23 MAART 2011. - Koninklijk besluit tot wijziging van het artikel 178 van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit dat wij U aan Uwe Majesteit ter ondertekening voorleggen strekt ertoe artikel 178 van KB/WIB 92 aan te passen teneinde de nieuwe criteria te verduidelijken die in aanmerking komen om de doelgroep van de belastingplichtigen te bepalen aan wie voortaan een voorstel van vereenvoudigde aangifte zal worden gestuurd.

Krachtens artikel 305 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92) is iedere belastingplichtige ertoe gehouden jaarlijks een aangifte in de personenbelasting in te dienen op een formulier waarvan het model, overeenkomstig artikel 307, § 1, WIB 92 door de Koning wordt vastgesteld en dat wordt uitgereikt door de daartoe aangewezen dienst.

Artikel 306, § 1, WIB 92 heeft Uwe Majesteit gemachtigd om bepaalde belastingplichtigen vrij te stellen van die verplichting een aangifte in de personenbelasting in te dienen. Krachtens paragraaf 2, eerste lid, van dat artikel, is vastgelegd dat dan een voorstel van vereenvoudigde aangifte zal worden gestuurd aan de in § 1 bedoelde belastingplichtigen.

In uitvoering van die bepaling, legt artikel 178, KB/WIB 92 in zijn paragraaf 2 de criteria vast krachtens dewelke de belastingplichtigen die zijn vrijgesteld van aangifteplicht een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen. Die criteria worden gecontroleerd op basis van de gekende gegevens betreffende het voorgaande aanslagjaar. Paragraaf 3 verduidelijkt de gevallen waarin de in § 2 bedoelde belastingplichtigen van die vrijstelling zijn uitgesloten. Die gegevens worden geput uit zowel de gegevens die gekend zijn voor het vorige aanslagjaar als uit gegevens waarvan de administratie kennis heeft tot op het ogenblik van het afsluiten van de doelgroep. De belastingplichtigen die bij toepassing van paragraaf 3 worden uitgesloten, zullen derhalve geen voorstel van vereenvoudigde aangifte maar een normaal aangifteformulier ontvangen.

De wijziging aan artikel 178, KB/WIB 92 is verantwoord door de wens om een blijvend systeem van toezenden van een voorstel van vereenvoudigde aangifte voor een meer uitgebreide groep belastingplichtigen in te voeren.

Die maatregel wordt genomen ten gevolge van het bekomen succes bij het pilootproject tijdens aanslagjaar 2010 en in het kader van een administratieve vereenvoudiging.

Teneinde in overeenstemming te zijn met artikel 306, § 2, tweede lid, WIB 92 wordt een artikel 178/1 in het KB/WIB 92 ingevoegd volgens hetwelk de administratie er zelfs niet toe gehouden is een voorstel van vereenvoudigde aangifte te sturen aan de in dat artikel bedoelde groep van belastingplichtigen. Deze bepaling herneemt bijna letterlijk de bepaling van het huidige artikel 178, § 1, KB/WIB 92.

Er werd rekening gehouden met de opmerkingen geformuleerd door de Raad van State in haar advies 49.281/1 gegeven op 3 maart 2011.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT