Technisch reglement van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle tot bepaling van de modaliteiten van de periodieke veiligheidsherzieningen van inrichtingen van klasse I, met uitzondering van de vermogensreactoren, de 22 février 2021

Art. 1. Definitie

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

KBVVKI: het koninklijk besluit van 30 november 2011 houdende veiligheidsvoorschriften voor kerninstallaties.

Art. 2. Toepassingsgebied

Dit technisch reglement is niet van toepassing op de vermogensreactoren. Het is van toepassing op de andere inrichtingen van klasse I, inclusief installaties die een notificatie van stopzetting van activiteiten ingediend hebben en installaties in ontmantelingsfase.

Art. 3. Aanpak met betrekking tot de periodieke veiligheidsherziening

3.1 Inleiding

Tijdens de periodieke veiligheidsherzieningen, wordt de veiligheid van de inrichtingen geëvalueerd via de evaluatie van thema's, waarvan ten minste de 14 thema's genoemd in artikel 14.2 van het KBVVKI.

De exploitant houdt rekening met de IAEA-gids SSG-25 om de te volgen structuur en de te beschouwen elementen vast te stellen voor de beoordeling van de verschillende thema's.

De exploitant kan echter een andere structuur voor zijn veiligheidsevaluatie vaststellen. Deze structuur wordt beschreven in het methodologiedocument vermeld in art. 4.1. Hij stelt de overeenstemming vast met de 14 thema's die in het KBVVKI worden genoemd. Hij waakt erover dat het geheel van de door hem gedefinieerde thema's het mogelijk maken om tot een globale veiligheidsevaluatie van zijn inrichting te komen en tot de bepaling van de vereiste verbeteringen.

3.2 Toepasbaarheid van de thema's

Afhankelijk van de bijzonderheden van de betrokken inrichting zal bij de ontwikkeling van de te volgen methodologie voor de evaluatie van de thema's en de verschillende elementen ervan een graduele aanpak worden gevolgd, naar gelang van het belang ervan voor de veiligheid.

In het bijzonder, is het mogelijk dat de in de IAEA-gids SSG-25 vermelde elementen die met één of meerdere van de 14 thema's verbonden zijn, zeer beperkt, of zelfs onbestaande zijn. In dat geval is het eerste doel van de thema-evaluatie te bepalen of het al dan niet nodig is om deze elementen te definiëren of aan te vullen, in het bijzonder t.o.v. de internationale praktijken die voor vergelijkbare inrichtingen gevolgd worden. Dit is in het bijzonder het geval met de probabilistische veiligheidsstudies die niet vereist zijn voor alle inrichtingen van klasse I. Zo ook houden de exploitanten van de Belgische inrichtingen die niet deelnemen aan de opvolging van de impact van hun inrichting op het leefmilieu, hiermee rekening bij de definitie van het thema radiologische impact op het milieu.

3.3 Installaties en inrichtingen

De periodieke veiligheidsherziening heeft betrekking op alle door de oprichtings- en exploitatievergunning of ontmantelingsvergunning gedekte installaties, systemen, structuren en componenten.Voor de inrichtingen van klasse I samengesteld uit verschillende installaties en gescheiden gebouwen waarin zeer uiteenlopende activiteiten kunnen worden uitgevoerd, kan de exploitant kiezen voor een aanpak waarbij de periodieke veiligheidsherziening eerder per installatie of groep installaties i.p.v. voor de ganse inrichting wordt uitgevoerd en voorgesteld.In het bijzonder wanneer de uitbating van bepaalde installaties slechts voor een beperkte termijn voorzien is, kan de scope van de periodieke veiligheidsherziening van deze installatie dientengevolge worden aangepast.

3.4 Stralingsbescherming

De keuze wordt aan de exploitant overgelaten om de stralingsbeschermingsaspecten via de evaluatie van andere thema's te behandelen, of om expliciet een thema te bepalen met betrekking tot dit gebied.

3.5 Inrichtingen die in ontmantelingsfase zijn

Voor de inrichtingen die in ontmantelingsfase zijn die meer dan 10 jaar duurt of waarvoor een periodieke veiligheidsherziening werd opgelegd via de ontmantelingsvergunning, wordt in de methodologie specifieke aandacht besteed aan de aspecten die direct gelinkt zijn aan de ontmanteling, zoals voorzien in artikel 17/11 van het KBVVKI.

3.6 Globale evaluatie en actieplan

Op...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT