Koninklijk besluit houdende tenuitvoerlegging van verordening (EG) nr. 2157/2001 van de raad van 8 oktober 2001 betreffende het statuut van de Europese vennootschap., de 1 septembre 2004

HOOFDSTUK I. - Wijzigingen van het Wetboek van vennootschappen.

Artikel 1. In artikel 2 van het Wetboek van vennootschappen worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. § 2 wordt aangevuld als volgt :

    " - de Europese vennootschap, afgekort SE. ";

  2. § 4, eerste lid, wordt aangevuld als volgt :

    " Nochtans verkrijgt de SE rechtspersoonlijkheid de dag van haar inschrijving in het rechtspersonenregister, onderdeel van de Kruispuntbank van Ondernemingen, overeenkomstig artikel 67, § 2. ".

    Art. 2. Voor titel I van boek IV, van hetzelfde wetboek, wordt met het opschrift " Algemene bepaling " een artikel 55bis ingevoegd, luidende :

    " Art. 55bis. De bepalingen van dit boek zijn van toepassing op alle vennootschappen, voor zover ervan niet wordt afgeweken in de volgende boeken. "

    Art. 3. Artikel 61, § 2, eerste lid, van hetzelfde wetboek wordt vervangen als volgt :

    " Wanneer een rechtspersoon aangewezen wordt tot bestuurder, zaakvoerder of lid van het directiecomité, van de directieraad of van de raad van toezicht, benoemt deze onder zijn vennoten, zaakvoerders, bestuurders, leden van de directieraad, of werknemers een vaste vertegenwoordiger die belast wordt met de uitvoering van de opdracht in naam en voor rekening van de rechtspersoon. Deze vertegenwoordiger moet aan dezelfde voorwaarden voldoen en is burgerrechtelijk en strafrechtelijk aansprakelijk alsof hij zelf de betrokken opdracht in eigen naam en voor eigen rekening zou volbrengen, onverminderd de hoofdelijke aansprakelijkheid van de rechtspersoon die hij vertegenwoordigt. Deze laatste mag zijn vertegenwoordiger niet ontslaan zonder tegelijk een opvolger te benoemen. ".

    Art. 4. Artikel 66, tweede lid, van hetzelfde wetboek wordt aangevuld als volgt : " Hetzelfde geldt voor de SE. ".

    Art. 5. Artikel 69, eerste lid, 9° van hetzelfde wetboek wordt aangevuld als volgt :

    ", en in geval van een SE, de aanwijzing van de leden van de raad van toezicht, de omvang van hun bevoegdheid en de wijze waarop zij deze uitoefenen; ".

    Art. 6. Artikel 74, 2° van hetzelfde wetboek wordt aangevuld als volgt :

    " e) de leden van de raad van toezicht. ".

    Art. 7. In artikel 78 van hetzelfde wetboek worden de woorden " - de Europese vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " - het economisch samenwerkingsverband; " en de woorden " moeten de volgende gegevens vermelden : ".

    Art. 8. In artikel 79, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden " een Europese vennootschap, " ingevoegd tussen de woorden " naamloze vennootschap, " en de woorden" een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 9. In artikel 113, § 2, tweede lid, 1°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", van een Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " van een naamloze vennootschap " en de woorden " of van een commanditaire vennootschap op aandelen ".

    Art. 10. Artikel 133, derde lid, van hetzelfde wetboek wordt vervangen als volgt :

    " Zij kunnen gedurende een periode van twee jaar na het einde van hun mandaat van commissaris, noch in de vennootschap die aan hun controle is onderworpen, noch in een daarmee verbonden vennootschap of persoon zoals bepaald in artikel 11, een mandaat van bestuurder, zaakvoerder, lid van de directieraad of lid van de raad van toezicht, of enige andere functie aanvaarden. ".

    Art. 11. In artikel 181, § 1, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", van een Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " of van een naamloze vennootschap ".

    Art. 12. In artikel 185, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden " de leden van de raad van bestuur of de leden van directieraad in een Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " in de commanditaire vennootschappen " en de woorden " alsook de bestuurders ".

    Art. 13. In artikel 191, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", Europese vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " naamloze vennootschappen " en de woorden " besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 14. In artikel 193, tweede lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden " een Europese vennootschap, " ingevoegd tussen de woorden " een naamloze vennootschap, " en de woorden " een coöperatieve vennootschap ".

    Art. 15. In artikel 198, § 1, van hetzelfde wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in het vierde streepje worden de woorden " leden van de directieraad, leden van de raad van toezicht, " ingevoegd tussen het woord " bestuurders " en het woord " commissarissen ";

  4. in het vijfde streepje worden de woorden " een Europese vennootschap, " ingevoegd tussen de woorden " een naamloze vennootschap, " en de woorden " een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 16. In artikel 200 van hetzelfde wetboek worden de woorden ",leden van de directieraad, leden van de raad van toezicht " ingevoegd tussen het woord " bestuurders " en de woorden " en commissarissen " en worden de woorden ", Europese vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " naamloze vennootschappen " en de woorden " en commanditaire vennootschappen op aandelen ".

    Art. 17. In artikel 661, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden " met uitzondering van de Europese vennootschappen, " ingevoegd tussen de woorden " artikel 2, § 2, " en de woorden " worden vennootschappen ".

    Art. 18. In artikel 695, zesde lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", van een Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " vennootschap met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " of van een naamloze vennootschap ".

    Art. 19. In artikel 697, § 2, eerste lid, 4°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en worden de woorden ", van de leden van de directieraad, van de leden van de raad van toezicht " ingevoegd tussen de woorden " van de bestuurders " en de woorden " of van de zaakvoerders ".

    Art. 20. In artikel 705, § 3, van hetzelfde wetboek worden de woorden " en de Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " naamloze vennootschap " en de woorden " en evenmin ".

    Art. 21. In artikel 710, § 2, eerste lid, 4°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en worden de woorden ",van de leden van de directieraad, van de leden van de raad van toezicht " ingevoegd tussen de woorden " van de bestuurders " en de woorden " of van de zaakvoerders ".

    Art. 22. In artikel 720, § 2, eerste lid, 3°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en worden de woorden ",van de leden van de directieraad, van de leden van de raad van toezicht " ingevoegd tussen de woorden " van de bestuurders " en de woorden " of van de zaakvoerders ".

    Art. 23. In artikel 730, tweede lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", een Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " of een naamloze vennootschap ".

    Art. 24. In artikel 731, zesde lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", van een Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " of van een naamloze vennootschap ".

    Art. 25. In artikel 733, § 2, eerste lid, 4°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en worden de woorden ",van de leden van de directieraad, van de leden van de raad van toezicht " ingevoegd tussen de woorden " van de bestuurders " en de woorden " of van de zaakvoerders ".

    Art. 26. In artikel 742, § 3, van hetzelfde wetboek worden de woorden " en de Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " naamloze vennootschap " en de woorden " en evenmin ".

    Art. 27. In artikel 745, tweede lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", een Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " of een naamloze vennootschap ".

    Art. 28. In artikel 746, zesde lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", van een Europese vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " of van een naamloze vennootschap ".

    Art. 29. In artikel 748, § 2, eerste lid, 4°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid " en worden de woorden ",van de leden van de directieraad, van de leden van de raad van toezicht " ingevoegd tussen de woorden " van de bestuurders " en de woorden " of van de zaakvoerders ".

    Art. 30. Artikel 774, eerste lid, van hetzelfde wetboek wordt aangevuld als volgt :

    ", onverminderd de specifieke bepalingen van toepassing op de SE. ".

    Art. 31. Boek XV van hetzelfde wetboek, bestaande uit de artikelen 874 tot 879, wordt boek XVI, vernummerd van 949 tot 954 en er wordt een boek XV ingevoegd, dat de artikelen 874 tot 948 omvat, luidende :

    " BOEK XV. - DE EUROPESE VENNOOTSCHAP

    TITEL I. - Algemene bepalingen

    HOOFDSTUK I. - Definities

    Art. 874. Voor de toepassing van dit boek wordt verstaan onder

    " Verordening (EG) nr. 2157/2001 " : " Verordening (EG)...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT