Uittreksel uit arrest nr. 149/2020 van 19 november 2020 Rolnummer 7169 In zake : het beroep tot vernietiging van de artikelen 4 en 8 van het decreet van het Waalse Gewest van 18 oktober 2018 « tot

Uittreksel uit arrest nr. 149/2020 van 19 november 2020

Rolnummer 7169

In zake : het beroep tot vernietiging van de artikelen 4 en 8 van het decreet van het Waalse Gewest van 18 oktober 2018 « tot wijziging van, enerzijds, het decreet van 25 mei 1983 tot wijziging, wat de Economische Raad van het Waalse Gewest betreft, van de kaderwet van 15 juli 1970, houdende organisatie van de planning en economische decentralisatie en tot oprichting van een Economische en Sociale Raad van het Waalse Gewest en, anderzijds, het decreet van 6 november 2008 houdende rationalisering van de adviesverlenende functie », ingesteld door de vzw « Inter-Environnement Wallonie » en de vzw « Réseau Information et Diffusion en Education à l'Environnement ».

Het Grondwettelijk Hof,

samengesteld uit de voorzitters F. Daoût en L. Lavrysen, de rechters T. Merckx-Van Goey, P. Nihoul, T. Giet en J. Moerman, en, overeenkomstig artikel 60bis van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Grondwettelijk Hof, emeritus voorzitter A. Alen, bijgestaan door de griffier P.-Y. Dutilleux, onder voorzitterschap van voorzitter F. Daoût,

wijst na beraad het volgende arrest :

  1. Onderwerp van het beroep en rechtspleging

    Bij verzoekschrift dat aan het Hof is toegezonden bij op 6 mei 2019 ter post aangetekende brief en ter griffie is ingekomen op 7 mei 2019, is beroep tot vernietiging ingesteld van de artikelen 4 en 8 van het decreet van het Waalse Gewest van 18 oktober 2018 « tot wijziging van, enerzijds, het decreet van 25 mei 1983 tot wijziging, wat de Economische Raad van het Waalse Gewest betreft, van de kaderwet van 15 juli 1970, houdende organisatie van de planning en economische decentralisatie en tot oprichting van een Economische en Sociale Raad van het Waalse Gewest en, anderzijds, het decreet van 6 november 2008 houdende rationalisering van de adviesverlenende functie » (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 8 november 2018) door de vzw « Inter-Environnement Wallonie » en de vzw « Réseau Information et Diffusion en Education à l'Environnement », bijgestaan en vertegenwoordigd door Mr. J. Sambon, advocaat bij de balie te Brussel.

    (...)

  2. In rechte

    (...)

    B.1. De verzoekende partijen vorderen de vernietiging van de artikelen 4 en 8 van het decreet van het Waalse Gewest van 18 oktober 2018 « tot wijziging van, enerzijds, het decreet van 25 mei 1983 tot wijziging, wat de Economische Raad van het Waalse Gewest betreft, van de kaderwet van 15 juli 1970, houdende organisatie van de planning en economische decentralisatie en tot oprichting van een Economische en Sociale Raad van het Waalse Gewest en, anderzijds het decreet van 6 november 2008 houdende rationalisering van de adviesverlenende functie ».

    B.2.1. Het voormelde decreet van het Waalse Gewest van 25 mei 1983 regelt de samenstelling, de werking en de bevoegdheden van de Economische en Sociale Raad van Wallonië.

    B.2.2. Vóór de wijzingen aangebracht bij het bestreden decreet van 18 oktober 2018 waren de samenstelling en organisatie van de Economische en Sociale Raad van Wallonië werden, vastgesteld als volgt bij het decreet van 25 mei 1983 :

    Art. 2. § 1. De Economische en Sociale Raad van Wallonië bestaat uit vijfentwintig leden voorgedragen door de representatieve organisaties van de industrie, niet-industriële grote ondernemingen, middenstand en landbouw en vijfentwintig leden voorgedragen door de representatieve organisaties van de werknemers.

    § 2. De leden van de Raad worden benoemd door de Waalse Regering op dubbele lijsten voorgedragen door de representatieve organisaties van het Waalse Gewest.

    Het aantal leden toegekend aan ieder van die organisaties wordt door de Gewestexecutieve vastgesteld.

    Voor de representatieve werknemersorganisaties wordt de representativiteit bepaald in functie van de uitslagen van de sociale verkiezingen op het niveau van het Waalse Gewest.

    [...]

    Art. 3. § 1. De Raad kiest uit eigen kring één Voorzitter en drie Ondervoorzitters.

    De Raad stelt een Bureau samen bestaande uit, naast de voorzitter en de drie ondervoorzitters die er van rechtswege lid van zijn, uit acht tot tien bijkomende leden. Het voorzitterschap van het Bureau wordt door de voorzitter waargenomen. In het Bureau zetelt minstens één vertegenwoordiger van de Duitstalige Gemeenschap.

    De Raad benoemt een secretaris-generaal en bepaalt de hiërarchische structuur van zijn personeelsleden

    .

    B.2.3. De artikelen 1 tot 7 van het bestreden decreet van 18 oktober 2018 wijzigen het decreet van 25 mei 1983.

    De artikelen 1 en 2 van het decreet van 18 oktober 2018 hernoemen de « Economische en Sociale Raad van het Waalse Gewest » tot « Economische, sociale en milieuraad van Wallonië » (hierna : de « CESEW »).

    Artikel 2, § § 1 en 2, van het decreet van 25 mei 1983, zoals het werd gewijzigd bij artikel 3 van het decreet van 18 oktober 2018, bepaalt :

    § 1. De Economische, sociale en milieuraad van Wallonië bestaat uit :

    1° vijfentwintig leden voorgedragen door de representatieve organisaties van de industrie, niet-industriële grote ondernemingen, middenstand en landbouw;

    2° vijfentwintig leden voorgedragen door de representatieve werknemersorganisaties;

    3° zes leden voorgedragen door de federaties of netwerken van milieuverenigingen in de zin van boek I van het Milieuwetboek

    § 2. De leden van de Raad bedoeld in paragraaf 1, 1° en 2°, worden benoemd door de Waalse Regering op dubbele lijsten voorgedragen door de representatieve organisaties van het Waalse Gewest.

    Het aantal leden toegekend aan ieder van die organisaties werd door de Regering vastgesteld.

    Voor de representatieve werknemersorganisaties wordt de representativiteit bepaald in functie van de uitslagen van de sociale verkiezingen op het niveau van het Waalse Gewest.

    De leden van de Raad bedoeld in paragraaf 1, 3°, worden benoemd door de Regering uit dubbeltallen voorgedragen door de federaties of netwerken van milieuverenigingen in de zin van boek I van het Milieuwetboek.

    Het aantal leden toegewezen aan elke van deze federaties of netwerken, wordt bepaald door de Regering

    .

    Artikel 3, § 1, van het decreet van 25 mei 1983, zoals het werd gewijzigd bij artikel 4 van het decreet van 18 oktober 2018, bepaalt :

    De Raad kiest uit eigen kring één voorzitter en drie ondervoorzitters.

    De Raad stelt een Bureau samen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT