19 JANUARI 2011. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 juli 2002 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profit sector

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerpbesluit dat wij de eer hebben voor te leggen ter ondertekening door uwe Majesteit beoogt het wijzigen van het koninklijk besluit van 18 juli 2002 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profit sector.

Op 1 april 2010 is een wijziging van het toepassingsgebied van het paritair comité 331 in werking getreden voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector. Deze wijzing heeft een verandering van paritair comité met zich gebracht voor verschillende werkgevers - inzonderheid uit de sector van de kinderopvang - die bijgevolg een paritair comité verlaten waar ze recht hadden op de structurele vermindering om over te stappen naar het paritair comité 331 waar ze binnen het toepassingsgebied van de sociale maribel vallen.

Deze wijziging zorgt voor een belangrijke verhoging van de loonkost van de werknemers en dreigt een belangrijk verlies aan werkgelegenheid te veroorzaken met als gevolg ook een verlies aan opvangplaatsen voor de kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Derhalve wordt een uitzonderlijke en voorlopige maatregel voorgesteld met als doel deze plotse meerkost inzake lonen gedeeltelijk te compenseren om zo de werkgelegenheid bij deze werkgevers te behouden in afwachting dat ze in aanmerking kunnen komen voor het eventueel toekennen van een subsidie in het kader van de sociale Maribel.

Inderdaad, zonder deze aanpassing verliest de werkgever die veranderd is van paritair comité, het voordeel van de structurele vermindering zonder nog de mogelijkheid te hebben om een subsidie te genieten vanwege het fonds sociale maribel waarvan hij afhangt. Men moet dus voorkomen dat tijdens deze periode (die ten laatste afloopt het eerste kwartaal van 2012) waarin hij geen van beide voordelen geniet, de tewerkstelling van betrokken werknemers gevaar loopt ingevolge de verhoging van de loonkost ten laste van de werkgever.

Het artikel 1 bepaalt dat de dotaties voor de jaren 2010, 2011 en 2012 van het fonds sociale maribel voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector met een niet structureel bedrag worden verhoogd.

Deze enveloppe wordt berekend op basis van het aantal werknemers of vervangers die bij de werkgevers betrokken bij deze verandering van paritair comité de structurele vermindering genoten voor het kwartaal voorafgaand aan de wijziging van paritair comité.

Concreet wil dit zeggen dat de werkgever die de wijziging van paritair comité ondergaat, een bedrag X zal toegekend krijgen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT