Koninklijk besluit houdende tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1453/2003 van de Raad van 22 juli 2003 betreffende het statuut van de Europese Coöperatieve Vennootschap., de 28 novembre 2006

HOOFDSTUK I. - Wijzigingen aan het Wetboek van vennootschappen.

Artikel 1. In artikel 2 van het Wetboek van vennootschappen worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. § 2 wordt aangevuld als volgt :

    " - de Europese Coöperatieve Vennootschap, afgekort SCE. ";

    Art. 2. Artikel 66, tweede lid, van hetzelfde wetboek wordt aangevuld als volgt : " en de SCE. ".

    Art. 3. In artikel 69, eerste lid, 9° van hetzelfde wetboek worden de woorden " of van de SCE " ingevoegd tussen de woorden " en in geval van een SE " en " de aanwijzing van de leden van de raad van toezicht, de omvang van hun bevoegdheid en de wijze waarop zij deze uitoefenen; ".

    Art. 4. In artikel 78 van hetzelfde wetboek worden de woorden " - de Europese coöperatieve vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " - de Europese vennootschappen; " en de woorden " moeten de volgende gegevens vermelden : ".

    Art. 5. In artikel 79, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden " een Europese coöperatieve vennootschap, " ingevoegd tussen de woorden " Europese vennootschap, " en de woorden " een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 6. In artikel 181, § 1, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", van een Europese coöperatieve vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " van een Europese vennootschap " en de woorden " of van een naamloze vennootschap ".

    Art. 7. In artikel 185, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden " of Europese coöperatieve vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " de leden van de raad van bestuur of de leden van directieraad in een Europese vennootschap " en de woorden " alsook de bestuurders ".

    Art. 8. In artikel 193, tweede lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", een Europese coöperatieve vennootschap, " ingevoegd tussen de woorden " een Europese vennootschap " en de woorden " een coöperatieve vennootschap ".

    Art. 9. In artikel 198, § 1, van hetzelfde wetboek wordt in het vijfde streepje de woorden " een Europese coöperatieve vennootschap, " ingevoegd tussen de woorden " een Europese vennootschap, " en de woorden " een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 10. In artikel 200 van hetzelfde wetboek worden de woorden ", Europese coöperatieve vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden ", Europese vennootschappen " en de woorden " en commanditaire vennootschappen op aandelen ".

    Art. 11. In artikel 661, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden " en Europese coöperatieve vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden " met uitzondering van de Europese vennootschappen " en de woorden " worden vennootschappen ".

    Art. 12. In artikel 695, zesde lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ",van een Europese coöperatieve vennootschap " ingevoegd tussen de woorden " van een Europese vennootschap " en de woorden " of van een naamloze vennootschap ".

    Art. 13. In artikel 697, § 2, eerste lid, 4°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese coöperatieve vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden ", de Europese vennootschappen " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 14. In artikel 705, § 3, eerste lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden " de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, die door de fusie tot stand is gekomen " vervangen door de woorden " de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en de Europese coöperatieve vennootschap die door de fusie tot stand zijn gekomen. "

    Art. 15. In artikel 710, § 2, eerste lid, 4°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese coöperatieve vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden ", de Europese vennootschappen " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 16. In artikel 720, § 2, eerste lid, 3°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese coöperatieve vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden ", de Europese vennootschappen " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 17. In artikel 730, tweede lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", een Europese coöperatieve vennootschap " ingevoegd tussen de woorden ", een Europese vennootschap " en de woorden " of een naamloze vennootschap ".

    Art. 18. In artikel 731, zesde lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden. ", van een Europese coöperatieve vennootschap " ingevoegd tussen de woorden ", van een Europese vennootschap " en de woorden " of van een naamloze vennootschap ".

    Art. 19. In artikel 733, § 2, eerste lid, 4°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese coöperatieve vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden ", de Europese vennootschappen " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 20. In artikel 742, § 3, van hetzelfde wetboek worden de woorden " de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid die door de splitsing tot stand is gekomen " vervangen door de woorden " de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en de Europese coöperatieve vennootschap die door de splitsing tot stand zijn gekomen ".

    Art. 21. In artikel 745, tweede lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", een Europese coöperatieve vennootschap " ingevoegd tussen de woorden ", een Europese vennootschap " en de woorden " of een naamloze vennootschap ".

    Art. 22. In artikel 746, zesde lid, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", van een Europese coöperatieve vennootschap " ingevoegd tussen de woorden ", van een Europese vennootschap " en de woorden " of van een naamloze vennootschap ".

    Art. 23. In artikel 748, § 2, eerste lid, 4°, van hetzelfde wetboek worden de woorden ", de Europese coöperatieve vennootschappen " ingevoegd tussen de woorden ", de Europese vennootschappen " en de woorden " en de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid ".

    Art. 24. Artikel 774, eerste lid, van hetzelfde wetboek wordt aangevuld als volgt :

    " of SCE. ".

    Art. 25. Boek XVI van hetzelfde wetboek, bestaande uit de artikelen 949 tot 954, wordt boek XVII, vernummerd van 10012 tot 1017 en er wordt een boek XVI ingevoegd, dat de artikelen 949 tot 1011 omvat, luidende :

    " BOEK XVI. - DE EUROPESE COOPERATIEVE VENNOOTSCHAP

    TITEL I. - Algemene bepalingen

    HOOFDSTUK I. - Definities

    Art. 949. (033);Voor de toepassing van dit boek wordt verstaan onder " Verordening (EG) nr. 1435/2003 " : " Verordening (EG) nr. 1435/2003 van de Raad van 22 juli 2003 betreffende het statuut voor een Europese coöperatieve vennootschap SCE ".

    HOOFDSTUK II. - Inbreng en zetel

    Art. 950. Met betrekking tot de inbreng in natura en quasi-inbreng zijn de artikelen 443 tot 447 van toepassing op de SCE.

    Art. 951. Wanneer, overeenkomstig artikel 73, 5, van Verordening (EG) nr. 1435/2003, wordt vastgesteld dat enkel het hoofdbestuur in België is gevestigd, brengt het openbaar ministerie onverwijld de lidstaat waar de statutaire zetel van de SCE is gevestigd hiervan op de hoogte.

    HOOFDSTUK III. - Kapitaalverschaffers

    Art. 952. Overeenkomstig artikel 14, 1, van Verordening (EG) nr. 1435/2003, kunnen de statuten toestaan dat personen die naar verwachting geen gebruik zullen maken van de door de SCE aangeboden goederen en diensten of geen goederen en diensten aan de SCE zullen leveren, kunnen worden toegelaten in de hoedanigheid van kapitaalverschaffers (niet-gebruikende leden)

    HOOFDSTUK IV. - Rol van de werknemers

    Art. 953. In het geval bepaald in artikel 11, 4, van Verordening (EG) nr. 1435/2003, is de raad van bestuur of de directieraad gemachtigd de statuten te wijzigen zonder dat de algemene vergadering van aandeelhouders een nieuw besluit hoeft te nemen.

    TITEL II. - Oprichting

    HOOFDSTUK I. - Oprichting via fusie

    Afdeling I. - Inleidende bepaling

    Art. 954. Een coöperatieve vennootschap mag niet deelnemen aan de oprichting van een SCE via fusie wanneer de Minister bevoegd voor Economie zich daartegen overeenkomstig artikel 21 van Verordening (EG) nr. 1435/2003 verzet, middels officiële kennisgeving aan de betrokken vennootschap binnen de maand na de publicatie van de aanwijzingen beoogd in artikel 24 van dezelfde Verordening. De kennisgeving wordt gepubliceerd in overeenstemming met artikel 75.

    Het attest beoogd in artikel 957 kan pas worden afgeleverd nadat het verzet is ingetrokken of vernietigd of van een andersluidende beslissing die in kracht van gewijsde is getreden.

    De Koning bepaalt bij een in de ministerraad overlegd besluit de versnelde procedure volgens welke het recht op verzet bedoeld in dit artikel wordt uitgeoefend.

    Afdeling II. - Procedure

    Art. 955. Het fusievoorstel wordt opgesteld door de raad van bestuur of door de directieraad.

    Art. 956. Het fusievoorstel wordt overeenkomstig dit wetboek neergelegd en de gegevens bepaald in artikel 24 van Verordening (EG) nr. 1435/2003 worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 74.

    Afdeling III. - Wettigheidscontrole

    Art. 957. De wettigheidscontrole van de fusie en de afgifte van het attest bepaald in artikel 29 van Verordening (EG) nr. 1435/2003 worden gedaan door de instrumenterende notaris overeenkomstig artikel 700 of artikel 713, naargelang het geval.

    Art. 958. De wettigheidscontrole van de fusie bepaald in artikel 30 van Verordening (EG) nr. 1435/2003 wordt uitgeoefend door de instrumenterende notaris.

    Afdeling IV. - Inschrijving en openbaarmaking

    Art. 959. Na het vervullen van de openbaarmakingsvereisten eigen aan elke lidstaat van het besluit tot fusie in elke betrokken vennootschap, stelt de instrumenterende notaris de verwezenlijking van de fusie vast op verzoek van de vennootschappen die fuseren, op voorlegging van de attesten en andere documenten die de verrichting rechtvaardigen.

    Deze akte wordt neergelegd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 74.

    HOOFDSTUK II. - Omzetting van een coöperatieve vennootschap naar SCE

    Art. 960. Het voorstel tot omzetting van een coöperatieve vennootschap naar SCE wordt opgesteld door de raad van bestuur of de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT