Omzendbrief betreffende de voorlopige toelatingen tot tewerkstelling voor kandidaat-vluchtelingen (asielzoekers). (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 30-04-1994 en tekstbijwerking tot 14-07-1994>, de 26 avril 1994

Artikel M.

Art. 1M. 1. Algemeen.

Deze omzendbrief heeft tot doel de modaliteiten vast te stellen waaronder een kandidaat-vluchteling mag tewerkgesteld worden.

Wanneer een werkgever een aanvraag voor een arbeidsvergunning voor een kandidaat-vluchteling indient en inzoverre dat een arbeidsvergunning en een arbeidskaart B op basis van de reglementering niet kunnen afgeleverd worden, zijn de volgende regels van toepassing :

Een voorlopige toelating tot tewerkstelling kan worden afgeleverd aan de werkgever :

  1. wanneer de asielaanvraag van de kandidaat-vluchteling werd ingediend na 30 september 1993, voor zover de aanvraag werd ontvankelijk verklaard en er geen uitvoerbaar bevel om het grondgebied te verlaten werd betekend;

  2. wanneer de asielaanvraag werd ingediend vÛÛr 1 oktober 1993, en geen uitvoerbaar bevel om het grondgebied te verlaten werd betekend.

    De aflevering van deze voorlopige toelating tot tewerkstelling aan de werkgever gaat niet gepaard met de aflevering van een arbeidskaart aan de werknemer, maar de werkgever moet een afschrift van de voorlopige toelating aan de werknemer overhandigen.

    Voor de toekenning van een voorlopige toelating tot tewerkstelling wordt er geen rekening gehouden met de toestand van de arbeidsmarkt (artikel 5 van het koninklijk besluit van 6 november 1967), en evenmin met het bestaan van een internationale overeenkomst inzake arbeidskrachten (artikel 6 van het koninklijk besluit van 6 november 1967).

    Anderzijds is de type-overeenkomst die in artikel 2bis van het koninklijk besluit van 6 november 1967 voorzien is, niet vereist.

    Nochtans is een geschreven arbeidsovereenkomst, conform de bepalingen van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, vereist om een voorlopige toelating tot tewerkstelling te bekomen. Bovendien - in geval van tewerkstelling in de tuinbouwsektor als seizoenarbeider - moet deze arbeidsovereenkomst eveneens de bepalingen bevatten vermeld in bijlage bij deze omzendbrief.

    Evenmin is er sprake van de toepassing van artikel 9, eerste lid van het koninklijk besluit nr. 34.

    In geen geval zal een werkgever een asielzoeker effectief te werk kunnen stellen vooraleer de voorlopige toelating tot tewerkstelling werd afgeleverd.

    De voorlopige toelating tot tewerkstelling blijft geldig tot op het ogenblik waarop een uitvoerbaar bevel om het grondgebied te verlaten wordt betekend. Deze toelating wordt afgeleverd voor een periode van maximum ÈÈn jaar en kan worden vernieuwd.

    Art. 2M. 2...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT