Besluit van de Waalse Regering tot toekenning van toelagen voor afvalpreventie en -beheer aan de ondergeschikte besturen., de 17 juillet 2008

HOOFDSTUK I. - Algemeenheden.

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. afval : afval zoals omschreven in het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen;

  2. gebruiker : gezin dat afval voorbrengt en in aanmerking komt voor de door de gemeente verleende afvalbeheersdienst;

  3. vrijwillige aanvoerruimtes : vaste inzamelpunten, met uitzondering van de containerparken;

  4. PMC : 4° PMD's : verpakkingsafval bestaande uit kunststofflessen en -flesjes, metaalverpakking en drankkartons;

  5. ambtenaar-vaststeller : ambtenaar aangewezen door de gemeenteraad, met inbegrip van de ambtenaar voorgedragen door de intercommunale waaraan de gemeente een gedeelte of het geheel van het afvalbeheer heeft toevertrouwd, met het oog op de vaststelling van milieuovertredingen en die voldoet aan de voorwaarden van het decreet van 28 mei 2008 betreffende de opsporing, de vaststelling, de vervolging en de beteugeling van milieuovertredingen en de herstelmaatregelen inzake leefmilieu;

  6. milieuovertreding : feit dat aan de basis ligt van een overtreding van de wetten en decreten inzake het leefmilieu, en gedeeltelijk of geheel gewraakt bij wege van gemeentelijk reglement;

  7. Minister : de Minister die voor het Afvalbeleid bevoegd is;

  8. decreet : decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen;

  9. "dienst" : de "Office wallon des déchets" (Waalse dienst voor afvalstoffen), zoals bedoeld in het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen.

    HOOFDSTUK II. - Voorwaarden tot toekenning van de toelagen.

    Art. 2. Alleen de behoorlijk gemandateerde gemeenten en verenigingen van gemeenten kunnen in aanmerking komen voor de toelagen die het voorwerp van dit besluit uitmaken.

    Art. 3. De gemeente bezorgt de Dienst jaarlijks de elementen en bewijsstukken waaruit blijkt dat artikel 21 van het decreet werd nageleefd, net zoals de maatregelen die ter uitvoering ervan voor het komende boekjaar zijn genomen.

    Art. 4. De gemeente, of de vereniging van gemeenten waarvan ze lid is, organiseert uit eigen initiatief de toegang van haar burgers tot een containerpark of heeft de vaste toelagebelofte van de Minister voor een dergelijke infrastructuur gekregen.

    Het (bestaande of in project zijnde) containerpark bedoeld in het eerste lid laat de selectieve inzameling van minstens veertien van de volgende categorieën afval toe :

  10. inerte afval;

  11. grof huisvuil;

  12. afval van elektrische of elektronische uitrustingen, afgekort AEEU;

  13. groenafval;

  14. houtafval;

  15. papier en karton;

  16. kleurglas en wit glas;

  17. recycleerbare kunststoffen;

  18. PMD's;

  19. textiel;

  20. metalen;

  21. afgewerkte voedingsoliën en -vetten;

  22. de andere afgewerkte oliën dan die bedoeld sub 11;

  23. batterijen;

  24. bijzondere huisafval;

  25. asbest-cementafval;

  26. banden.

    De gebruikers hebben gratis toegang tot alle containerparken beheerd door hun gemeente of door de vereniging van gemeenten waarvan hun gemeente lid is. De gebruikers afkomstig van het grondgebied van een vereniging van gemeenten hebben toegang tot de containerparken van een andere vereniging van gemeenten en de kostprijs van de door de dienstverlener verleende dienst wordt vooraf gedekt door de gemeente waarvan ze afkomstig zijn, door henzelf of krachtens elke andere overeenkomstbepaling.

    Art. 5. § 1. De gemeente of de vereniging van gemeenten waarvan ze lid is bezorgt de Dienst vóór 30 juni van het jaar na het betrokken boekjaar :

  27. de gegevens betreffende de statistieken per gemeente, naar het model opgemaakt door de Dienst;

  28. de gegevens betreffende het aantal glascontainers, het aantal glasinzamelpunten en de ingezamelde hoeveelheden glas.

    § 2. De gemeente bezorgt de Dienst vóór 30 juni van het jaar na het betrokken boekjaar :

  29. de gegevens betreffende de hoeveelheden ingezameld in de gemeentelijke containerparken die niet opgenomen zijn in een gemutualiseerd netwerk dat door een vereniging van gemeenten beheerd wordt;

  30. het gemeentelijk politiereglement dat op afval toepasselijk is, wanneer het is gewijzigd.

    Art. 6. De gemeente of de vereniging van gemeenten waarvan ze lid is bezorgt de Dienst uiterlijk 30 september van het jaar na het betrokken boekjaar het jaarverslag dat aan de algemene vergadering van de vereniging van gemeenten gericht wordt.

    Art. 7. Indien de gemeente lid is van een vereniging van gemeenten maakt de vereniging van gemeenten een afschrift van haar strategisch huisafvalbeheersplan binnen twee maanden na goedkeuring ervan aan de Dienst over.

    Art. 8. De gemeente of de vereniging van gemeenten waarvan ze lid is neemt de nodige maatregelen opdat de afval hergebruikt zou worden, desgevallend door de verenigingen en vennootschappen met een maatschappelijk doel bedoeld in artikel 6, § 5...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT