12 JANUARI 1999. - Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap tot bepaling van de tuchtstraffen en de nadere regels voor hun treffen in de onderwijsinrichtingen georganiseerd door de Franse Gemeenschap (VERTALING)., de 12 janvier 1999

Artikel 1. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing op de inrichtingen voor gewoon en buitengewoon kleuter-, lager, basis-, secundair onderwijs, met inbegrip van het bijkomend beroepssecundair onderwijs, met volledig of beperkt leerplan en op de autonome internaten die onder het door de Franse Gemeenschap georganiseerd verplicht onderwijs ressorteren.

Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit dient verstaan te worden :

  1. personeel : het vastbenoemd, tijdelijk en contractueel personeel van de inrichting;

  2. ouders : de ouders van de leerlingen die de inrichting bezoeken of de persoon die het ouderlijk gezag uitoefent;

  3. decreet : het decreet van 24 juli 1997 dat de prioritaire taken bepaalt van het basisonderwijs en van het secundair onderwijs en de structuren organiseert die het mogelijk maken ze uit te voeren.

    Art. 3. De tuchtstraffen en de nadere regels van hun treffen in toepassing van dit besluit dienen in het huishoudelijk reglement van iedere door de Franse Gemeenschap ingerichte instelling opgenomen te worden.

    Art. 4. Het hoofd van de inrichting kan bijkomende regels betreffende de nadere regels voor de toepassing van de bepalingen van dit besluit treffen. Deze bijkomende regels worden vooraf aan het advies van de Deelnemingsraad voorgelegd. Behoudens afkeuring door de Minister of diens afgevaardigde, wegens dwaling omtrent het recht of strijdigheid met het algemeen belang, worden ze van rechtswege van toepassing na een termijn van zestig dagen vanaf hun kennisgeving bij de Algemene directie Verplicht onderwijs. Het advies van de Deelnemingsraad wordt bij deze kennisgeving gevoegd.

    Art. 5. Alle leerlingen, met inbegrip van de vrije leerlingen, dienen de bepalingen van de instelling waarin ze ingeschreven zijn in acht te nemen.

    De ouders dienen de bepalingen die hun verantwoordelijkheid betrekken in acht te nemen.

    Art. 6. De tuchtstraffen uitgesproken ten opzichte van een leerling kunnen in geen geval in aanmerking genomen worden voor de evaluatie van de bevoegdheden. In iedere inrichting en voor ieder onderwijsniveau, wordt het bulletin zodanig opgesteld dat de leerlingen, ouders en onderwijzers zonder dubbelzinnigheid, enerzijds, de evaluatie van de transversale en tuchtbevoegdheden, en anderzijds, de evaluatie van het maatschappelijk en persoonlijk gedrag kunnen onderscheiden, met een duidelijke scheiding van deze twee types schoolvereisten.

    Art. 7. Mits inachtneming van de bepalingen van het huishoudelijk reglement kan op...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT