Uittreksel uit arrest nr. 66/2020 van 7 mei 2020 Rolnummer 7343 In zake : het beroep tot vernietiging van artikel 35 van het Consulair Wetboek, ingesteld door Charles Szabo. Het Grondwettelijk Hof

Uittreksel uit arrest nr. 66/2020 van 7 mei 2020

Rolnummer 7343

In zake : het beroep tot vernietiging van artikel 35 van het Consulair Wetboek, ingesteld door Charles Szabo.

Het Grondwettelijk Hof, beperkte kamer,

samengesteld uit voorzitter F. Daoût en de rechters-verslaggevers M. Pâques en Y. Kherbache, bijgestaan door de griffier P.-Y. Dutilleux,

wijst na beraad het volgende arrest :

  1. Onderwerp van het beroep en rechtspleging

    Bij verzoekschrift dat aan het Hof is toegezonden bij op 15 januari 2020 ter post aangetekende brief en ter griffie is ingekomen op 20 januari 2020, heeft Charles Szabo beroep tot vernietiging ingesteld van artikel 35 van het Consulair Wetboek.

    Op 4 februari 2020 hebben de rechters-verslaggevers M. Pâques en Y. Kherbache, met toepassing van artikel 71, eerste lid, van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Grondwettelijk Hof, de voorzitter ervan in kennis gesteld dat zij ertoe zouden kunnen worden gebracht aan het Hof, zitting houdende in beperkte kamer, voor te stellen een arrest te wijzen waarin wordt vastgesteld dat het beroep tot vernietiging klaarblijkelijk niet ontvankelijk is.

    (...)

  2. In rechte

    (...)

    B.1. De verzoeker vordert de vernietiging, de herziening of de wijziging van artikel 35, vierde lid, van het Consulair Wetboek, zoals ingevoerd bij artikel 2 van de wet van 21 december 2013 « houdende het Consulair Wetboek ».

    B.2.1. Krachtens de artikelen 1 en 8 van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Grondwettelijk Hof is het Hof bevoegd om kennis te nemen van een beroep tot vernietiging van een wet.

    Noch die bijzondere wet, noch artikel 142 van de Grondwet kennen aan het Hof evenwel de bevoegdheid toe om een wet te herzien of te wijzigen.

    B.2.2. In zoverre het strekt tot de herziening of de wijziging van artikel 35, vierde lid, van het Consulair Wetboek, behoort het beroep dus klaarblijkelijk niet tot de bevoegdheid van het Hof.

    B.3.1. Een beroep dat strekt tot de vernietiging van een wetsbepaling waarbij geen instemming wordt verleend aan een internationaal verdrag, is in beginsel slechts ontvankelijk indien het wordt ingesteld binnen zes maanden na de bekendmaking van die bepaling (artikel 3 van de bijzondere wet van 6 januari 1989).

    Een beroep dat na die periode van zes maanden is ingesteld, zou in voorkomend geval enkel ontvankelijk kunnen worden verklaard indien het Hof, in antwoord op een prejudiciële vraag, die...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT