3 APRIL 2014. - Decreet tot bevordering van een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de adviesorganen (1)

Het Parlement van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. § 1. In de zin van dit decreet wordt verstaan onder "adviesorganen", de raden, commissies, comités en andere organen, die onder welke benaming ook :

  1. opgericht zijn :

    1. ofwel bij wet, bij besluit dat kracht van wet heeft, bij koninklijk besluit of bij ministerieel besluit;

    2. ofwel bij decreet van het Parlement van de Franse Gemeenschap, bij besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap of bij besluit van één of meer ministers;

  2. en voornamelijk, op eigen initiatief of op verzoek, advies aan het Parlement van de Franse Gemeenschap, de Regering, één of meer ministers verlenen.

    § 2. De structurele onderverdelingen van een adviesorgaan, met uitzondering van de tijdelijke werkgroepen, worden ook als adviesorganen beschouwd indien ze zelf bevoegd zijn om met advies de instanties bedoeld bij paragraaf 1, 2°, bij te staan.

    § 3. De Regering stelt een lijst vast van de adviesorganen en van de structurele onderverdelingen van een adviesorgaan die binnen het toepassingsgebied van dit decreet vallen.

    De Regering bepaalt de nadere regels voor het vaststellen van deze lijst, het vervolledigen en het bijstellen ervan.

    Art. 2. § 1. Wanneer één of meer mandaten van een werkend lid (werkende leden) of plaatsvervanger(s) van een adviesorgaan toegekend moet (moeten) worden als gevolg van een voordrachtsprocedure en wanneer de voorgedragen kandidaturen niet toelaten de tweederde verplichting bedoeld bij artikel 3 in acht te nemen, zal de voordrachtsprocedure bedoeld bij paragraaf 2 toegepast worden.

    § 2. Elke voordragende instantie, dient, voor ieder mandaat, de kandidatuur van minstens één man en één vrouw in.

    Wanneer de verplichting opgelegd bij het eerste lid niet vervuld is, zendt de overheid belast met de benoemingsmacht de kandidaturen aan de instantie belast met het voordragen van de kandidaturen terug. Indien aan de verplichting niet wordt voldaan zes maanden nadat het mandaat (de mandaten) vacant is (zijn) geworden, kan de Regering, volgens de procedure die zij bepaalt, voor de bekleding van het mandaat (de mandaten) zorgen zonder de voordrachtsprocedure in acht te nemen maar in overleg met de instantie of de instanties belast met het voordragen van één of meer kandidatuur (-uren) die niet voldeed (voldeden).

    § 3. Wanneer de voordrachtsprocedure op een openbare oproep tot de kandidaten berust en deze niet toelaat aan de verplichting...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT