Technisch reglement tot vaststelling van de minimumvereisten van bepaalde veiligheidsmiddelen in de industriële radiografie, de 2 mai 2023

Artikel 1. Toepassingsgebied

Dit reglement is van toepassing op de veiligheidsmiddelen en bepaalt de minimumvereisten waaraan de bunkers, de bestralingsinfrastructuren en meettoestellen moeten voldoen.

Afdeling 1. - Bunker

Art. 2. Veiligheidslogica en -middelen

De veiligheidslogica van een bunker, die het resultaat is van een specifieke risicoanalyse, garandeert dat een bunker veilig uitgebaat wordt en laat toe om een accidentele blootstelling van personen in alle omstandigheden te voorkomen.

De bunkers voldoen aan de volgende minimumvereisten:

  1. Bij het sluiten van de deuren en/of poorten wordt een geluidssignaal aan de bedieningspost en in de bunker geactiveerd.

  2. Naar behoefte worden er één of meerdere omgevingsdosisdebietmeters voorzien in de bestralingsruimte. Dit toestel activeert een optisch signaal wanneer - en enkel wanneer - er ioniserende straling aanwezig is in de bestralingsruimte. Dit optisch signaal is steeds zichtbaar vanuit elk punt binnen de bestralingsruimte. Verder is dit optisch signaal eveneens aanwezig aan elke ingang van de bestralingsruimte.

    Bij normaal gebruik controleren de omgevingsdosisdebietmeters de toegang tot de bestralingsruimte door de toegang te vergrendelen wanneer er straling uitgezonden wordt door een X-stralentoestel, of door een ingekapselde radioactieve bron wanneer deze zich in een bestralingspositie bevindt, of wanneer deze niet is teruggekeerd naar de veilige positie in de gammagrafiecontainer.

  3. Bij het gebruik van een X-stralentoestel moet een bijkomende technische voorziening geïnstalleerd worden die een veiligheidsrondgang oplegt. Wanneer deze veiligheidsrondgang niet binnen een vooraf bepaalde tijdspanne, vastgelegd door de deskundige erkend in de fysische controle, uitgevoerd wordt, kan de bestraling niet opgestart worden.

  4. Er zijn duidelijk geïdentificeerde en toegankelijke noodstoppen aanwezig binnen de bestralingsruimte en aan de bedieningspost. Deze noodstoppen beëindigen onmiddellijk de uitzending van ioniserende straling bij het gebruik van een X-stralentoestel.

  5. Bij normaal gebruik moet de vergrendeling van de deuren en/of poorten in de gesloten toestand bewaard blijven tijdens de bestraling.

  6. Minstens één deur/poort in de bestralingszone laat een snelle en veilige evacuatie van de ruimte in alle omstandigheden toe. Deze evacuatie-uitgang is duidelijk herkenbaar en kan in alle omstandigheden manueel vanuit de bunker worden geopend.

  7. Aan de ingang(en) van de bestralingsruimte...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT