Uittreksel uit arrest nr. 57/2010 van 27 mei 2010 Rolnummer 4509 In zake : het beroep tot vernietiging van de artikelen 23, 24 en 25 van het decreet van de Franse Gemeenschap van 13 december 2007 ho

Uittreksel uit arrest nr. 57/2010 van 27 mei 2010

Rolnummer 4509

In zake : het beroep tot vernietiging van de artikelen 23, 24 en 25 van het decreet van de Franse Gemeenschap van 13 december 2007 houdende integratie van de « Ecole d'interprètes internationaux de la Haute Ecole de la Communauté française du Hainaut » in de « Université de Mons-Hainaut » en tot wijziging van de universitaire bevoegdheden, ingesteld door de vzw « Institut Supérieur d'Architecture Saint-Luc de Wallonie ».

Het Grondwettelijk Hof,

samengesteld uit de voorzitters M. Melchior en M. Bossuyt, de rechters R. Henneuse, E. De Groot, L. Lavrysen, A. Alen, J.-P. Snappe, J.-P. Moerman, E. Derycke, J. Spreutels en T. Merckx-Van Goey, en, overeenkomstig artikel 60bis van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Grondwettelijk Hof, emeritus voorzitter P. Martens, bijgestaan door de griffier P.-Y. Dutilleux, onder voorzitterschap van voorzitter M. Melchior,

wijst na beraad het volgende arrest :

  1. Onderwerp van het beroep en rechtspleging

    Bij verzoekschrift dat aan het Hof is toegezonden bij op 11 september 2008 ter post aangetekende brief en ter griffie is ingekomen op 12 september 2008, heeft de vzw « Institut Supérieur d'Architecture Saint-Luc de Wallonie », met maatschappelijke zetel te 4020 Luik, boulevard de la Constitution 41, beroep tot vernietiging ingesteld van de artikelen 23, 24 en 25 van het decreet van de Franse Gemeenschap van 13 december 2007 houdende integratie van de « Ecole d'interprètes internationaux de la Haute Ecole de la Communauté française du Hainaut » in de « Université de Mons-Hainaut » en tot wijziging van de universitaire bevoegdheden (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 12 maart 2008).

    (...)

  2. In rechte

    (...)

    B.1.1. Het beroep tot vernietiging is gericht tegen de artikelen 23, 24 en 25 van het decreet van de Franse Gemeenschap van 13 december 2007 houdende integratie van de « Ecole d'interprètes internationaux de la Haute Ecole de la Communauté française du Hainaut » in de « Université de Mons-Hainaut » en tot wijziging van de universitaire bevoegdheden.

    B.1.2. Tot de aanneming van het voormelde decreet van 13 december 2007 was aan geen enkele universiteit de bevoegdheid toegekend om de studie van de eerste en de tweede voorbereidende cyclus te organiseren in het domein « Bouwkunst en stedenbouwkunde », curriculum « Architectuur ».

    B.1.3. Het voormelde decreet van 13 december 2007 voert het begrip « voorwaardelijke bevoegdheid » in. Het bestreden artikel 23 van dat decreet bepaalt :

    Artikel 38 van het decreet van 31 maart 2004 betreffende de organisatie van het hoger onderwijs ter bevordering van de integratie in de Europese ruimte van het hoger onderwijs en betreffende de herfinanciering van de universiteiten, waarvan de huidige tekst een § 1 zal vormen, wordt aangevuld met een § 2, luidend als volgt :

    ' § 2. Een bevoegdheid wordt ' voorwaardelijk ' genoemd wanneer ze onderworpen is aan de voorwaarde dat de universiteit waaraan deze bevoegdheid wordt toegekend, een overeenkomst sluit met, naargelang het geval, een hogeschool of een Hoger Instituut voor architectuur, met het oog op ofwel de overname door de universiteit van het overeenstemmende hoger onderwijs van het lange type verstrekt door deze hogeschool of ofwel door dit Hoger Instituut voor architectuur, ofwel op de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT