Koninklijk besluit tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, de 7 juin 2009

HOOFDSTUK I. - Wijzigingen van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (" RPPol ")

Artikel 1. In artikel II.I.2, § 2, derde lid, RPPol worden de woorden " V.III.19, eerste lid, 2° " vervangen door de woorden " V.III.19, eerste lid, 1° ".

Art. 2. In artikel IV.I.13 RPPol worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in het eerste lid worden de woorden " in het Belgisch Staatsblad " vervangen door de woorden " op de website van de directie van de rekrutering en van de selectie ";

  2. in het eerste lid worden de woorden " alsmede de wijze van inschrijven en de uiterste inschrijvingsdatum " vervangen door de woorden " , de wijze van inschrijven en de uiterste inschrijvingsdatum alsmede het selectiereglement, opgesteld door de directeur van de directie van de rekrutering en van de selectie ";

  3. in het tweede lid worden de woorden " hulpen " opgeheven.

    Art. 3. Artikel IV.I.14 RPPol wordt opgeheven.

    Art. 4. In artikel IV.I.15, eerste lid, RPPol wordt de bepaling onder 4° vervangen als volgt :

    " 4° een selectiegesprek met de betrokken selectiecommissie. De selectiecommissie meet de competenties die door de directeur van de directie van de rekrutering en van de selectie in het selectiereglement worden aangewezen uit een door de minister vastgestelde lijst. "

    Art. 5. Artikel IV.I.17 RPPol wordt vervangen als volgt :

    " Art. IV.I.17. § 1. De deliberatiecommissie beslist of de kandidaat, met uitzondering van de kandidaat-commissaris van politie, al dan niet geschikt wordt bevonden op grond van artikel IV.I.15, eerste lid, 1° tot 4°.

    § 2. De selectie van de kandidaten-commissaris van politie geschiedt onder de vorm van een vergelijkend examen.

    De proef inzake de cognitieve vaardigheden bedoeld in artikel IV.I.15, eerste lid, 1°, mondt uit in een rangschikking van de kandidaten op grond waarvan deze voor de volgende selectieproeven worden opgeroepen, en dit tot de deliberatiecommissie het vergelijkend examen afsluit overeenkomstig artikel IV.I.24, tweede lid.

    Bij gelijke resultaten wordt voorrang verleend aan de oudste kandidaat.

    De kandidaten, houders van een diploma of getuigschrift bedoeld in artikel IV.I.11, worden zowel ingeschreven op de rangschikking van de overeenstemmende voorbehouden vacatures als op die van de niet-voorbehouden vacatures.

    De deliberatiecommissie verdeelt de kandidaten op grond van artikel IV.I.15, eerste lid, 1° tot 4° in drie groepen : " zeer geschikt ", " geschikt " of " ongeschikt ".

    De geschiktheid van de in het vierde lid bedoelde kandidaten, wordt door de deliberatiecommissie, in volgorde, getoetst ten aanzien van de voorbehouden vacatures en van de niet-voorbehouden vacatures. "

    Art. 6. In artikel IV.I.18, eerste lid, RPPol worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  4. in de Nederlandse tekst wordt het woord " recrutering " vervangen door het woord " rekrutering ";

  5. de woorden " en na de betrokkene te hebben gehoord, " worden opgeheven.

    Art. 7. Artikel IV.I.20 RPPol wordt aangevuld met twee leden, luidende :

    " De paritaire commissie kan slechts rechtsgeldig zitting houden, beraadslagen en stemmen indien ten minste twee derden van haar leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

    De voorzitter beschikt over één stem. Elke groep van bijzitters bedoeld in het eerste lid, 2° en 3° beschikt over een overeenkomstig 2° vastgesteld aantal stemmen, ongeacht het aantal aanwezige bijzitters in elke groep. Deze stemmen worden onder de leden van die groep gelijk verdeeld. ".

    Art. 8. In artikel IV.I.23 RPPol worden de woorden " de kandidaat en de in artikel IV.I.18 bedoelde directeur " vervangen door de woorden " de kandidaat, de in artikel IV.I.18 bedoelde directeur en de in artikel IV.I.20 bedoelde paritaire commissie ".

    Art. 9. In artikel IV.I.24 RPPol worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  6. in het enig lid wordt het woord " selectiecommissie " vervangen door het woord " deliberatiecommissie ";

  7. in het enig lid worden de woorden " of, in voorkomend geval, zeer geschikt " ingevoegd tussen het woord " geschikt " en de woorden " wordt bevonden ";

  8. het artikel wordt aangevuld met een lid, luidende :

    " Indien het aantal kandidaten-commissaris van politie die op grond van artikel IV.I.17, § 2, vijfde lid, door de deliberatiecommissie " zeer geschikt " worden bevonden en beantwoorden aan de in artikel IV.I.4, 3°, bedoelde vereiste gelijk is aan het in artikel IV.I.3 bedoelde aantal, sluit de deliberatiecommissie het vergelijkend examen af. ".

    Art. 10. In artikel IV.I.26 RPPol wordt de zin " Het slagen in de selectieproeven voor toelating tot een bepaald kader kan niet worden ingeroepen voor de toelating tot een ander kader. " opgeheven.

    Art. 11. Artikel IV.I.27 RPPol wordt aangevuld met een bepaling onder 6°, luidende :

    " 6° de samenstelling en de werkwijze van de in artikel IV.I.17 bedoelde deliberatiecommissie. "

    Art. 12. In deel IV, titel I, hoofdstuk I, afdeling 3, RPPol wordt een onderafdeling 2bis ingevoegd, luidende :

    " Onderafdeling 2bis. - De afwezigheden

    Art. IV.I.28bis. De kandidaat die zonder aanvaardbare reden afwezig is op het ogenblik dat een selectieproef of het geheel van de selectieproeven plaatsvindt, kan door de directeur van de directie van de rekrutering en van de selectie worden uitgesloten van verdere deelname.

    De in het eerste lid bedoelde aanvaardbare reden wordt nader toegelicht in het selectiereglement.

    De uitsluiting van verdere deelname wordt gelijkgesteld met het niet slagen in de selectieprocedure. "

    Art. 13. In artikel IV.I.29 RPPol worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  9. in het eerste lid worden de woorden " de in artikel IV.I.15, eerste lid, 4°, bedoelde selectiecommissie " vervangen door de woorden " de in artikel IV.I.17 bedoelde deliberatiecommissie ";

  10. tussen het eerste en het tweede lid wordt een lid ingevoegd, luidende :

    " De kandidaat-hoofdinspecteur van politie met bijzondere specialisatie of met specialiteit politieassistent die niet de minimumdrempel heeft behaald voor een selectieproef en die opnieuw aflegt binnen de twee jaar te rekenen vanaf de kennisgeving van zijn mislukking, is vrijgesteld van de selectieproeven bedoeld in artikel IV.I.15, eerste lid, 2°, 3° en 4°, waarvoor hij de minimumdrempel heeft behaald. Zo daar evenwel aanwijzingen toe zijn, verzoekt de in artikel IV.I.17 bedoelde deliberatiecommissie, vooraleer zich uit te spreken over de geschiktheid van de kandidaat, om een bijkomend onderzoek met betrekking tot de in artikel IV.I.15, eerste lid, 2°, 3° of 4° bepaalde vereisten. ";

  11. het artikel wordt aangevuld met vijf leden, luidende :

    " De kandidaat-agent van politie die houder is van een diploma dat ten minste evenwaardig is met die welke in aanmerking worden genomen voor de indienstneming in de betrekkingen van niveau C bij de federale Rijksbesturen, zoals opgenomen in de bijlage I van het koninklijk besluit van 2 oktober 1937 houdende het statuut van het rijkspersoneel, is vrijgesteld van de proef inzake de cognitieve vaardigheden bedoeld in artikel IV.I.15, eerste lid, 1°.

    De kandidaat-inspecteur van politie die houder is van een diploma dat ten minste evenwaardig is met die welke in aanmerking worden genomen voor de indienstneming in de betrekkingen van niveau B bij de federale Rijksbesturen, zoals opgenomen in de bijlage I van het koninklijk besluit van 2 oktober 1937 houdende het statuut van het rijkspersoneel, is vrijgesteld van de proef inzake de cognitieve vaardigheden bedoeld in artikel IV.I.15, eerste lid, 1°.

    De kandidaat-agent van politie en de kandidaat-inspecteur van politie zijn vrijgesteld van de proef inzake de cognitieve vaardigheden bedoeld in artikel IV.I.15, eerste lid, 1° indien zij geslaagd zijn voor de proef inzake de cognitieve vaardigheden van een hoger kader.

    De agenten van politie die extern in een hoger kader worden aangeworven overeenkomstig artikel IV.I.1, zijn vrijgesteld van het onderzoek van de omgeving en de antecedenten.

    De personeelsleden van het basiskader en van het middenkader die extern in een hoger kader worden aangeworven overeenkomstig artikel IV.I.1, zijn vrijgesteld van de in artikel IV.I.15, eerste lid, 3°, bedoelde selectieproef en van het onderzoek van de omgeving en de antecedenten. "

    Art. 14. Artikel IV.I.30 RPPol wordt vervangen als volgt :

    " Art. IV.I.30. § 1. De laureaten van de selectieproeven voor agent van politie en hoofdinspecteur van politie met bijzondere specialisatie of met specialiteit politie-assistent worden opgenomen in een wervingsreserve.

    De directeur van de directie van de rekrutering en van de selectie stelt de lijst van de kandidaten-agent van politie en de lijst van de kandidaten-hoofdinspecteur van politie met bijzondere specialisatie of met specialiteit politie-assistent die opgenomen worden in de in het eerste lid bedoelde wervingsreserves vast.

    De directeur van de directie van de rekrutering en van de selectie verzendt de desbetreffende lijst van geschikt bevonden kandidaten aan de korpschef, indien het een betrekking bij een korps van de lokale politie betreft, of aan de betrokken directeur, indien het een betrekking bij de federale politie betreft.

    De kandidaten worden vervolgens aan de door de benoemende overheid georganiseerde selectieproeven onderworpen.

    De benoemende overheid vergelijkt de respectieve aanspraken en verdiensten van de verschillende kandidaten, waarna zij de voor de vacante betrekking meest geschikte kandidaat selecteert die vervolgens tot de basisopleiding wordt toegelaten.

    § 2. De laureaten van de selectieproeven voor inspecteur van politie worden opgenomen in een wervingsreserve in volgorde van de datum van hun inschrijving voor de selectieproeven.

    Bij gelijke datum wordt voorrang verleend aan de oudste kandidaat. "

    Art. 15. In artikel IV.I.31 RPPol worden de woorden " drie jaar " vervangen door de woorden " twee jaar "

    Art. 16. In artikel IV.I.32 RPPol worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    1. in § 1, worden de woorden " van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT