Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaraan spelen aangeboden in het kader van televisieprogramma's via nummerreeksen van het Belgische nummerplan en die een totaalprogramma inhouden, moeten voldoen (geciteerd als het koninklijk besluit belspelen), de 21 juin 2011

HOOFDSTUK 1. - Algemene werkingsregels

Artikel 1. De vergunninghouder klasse G1 kan enkel die spelen exploiteren, die bij de vergunningsaanvraag door de Kansspelcommissie werden goedgekeurd.

Art. 2. De vergunninghouder kan tijdens de duurtijd van de vergunning klasse G1 een ander mediaspel exploiteren mits voorafgaandelijke goedkeuring van het spel door de Kansspelcommissie.

De vergunninghouder dient bij zijn vraag tot goedkeuring van het mediaspel opnieuw een volledig dossier te voegen waarin de organisatie, de wijze van selecteren en de methodiek van het spel volledig worden uiteengezet.

HOOFDSTUK 2. - Aanbod van belspelen

Afdeling 1. - Regels voorafgaandelijk aan het aanbod

Art. 3. De spelopgaves en/of de vragen, de antwoorden, de bronnen waar de antwoorden kunnen worden gevonden en de aangeboden prijzen worden door de vergunninghouder bij de Kansspelcommissie neergelegd.

Enkel nadat de Kansspelcommissie bevestigd heeft dat de spelopgaves en/of de vragen voldoen aan artikel 7, tweede lid, en artikel 8, eerste lid, kunnen ze aan de kijkers aangeboden worden.

Afdeling 2. - Regels met betrekking tot de deelname

Art. 4. De spelen waarop dit besluit van toepassing is, worden aangeboden onder het prefix " spelinhoud ".

Art. 5. De kosten per oproep, met inbegrip van sms-communicatie, bedragen minimaal 0,50 euro en maximaal 2 euro, alles inbegrepen.

Art. 6. Er mogen geen andere kosten worden aangerekend dan de betaling van het telefoongesprek of het sms-bericht, de betaling van de inhoud en deze van een eventueel bevestigingsbericht.

Afdeling 3. - Regels met betrekking tot de opgave

Art. 7. De opgaves worden continu en duidelijk zichtbaar in beeld getoond.

De opgaves zijn duidelijk, transparant en ondubbelzinnig.

Art. 8. De antwoorden moeten kunnen worden gevonden uitsluitend op basis van de in beeld getoonde opgave.

Alle juiste antwoorden moeten bekend gemaakt worden op het einde van de spelduur.

Niet geraden antwoorden worden slechts getoond nadat de laatste kandidaat werd doorgeschakeld en zijn antwoord heeft geformuleerd.

Art. 9. Het spel wordt op een correcte en transparante wijze georganiseerd en aangeboden aan de deelnemers.

Afdeling 4. - Regels met betrekking tot de aangeboden winst

Art. 10. Er kan maximaal 5.000 euro in geld of een materieel voordeel van gelijke waarde aangeboden worden per spelduur. Uitzonderlijk en maximaal vier keer per kalenderjaar kan dit bedrag worden verhoogd, na goedkeuring van de Kansspelcommissie.

Art. 11. In geval dat de winst een materieel voordeel is, wordt de waarde van dit goed getoetst aan de marktprijzen.

Art. 12. De winsten worden duidelijk en onveranderlijk per antwoord medegedeeld en continu in beeld gebracht.

De meegedeelde winst dient door de vergunninghouder kosteloos aan de winnaar te worden uitgekeerd binnen een termijn van maximum dertig dagen.

Art. 13. Het minimale uitbetalingsbedrag per spelduur wordt als volgt berekend :

X = I x 0,07 x G.O.

Waarbij : X = het minimale uitbetalingsbedrag per spelduur

I = gemiddelde prijs van een oproep of een sms-communicatie verminderd met 50 cent

G.O. = gemiddeld aantal oproepen, met inbegrip van sms-communicatie, per spelduur en berekend op de voorbije maand

Afdeling 5. - Regels met betrekking tot de selectie van de deelnemers

Art. 14. De deelnemers kunnen enkel worden geselecteerd volgens een doorschakelingsgemiddelde van gemiddeld één doorgeschakelde oproep met de studio per twee minuten, met een maximale tijdspanne van vijftien minuten tussen twee doorgeschakelde oproepen.

Het is verboden deze selectie anders te benoemen.

Indien voor het spel een bepaalde duur wordt aangegeven dan mag deze niet worden ingekort of verlengd.

Het spel eindigt wanneer alle juiste antwoorden gegeven zijn of wanneer de aangegeven duur versteken is.

Indien geen bepaalde duur werd aangegeven eindigt het spel waarvan alle juiste antwoorden nog niet gegeven zijn op het einde van de uitzending.

HOOFDSTUK 3. - Bescherming van de speler

Art. 15. Het spelreglement is steeds beschikbaar op de teletekstpagina's en de website van de vergunninghouder, en tevens in gedrukte vorm te verkrijgen, telkens daar om wordt gevraagd. Dat reglement moet de mogelijkheid vermelden om een klacht neer te leggen bij de Kansspelcommissie alsook de te volgen procedure en de coördinaten van de Commissie.

Art. 16. Een gratis telefoonnummer, waar het reglement gratis kan worden aangevraagd en waar de procedure om een klacht in te dienen wordt toegelicht, wordt ingesteld door de vergunninghouder.

Art. 17. De vergunninghouder is verplicht om elkeen die hierom verzoekt, of op verzoek van de wettelijke vertegenwoordiger voor minderjarigen, de procedure tot blokkering van het prefix " spelinhoud " per brief mede te delen.

Art. 18. De vergunninghouder is verantwoordelijk voor het gratis informeren van de bellers wanneer deze meer dan 50 euro per etmaal hebben gespendeerd op de prefix 'spelinhoud'. De beller wordt bij elke overschrijding van de 50 euro per etmaal op het prefix " spelinhoud " zo snel mogelijk, en ten laatste de eerste werkdag volgend op de overschrijding verwittigd.

De vergunninghouder maakt aan de Kansspelcommissie maandelijks een lijst over van de bellers die overeenkomstig het eerste lid het prefix " spelinhoud " vijfmaal hebben overschreden binnen een tijdspanne van vijftien dagen.

De Kansspelcommissie is ertoe gehouden de personen bedoeld in het tweede lid, te verwittigen van hun verbruik via een schrijven waarin de procedure om het prefix " spelinhoud " gratis te blokkeren wordt uiteengezet en waarbij de inhoud van de folder van de Kansspelcommissie wordt gevoegd. Deze verwittiging is niet van toepassing op gebruikers van anonieme pre-paid kaarten.

Art. 19. Tijdens de uitzending brengt de vergunninghouder volgende gegevens duidelijk leesbaar, continu en ondubbelzinnig in beeld :

1) het hoogst mogelijke tarief per oproep, met inbegrip van sms-communicatie;

2) het telefoonnummer en/of de sms-code waarmee men kan deelnemen;

3) de verwijzing naar de teletekstpagina's en de website waarop het gratis reglement en het gratis telefoonnummer zoals bedoeld in artikel 16 beschikbaar zijn;

4) alle te winnen prijzen per correct antwoord;

5) het verbod tot deelname door minderjarigen;

6) het aantal oproepen gedurende de afgelopen minuut van de spelduur.

Art. 20. De presentator deelt, tijdens het spel, regelmatig de volgende gegevens mee aan de kijker :

1) de spelregels;

2) het doorschakelingsgemiddelde zoals bedoeld in artikel 14;

3) het hoogst mogelijke tarief per type oproep;

4) het verbod voor deelname door minderjarigen;

5) alle te winnen prijzen en de wijze waarop deze gewonnen kunnen worden;

6) de waarschuwing dat aan overdadig spelen gevaren zijn verbonden zoals verslaving en spelen boven de financiële mogelijkheden;

7) het gratis telefoonnummer zoals bedoeld in artikel 16;

8) de betekenis van het cijfer uit artikel 19. 6);

Art. 21. De presentator en de regie onthouden zich ervan om tot overmatige deelname aan het spel aan te sporen.

Art. 22. Voor het begin van elk uitgezonden spel zendt de vergunninghouder een educatieve bericht uit dat door de Kansspelcommissie ter beschikking wordt gesteld.

HOOFDSTUK 4. - Controle en klachten

Art. 23. De vergunninghouder bezorgt maandelijks de lijst, waarvan het model als bijlage I bij dit besluit is gevoegd, ingevuld aan de Kansspelcommissie.

Art. 24. De beelden van de uitzendingen, evenals alle bijhorende gegevens met betrekking tot de gedane oproepen worden door de vergunninghouder gedurende minimaal acht weken bewaard.

HOOFDSTUK 5. - Diverse en slotbepalingen

Art. 25. Het koninklijk besluit van 12 mei 2009 tot vaststelling van de voorwaarden waaraan sommige televisieprogramma's via nummerreeksen van het Belgisch nummerplan en die een totaalprogramma inhouden moeten voldoen, wordt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT