Uittreksel uit arrest nr. 96/2020 van 25 juni 2020 Rolnummer 7052 In zake : het beroep tot vernietiging van de artikelen 24, 26, 28

Uittreksel uit arrest nr. 96/2020 van 25 juni 2020

Rolnummer 7052

In zake : het beroep tot vernietiging van de artikelen 24, 26, 28, 30 en 47 van het decreet van het Waalse Gewest van 29 maart 2018 « tot wijziging van het Wetboek van de Plaatselijke Democratie en de Decentralisering met het oog op een sterker bestuur en een sterkere transparantie in de uitvoering van de openbare mandaten in de lokale en bovenlokale structuren en hun filialen », ingesteld door de vzw « Santhea » en anderen.

Het Grondwettelijk Hof,

samengesteld uit de voorzitters F. Daoût en A. Alen, en de rechters T. Merckx-Van Goey, T. Giet, R. Leysen, J. Moerman en M. Pâques, bijgestaan door de griffier F. Meersschaut, onder voorzitterschap van voorzitter F. Daoût,

wijst na beraad het volgende arrest :

  1. Onderwerp van het beroep en rechtspleging

    Bij verzoekschrift dat aan het Hof is toegezonden bij op 13 november 2018 ter post aangetekende brief en ter griffie is ingekomen op 21 november 2018, is beroep tot vernietiging ingesteld van de artikelen 24, 26, 28, 30 en 47 van het decreet van het Waalse Gewest van 29 maart 2018 « tot wijziging van het Wetboek van de Plaatselijke Democratie en de Decentralisering met het oog op een sterker bestuur en een sterkere transparantie in de uitvoering van de openbare mandaten in de lokale en bovenlokale structuren en hun filialen » (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 14 mei 2018) door de vzw « Santhea », de cvba « Centre Hospitalier Régional de la Citadelle », Laurent Collignon en de cvba « Centre Hospitalier Bois de l'Abbaye », bijgestaan en vertegenwoordigd door Mr. P. Levert, advocaat bij de balie te Brussel, en door Mr. E. Lemmens en Mr. E. Kiehl, advocaten bij de balie te Luik.

    (...)

  2. In rechte

    (...)

    B.1. Het beroep tot vernietiging is gericht tegen de artikelen 24, 26, 28, 30 en 47 van het decreet van het Waalse Gewest van 29 maart 2018 « tot wijziging van het Wetboek van de Plaatselijke Democratie en de Decentralisering met het oog op een sterker bestuur en een sterkere transparantie in de uitvoering van de openbare mandaten in de lokale en bovenlokale structuren en hun filialen » (hierna : het decreet van 29 maart 2018).

    Het decreet van 29 maart 2018 « geeft de koers van de Regering weer die in haar regionale beleidsverklaring 2017-2019 is aangegeven, alsook de aanbevelingen die zijn geformuleerd in het verslag van 6 juli 2017 van de parlementaire onderzoekscommissie belast met het onderzoeken van de transparantie en de werking van de PUBLIFIN-Groep » (Parl. St., Waals Parlement, 2017-2018, nr. 1047/1, p. 3).

    B.2.1.1. Artikel 24 van het decreet van 29 maart 2018 wijzigt artikel L1523-15 van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie. Die wijziging is in werking getreden op 24 mei 2018.

    Artikel 24, 1°, van het decreet van 29 maart 2018 is gewijzigd bij het decreet van het Waalse Gewest van 26 april 2018 « tot wijziging van artikel 24 van het decreet van 29 maart 2018 tot wijziging van het Wetboek van de Plaatselijke Democratie en de Decentralisering met het oog op een sterker bestuur en een sterkere transparantie in de uitvoering van de openbare mandaten in de lokale en bovenlokale structuren en hun filialen » (hierna : het decreet van 26 april 2018), teneinde « een materiële vergissing recht te zetten » (Parl. St., Waals Parlement, 2018-2019, nr. 1098/1, pp. 2-3).

    Zoals gewijzigd bij het decreet van 26 april 2018, bepaalt artikel 24 van het decreet van 29 maart 2018 :

    In artikel L1523-15 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    1° paragraaf 1 wordt aangevuld met twee leden, luidend als volgt :

    ' De bestuurders vertegenwoordigen ofwel aangesloten gemeenten, provincies of OCMW's ofwel andere publiekrechtelijke rechtspersonen, ofwel privé-aangeslotenen, ofwel worden als onafhankelijk beschouwd.

    Het aantal onafhankelijke bestuurders wordt vastgesteld op maximum twee. Zij worden door de algemene vergadering benoemd bij een drie vierde meerderheid van de stemmen en na voordracht door de raad van bestuur, uitgedrukt bij een drie vierde meerderheid van de stemmen. De voorwaarden, titels, hoedanigheden en verboden, vereist of van toepassing op die bestuurders, zijn zoals bepaald in artikel 526ter van het Wetboek van vennootschappen. ';

    2° in paragraaf 3 wordt het eerste lid aangevuld met volgende zin :

    ' Voor de intercommunales waarbij gemeenten uit meer dan één Gewest aangesloten zijn, worden de bestuurders evenwel overeenkomstig de artikelen 167 en 168 van het Kieswetboek aangewezen voor wat betreft de Waalse gemeenten, en overeenkomstig de statutaire bepalingen van de intercommunale voor wat de gemeenten van de andere Gewesten betreft. ';

    3° in paragraaf 3 wordt lid 5 opgeheven;

    4° in paragraaf 3 wordt lid 6 vervangen door hetgeen volgt :

    ' Elke democratische politieke fractie, omschreven overeenkomstig artikel L1231-5, § 2, vijfde lid, die binnen een van de aangesloten gemeenten over minstens één verkozene beschikt en over minstens één verkozene in het Waalse Parlement en die niet wordt vertegenwoordigd overeenkomstig het kiessysteem van de evenredige vertegenwoordiging bedoeld in deze paragraaf, heeft recht op een zetel als waarnemer zoals omschreven in artikel L5111-1 met raadgevende stem. ';

    5° paragraaf 3 wordt aangevuld met een lid luidend als volgt :

    ' De leden 1 tot 4 van deze paragraaf zijn mutatis mutandis van toepassing op de bestuurders die de aangesloten OCMW's vertegenwoordigen. ';

    6° in paragraaf 5, eerste lid, worden de woorden ' dertig leden ' vervangen door de woorden ' twintig leden ';

    7° in paragraaf 5 wordt het vierde lid vervangen als volgt :

    ' Een intercommunale met tot drie aangesloten gemeenten mag maximum zeven bestuurders tellen. Wanneer, onder de aangeslotenen, de gemeenten vier in getal zijn of wanneer meer dan vier gemeenten aangesloten zijn en ze minder dan honderdduizend inwoners bedienen, kan de raad van bestuur een maximum van elf bestuurders omvatten. ';

    8° het wordt aangevuld met de paragrafen 8 en 9, luidend als volgt :

    ' § 8. De raad van bestuur wijst in eigen kring en maximum één voorzitter en één ondervoorzitter aan. Hij wijst zijn vertegenwoordigers aan in de maatschappijen met een significante lokale overheidsparticipatie.

    § 9. De raad van bestuur houdt minstens zes jaarvergaderingen. Bij ontstentenis worden dan, door de raad van bestuur, de redenen daarvoor in het jaarlijks beheersverslag opgegeven. '

    .

    B.2.1.2. Artikel L1523-15, § 3, van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie werd vervangen bij artikel 1 van het decreet van 14 februari 2019 « tot wijziging van artikel L1523-15 van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie » (hierna : het decreet van 14 februari 2019).

    Die wijziging strekte ertoe « een probleem van samenhang dat voortvloeit uit niet-gecoördineerde opeenvolgende wijzigingen » (Parl. St., Waals Parlement, 2018-2019, nr. 1260/1, p. 3) op te lossen, wijzigingen die met name bij het decreet van 29 maart 2018 zijn aangebracht.

    B.2.1.3. Zoals gewijzigd bij de decreten van 29 maart 2018 en van 14 februari 2019 bepaalt artikel L1523-15 van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie :

    § 1. Onverminderd paragraaf 4, tweede lid, van dit artikel, worden de leden van de raad van bestuur door de algemene vergadering benoemd.

    De bestuurders vertegenwoordigen ofwel aangesloten gemeenten, provincies of OCMW's ofwel andere publiekrechtelijke rechtspersonen, ofwel privé-aangeslotenen, ofwel worden als onafhankelijk beschouwd.

    Het aantal onafhankelijke bestuurders wordt vastgesteld op maximum twee. Zij worden door de algemene vergadering benoemd bij een drie vierde meerderheid van de stemmen en na voordracht door de raad van bestuur, uitgedrukt bij een drie vierde meerderheid van de stemmen. De voorwaarden, titels, hoedanigheden en verboden, vereist of van toepassing op die bestuurders, zijn zoals bepaald in artikel 526ter van het Wetboek van vennootschappen.

    § 2. De aangesloten gemeenten, provincies of O.C.M.W.'s worden vertegenwoordigd door bestuurders van beide geslachten.

    § 3. Onverminderd paragraaf 4 van dit artikel worden de bestuurders die de aangesloten gemeenten vertegenwoordigen respectievelijk naar evenredigheid van het geheel van de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten aangewezen overeenkomstig de artikelen 167 en 168 van het Kieswetboek. Voor intercommunales waarbij gemeenten van meer dan één Gewest zijn aangesloten, worden de bestuurders echter aangewezen overeenkomstig de artikelen 167 en 168 van het Kieswetboek voor de Waalse gemeenten, en overeenkomstig de wettelijke bepalingen van de intercommunale voor de gemeenten van de andere Gewesten.

    Voor de berekening van die evenredigheid wordt rekening gehouden met de eventuele statutaire criteria, alsook met de facultatieve individuele verklaringen van apparentering of hergroepering.

    De verklaringen van apparentering of hergroepering kunnen slechts één keer worden gedaan, op één enkele lijst en voor het geheel van de afgeleide mandaten van het gemeenteraadslid. Ze worden bekendgemaakt op de website van de gemeente.

    Uiterlijk 1 maart van het jaar dat volgt op het jaar van gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen geeft het gemeentecollege de intercommunale kennis van de naam van de gemeenteraadsleden, hun politieke fractie en, in voorkomend geval, de apparenteringen of hergroeperingen zoals blijkt uit de individuele verklaringen geakteerd tijdens de zitting van de gemeenteraad.

    Bij de berekening van die evenredigheid wordt daarentegen geen rekening gehouden met politieke fractie(s) die niet zou(den) voldoen aan de beginselen van de democratie verwoord, onder andere, beoogd in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, de aanvullende protocollen bij dit Verdrag van kracht in België, de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden en de wet van 23 maart...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT