeld. De vermelding omvat, benevens het volgnummer, de aard van het geschrift, de persoon aan wie het geschrift werd afgeleverd of met wiens tussenkomst het werd verleden, waar toepasselijk het aantal aan het recht onderworpen exemplaren, het bedrag van het verschuldigde recht en het totaalbedrag. Deze vermeldingen worden gedateerd en ondertekend. Op elk geschrift vermeld in het repertorium of bescheid wordt zijn volgnummer aangebracht;

  14. binnen de maand na het verstrijken van elk burgerlijk kwartaal, moet op het bevoegde kantoor bedoeld in artikel 1, tweede lid, een in twee exemplaren opgestelde, gedateerde en met zijn geschriften gelijkvormig verklaarde aangifte worden ingediend, die, voor het verlopen kwartaal, het aantal akten en geschriften laat kennen door hem of met zijn tussenkomst opgemaakt en onderworpen aan het recht. In dezelfde termijn wordt het bedrag van de verschuldigde rechten overgeschreven op de postrekening van het voormeld kantoor. Een exemplaar van de aangifte, bekleed met een ontvangstmelding, wordt teruggegeven aan de indiener;

  15. op elke akte of geschrift waarvoor het recht aan de Staat moet worden betaald op aangifte, een zichtbare melding aanbrengen opgesteld als volgt, met invulling van het toepasselijk bedrag voor wat het recht bepaald in de artikelen 3 tot 7 van het Wetboek betreft : " Recht van 5 euro betaald op aangifte door (benaming van de administratie, het openbare organisme of andere personen die de akten of geschriften opmaken en ondertekenen of paraferen) ", " Recht van 2 euro betaald op aangifte door (benaming van de notaris, gerechtsdeurwaarder, administratie, het openbare organisme of andere personen die de akten of geschriften opmaken en ondertekenen of paraferen) " of " Recht van (...) euro betaald op aangifte door (benaming van de notaris, gerechtsdeurwaarder, administratie, het openbare organisme of andere personen die de akten of geschriften opmaken en ondertekenen of paraferen).

    De minister...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT